ארה"ב הטילה וטו אתמול (שישי) בערב במועצת הביטחון של האו"ם על ההצעה לקרוא ל"הפסקת אש הומניטרית" בעזה. זאת, לאחר שההצעה עברה ברוב של 13 מדינות מתוך 15 החברות במועצה. מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש דחק במדינות לתמוך בהחלטה דקות לפני ההצבעה: "תושבי עזה מביטים אל התהום. אני קורא למועצת הביטחון להביא להפסקת אש הומניטרית בעזה".
את הצעת ההחלטה העלתה איחוד האמירויות. 13 מדינות כאמור תמכו, בריטניה נמנעה, וארה"ב התנגדה - והפעילה את הווטו. עשרות מדינות נוספות שאינן חברות במועצה הצטרפו לקריאה של איחוד האמירויות ושל מזכ"ל האו"ם וקראו להפסקת אש הומניטרית - 97 מדינות נרשמו כמי שתומכות בהצעה.
הנימוק של ארה"ב - ולשון ההצעה שנפלה
בנימוקיו, הסביר נציג ארה"ב למה החליטו להטיל וטו: "לישראל יש את הזכות להגן על עצמה. לקרוא להפסקת אש הומניטרית זה מתכון לאסון לפלסטינים, לישראל - ולכל האזור. הפסקת אש היא מהלך מסוכן שיאפשר לחמאס לחזור על מה שעשה ב-7 באוקטובר. מהסיבות האלה, לא נתמוך בהספקת אש".
שגריר ישראל באו"ם גלעד ארדן אמר אחרי שההצעה נפלה: "מודה לארה"ב ולנשיא ביידן על העמידה האיתנה לצידנו גם היום. מעט מן האור דחה הרבה מן החושך. מזעזע שבשעה שחמאס יורה טילים על גוש דן ממרכזי אוכלוסיה בדרום עזה, האו״ם עסוק בדיון מנותק על החלטה מעוותת המופנית לצד הלא נכון ואפילו לא מגנה את חמאס. הפסקת אש תתכן, רק עם השבת כל החטופים והשמדת החמאס".
בין עיקרי ההחלטה שעליה ארה"ב הטילה וטו: "הבעת דאגה בנוגע למצב ההומניטרי בעזה וסבלם של הפלסטינים ברצועה, בנוסף לקריאה להפסקת אש הומניטרית באופן מיידי". כפי שניתן לראות, ההצעה לא מתייחסת לחטופים המוחזקים בידי החמאס, ולא קוראת לשחרורם המיידי.
הדיון נערך בהמשך לצעד החריג שנקט השבוע מזכ"ל האו"ם כשהפעיל לראשונה בכהונתו את סעיף 99 לאמנת האו"ם ביחס למלחמה בעזה - סעיף שניתן להפעיל במצב שבו "נשקפת סכנה לשלום והביטחון העולמיים". הסעיף הופעל לראשונה מאז 1989.
הציטוטים מהדיון במועצת הביטחון
דימיטרי פוליאנסקי, סגן שגריר רוסיה, תמך בהפעלת סעיף 99 ותקף את ישראל, ואמר במהלך הדיון: "המשימה העיקרית היא לעצור את פעולות האיבה ולהציל אזרחים פלסטינים מהשמדה".
השגריר הפלסטיני באו"ם, ריאד מנצור, הפציר בחברי המועצה להצביע בעד ההחלטה. הוא טען כי המטרה של ישראל היא לשים קץ לסוגיית הקמת המדינה הפלסטינית: "נתניהו חיפש הזדמנות לשים קץ סופי לשאיפות הלאומיות של העם הפלסטיני ולשאיפה לשלום בין הפלסטינים והישראלים".
זמן קצר לפני הדיון מזכ"ל אונר"א פיליפ לצריני פרסם מכתב שכתב לגוטרש: "אנו נאחזים בקצות האצבעות, הסיוע ההומניטרי בעזה על סף קריסה. בכל 35 שנותיי לא ציפיתי שאכתוב מכתב כזה. כיום, כתוצאה מהמבצע הצבאי של ישראל, חוסים קרוב ל-1.2 מיליון אזרחים בשטחי אונר"א. הסוכנות הפכה לפלטפורמה העיקרית לסיוע הומניטרי ליותר מ-2.2 מיליון בני אדם בעזה, והיא על סף קריסה".
"הקריאה להפסקת ההרס של עזה ואנשיה אינה הכחשת זוועות ה-7 באוקטובר, להפך", כתב לצריני. "הכרה בשוויון הזכויות של כל האנשים היא הכרה חיונית לעתידם של הפלסטינים והישראלים כאחד".
In my 35 years of work in complex emergencies, I never have expected to write such a letter, predicting the killing of my staff & the collapse of the mandate I am expected to fulfill #Gaza pic.twitter.com/b2S9WAapCt
— Philippe Lazzarini (@UNLazzarini) December 8, 2023
לפני הדיון, כ-200 אנשים הפגינו מול ביתו של מזכ"ל האו"ם עם בלונים כתומים כתזכורת לכפיר ואריאל ביבס הקטנים שעדיין מוחזקים בשבי חמאס בעזה. המזכ"ל חלף על פני המפגינים כשיצא מביתו, ולשאלתם, אמר שהוא "מחויב לשחרורם".
השגריר ארדן תקף השבוע בחריפות את המהלך של המזכ"ל, המהווה הוכחה נוספת לעיוות המוסרי ולנטייתו הברורה נגד ישראל.