1,768 ק"מ מפרידים בין עזה, למדינה שמצד אחד מנסה להיות גורם מתווך בינה לבין ישראל – אבל מצד שני משכנת בתוכה את צמרת החמאס, מכניסה מידי חודש עשרות מיליוני דולרים לרצועה ומהדהדת את הנרטיב הפלסטיני במלחמה. N12 עם כל מה שצריך לדעת על קטאר
חמאס מקבלת מקלט בקטאר
הרחק מעזה, צמרת חמאס תופסת מחסה בדוחא שבקטאר ויושבת במשרדה, כשברקע באל-ג'זירה משדרים את מתקפת הטרור הרצחנית נגד ישראל. היא צופה במעשי הטבח וכורעת ברך בתפילת הודיה. סרטון אחד מתחילת המלחמה בעזה, מספר על המורכבות של קטאר שמשמשת כמתווכת - ובה בעת מספקת מקלט לראשי חמאס.
במסגרת המדיניות שהובילה הממשלה בראשות בנימין נתניהו ב-2018, הפכה קטאר לכלי "לקניית" שקט בעזה ובכך מצד אחד, חמאס התמכר למענק ומהצד השני - נראה שבישראל התמכרו לבוס מדוחא, עד כדי שראו בו כמושיע שהמשיך למלא את תפקידו גם כשהתחלפו ממשלות.
תחילה, המענק הקטארי שנכנס מדי חודש לרצועה כלל 15 מיליון דולר שנכנסו באמצעות מזוודות מזומנים - מה שעורר ביקורת על מאפיה. בהמשך, הסכום של המענק הקטארי גדל ל-30 מיליון דולר בחודש והמנגנון שלו השתנה, כך שהוא הועבר למשפחות - באמצעות כרטיס נטען שעימו הן פדו את המענק בבנקים ברצועת עזה.
למרות שבתקופה האחרונה, חמאס תדלק את העימותים על הגדר ואיפשר למאות צעירים עזתיים לקיים התפרעויות מדי ערב בכמה מוקדים בגבול - המענק הקטארי נכנס לרצועת עזה בראש השנה. ארגון הטרור אף דרש מקטאר הגדלה של סכום המענק כדי שיוכל לשלם לפקידיו בשל יוקר המחיה - אבל נתקל בסירוב.
מי אתה השליח הקטארי?
בשנים האחרונות יוצא השליח הקטארי מוחמד אל-עמאדי שוב ושוב ממקום מושבו בדוחא ומבקר אצל אנשי חמאס בעזה. לעיתים קרובות הוא עושה גם את הדרך לכיוון השני לישראל, ונפגש עם בכירים במערכת הביטחון – בתקופות מתוחות בפרט אך גם בשגרה.
אל-עמאדי, שנושא בתואר הרשמי של "ראש הוועדה לשיקום רצועת עזה", מתהלך כטווס שמאמין כי על הצדדים ליישר קו עם עמדותיו - בשל העובדה שהוא חולש על ברז הכספים הקטארי. מדובר באותו ברז שמעביר את המענק הקטארי לרצועת עזה, מממן את הפרויקטים לשיקום הרצועה וקובע סדר יום עבור מיליוני תושבים משני צידי הגדר. הוא איש עסקים אחד שממשלת ישראל וחמאס נשענו עליו.
בזמן שהמלחמה בעזה הגיעה ליום ה-16, הנהגת חמאס מקבלת חיבוק דב מקטאר שתומכת בה באופן מובהק. ראש הלשכה המדינית אסמאעיל הניה, סגנו סאלח אל-עארורי ובכיר הארגון בחו"ל ח'אלד משעל, פועלים מדוחא שמעניקה להם מקלט ורואה במי שביצע מעשי זוועה נגד ישראל - אורחים רשמיים.
אל-ג'זירה בשירות חמאס
גם ערוץ הטלוויזיה הקטארי, אל-ג'זירה, נותן את שירותיו המלאים לחמאס ומהדהד את הנרטיב הפלסטיני. מתחילת המלחמה, רשת השידור-הקטארית פרסמה דיווחים רבים שהתבררו כפייק ניוז ושירתו את חמאס. בין היתר, פרסמה הרשת את התיעוד שהפיצו מחבלי ארגון הטרור כדי לנסות להתמודד עם הביקורת העולמית ובו נראים ישראלית ושני ילדים שנחטפו לרצועה ולכאורה שוחררו.
במקרה אחר - באל-ג'זירה הפיצו פייק ניוז - שלפיו בחמאס לא שרפו תינוקות ופרסמו במקום תמונה של כלב. סרטונים כאלו ואחרים של הערוץ משרתים את הלוחמה של חמאס, כדי לתת קונטרה להשוואה בינו לבין דאעש.
קטאר ממשיכה לתווך - אבל לא מגנה את חמאס
ביום שישי שוחררו יהודית (59) ובתה נטלי (18), ישראליות בעלות אזרחות אמריקנית, שהוחזקו בשבי חמאס - בתיווך קטארי. בינתיים, ישראל ממשיכה לעמוד בקשר אל מול דוחא - למרות שעד כה אין שום גינוי שיוצא מקטאר על המתקפה הקשה שחוותה ישראל.
יממה לאחר מכן, שר החוץ האמריקני בלינקן שוחח אתמול בטלפון עם ראש ממשלת קטאר ושר החוץ, השיח' מוחמד בן עבד א-רחמן אל ת'אני, והודה לו על מאמציה של קטאר בסוגיית החטופים בעזה. משרד החוץ הקטארי מסר כי הם ימשיכו, "בתיאום עם וושינגטון ושותפיה האזוריים והבין-לאומיים כדי להביא לשחרור החטופים ולהפחית את ההסלמה בעזה".
מג'יד אל-אנסרי, יועץ בכיר לשר החוץ הקטארי, אמר בריאיון ל-welt הגרמני: "אופטימי שבני הערובה (האזרחים) ישוחררו בקרוב. אנחנו עובדים כעת על הסכם שיכלול שחרור ראשוני של כל החטופים האזרחים". לדבריו, "אני לא יכול להבטיח שזה יקרה מחר או מחורתיים, אבל אנחנו נמצאים על מסלול שמהר מאוד יוביל לשחרור החטופים, במיוחד האזרחים".