ארגון השקיפות הבין-לאומי (TI) מפרסם היום (שלישי) את "מדד השחיתות העולמי" לשנת 2023. הציון שניתן לישראל ירד השנה מ-63 ל-62, ובעקבות זאת היא ירדה בשני מקומות בדירוג. במדד הקודם חל זינוק בציון שניתן לישראל ובמיקומה בדירוג העולמי, לראשונה מאז 2016.

המדד עוסק בקשר שבין שחיתות שלטונית למערכת משפט מוחלשת הנתונה להשפעות פוליטיות. הוא מבליט את הקשר בין רמת השחיתות לביקורת שיפוטית על השלטון, מניעת שחיתות באמצעות שומרי סף עצמאיים, הגנה על זכויות האדם ותקשורת חופשית.

סומליה (צילום: hikrcn, shutterstock)
סומליה בתחתית עם ציון 11 | אילוסטרציה|צילום: hikrcn, shutterstock

במקום הראשון ניצבת דנמרק עם ציון 90, אחריה פינלנד עם שזכתה ל-87 נקודות, וניו זילנד עם 85. בקרב 38 מדינות ה-OECD, ישראל ממוקמת לפי המדד במקום ה-23, ובקרב כלל המדינות שנמדדו – במקום ה-33. הציון הממוצע בקרב כלל המדינות שנבדקו הוא 43, מתחת ל"קו האדום" שהוגדר – ציון 50. בתחתית המדד ניצבת סומליה עם 11 נקודות בלבד. מעט מעליה ונצואלה, סוריה ודרום סודאן עם ציון 13 ותימן עם הציון 16.

ישראל במדד השחיתות העולמי
ישראל במדד השחיתות העולמי

 

"עלינו להקפיד כי ערכי היסוד של הדמוקרטיה בישראל יישמרו"

השופטת (בדימוס) נילי ארד, יו"ר עמותת שקיפות בין-לאומית ישראל – שבי"ל, מסרה עם פרסום הדוח: "העלייה במדד 2022 שיקפה את ההתנהלות השלטונית בישראל באותה שנה, כדמוקרטיה ליברלית, תוך הקפדה על מערכת משפט חזקה ועצמאית, הגנה על  שומרי הסף ותקשורת חופשית. בהתנהלות שלטונית זו חל שינוי מהותי בשנת 2023, כאשר עיקר ביטויו היה בפעולות גורמי השלטון להחלשת עצמאותה של מערכת המשפט ולערעור המעמד של שומרות ושומרי הסף".

"בדיקה מעמיקה של תוצאות מדד 2023 מעלה כי המאבק האזרחי להגנה מפני פגיעה בקיומה של דמוקרטיה מהותית, מנע ירידה משמעותית יותר בציון של ישראל במדד לשנה זו", הוסיפה השופטת. "עלינו אפוא להקפיד כי ערכי היסוד של הדמוקרטיה המהותית בישראל יישמרו מפני פגיעה בכלל, ובמיוחד בכל הנוגע לעצמאות מערכת המשפט. באופן זה, תימנע התדרדרותה של ישראל לעבר המדינות הנתפסות כמושחתות - דוגמת הונגריה, פולין וטורקיה".