על רקע שנת הבחירות לנשיאות ארה"ב והלחימה בעזה ובאוקראינה, נשיא ארה"ב ג'ו ביידן נאם הלילה (בין חמישי לשישי) את נאום "מצב האומה" השנתי שלו, כשבאולם נכחו משפחות של חטופים ישראלים בעלי אזרחות אמריקנית.
המלחמה בעזה
בנאומו, ביידן התייחס למתקפת הטרור ב-7 באוקטובר: "1,200 חפים מפשע - נשים ונערות גברים ונערים נטבחו, רבים סובלים מאלימות מינית. היום הקטלני ביותר לעם היהודי מאז השואה. 250 חטופים נלקחו". הוא המשיך, "כאן באולם נמצאות הלילה משפחות אמריקניות שיקיריהן עדיין מוחזקים בידי חמאס".
"אני מתחייב לכל המשפחות שלא ננוח עד שנחזיר את יקיריהן הביתה", הבטיח ביידן, ואמר: "לישראל יש זכות לדרוש את הבסת חמאס". הנשיא הוסיף כי חמאס יכול לסיים את המלחמה עוד היום באמצעות שחרור החטופים, הנחת נשק וכניעה של האחראים ל-7 באוקטובר.
ביידן חידד כי לישראל יש נטל נוסף בשל העובדה שחמאס מסתתר ופועל בקרב אוכלוסייה אזרחית, ואמר, "לישראל יש אחריות בסיסית להגן על אזרחים חפים מפשע בעזה. המלחמה הזו גבתה מחיר גבוה יותר מאזרחים חפים מפשע - מאשר כל המלחמות הקודמות בעזה גם יחד".
הוא הרחיב, "יותר מ-30,000 פלסטינים נהרגו. רובם אינם חמאס; אלפים הם נשים וילדים חפים מפשע - בנות ובנים התייתמו, ועוד כמעט 2 מיליון פלסטינים בהפצצות, או עקורים. בתים הרוסים, שכונות בהריסות, ערים הרוסות. משפחות ללא מזון, מים, תרופות - זה קורע לב".
הנשיא אמר כי הממשל שלו פועל ללא הפסקה להביא להפסקת אש מיידית שתימשך לפחות שישה שבועות, במסגרתה יחזרו החטופים הביתה ויוקל המשבר ההומניטרי ברצועה.
עוד אמר ביידן כי הוא מנחה את צבא ארה"ב להוביל משימת חירום להקמת נמל זמני בחוף עזה שיוכל לקלוט ספינות גדולות הנושאות מזון, מים, תרופות ומקלטים זמניים. זאת, מבלי שיהיה כוח צבאי אמריקני על אדמת עזה. לשם כך, הנשיא הדגיש כי ישראל חייבת לאפשר סיוע נוסף לעזה וכי הגנת חייהם של חפים מפשע צריכה להיות בראש סדר העדיפויות של ישראל. לדבריו, "סיוע הומניטרי אינו יכול להיות שיקול משני או קלף מיקוח".
המצב במזרח התיכון
"כשאנו מביטים אל העתיד, הפתרון האמיתי היחיד הוא פתרון שתי מדינות", ציין ביידן. "אני אומר את זה כתומך לכל החיים בישראל ובתור הנשיא האמריקני היחיד שביקר בישראל בזמן מלחמה", הוא הוסיף. ביידן טען כי אין דרך אחרת שמבטיחה את ביטחונה ודמוקרטיה של ישראל, וכי אין דרך אחרת שמבטיחה שלום בין ישראל לכל שכנותיה הערביות, כולל סעודיה.
לדברי ביידן, יצירת יציבות במזרח התיכון פירושה גם בלימת האיום הנשקף מאיראן. "משום כך בניתי קואליציה של יותר מתריסר מדינות כדי להגן על הספנות הבינלאומית וחופש השייט בים האדום", פירט. "הוריתי על תקיפות כדי לפגוע ביכולות החות'ים וכדי להגן על כוחות ארה"ב באזור. לא אהסס להנחות צעדים נוספים כדי להגן על אנשינו ואנשי הצבא שלנו".
מדיניות חוץ
בפתחו של הנאום, אמר הנשיא: "אנחנו ניצבים בפני זמנים חסרי תקדים ובכוונתי להעיר את הקונגרס. הדמוקרטיה שלנו בסכנה וגם דמוקרטיות מסביב לעולם". הוא המשיך והתייחס למלחמת רוסיה-אוקראינה: "אנחנו עומדים לצד אוקראינה, נספק לה נשק כדי שתוכל להגן על עצמה".
ביידן דיבר על המשבר התברואתי בתקופת הקורונה תוך שהוא מזכיר כי הגיע לנשיאות באחת התקופות המורכבות ביותר בהיסטוריה, וציין כי נגיף הקורונה כבר לא מכתיב את החיים.
אחרי שדיבר על מדיניות החוץ והאיומים על הדמוקרטיה, תוך שהוא מזכיר את הפריצה לקפיטול, ביידן התייחס לאיסור ההפלות במדינות רבות בארה"ב ואומר שבכוונתו לפעול אחרי הבחירות יחד עם הקונגרס להחזיר את המצב שהיה לפני ביטול הפסיקה שנתנה לכל מדינה להחליט האם היא אוסרת הפלות.