נשיא ארה"ב לשעבר דונלד טראמפ, מי שבסבירות גבוהה יהיה מועמד המפלגה הרפובליקנית לנשיאות, ממשיך להשמיע אמירות שנויות במחלוקת שגורמות לסערה גדולה. אתמול (שבת), במהלך נאום בקמפיין הבחירות שלו, מתח ביקורת על ברית נאט"ו ואף אמר כי "יעודד" את רוסיה לתקוף מדינות החברות בברית ההגנה אם אלה לא יעמדו בהתחייבויות הכלכליות הנדרשות מחברות בברית. בבית הלבן תקפו את טראמפ ואמר כי דבריו "מזעזעים".
טראמפ נחשב מאז תחילת כהונתו ב-2017 למבקר של ברית נאט"ו, ופעמים רבות ציין כי ארה"ב משקיעה משאבים כלכליים וצבאיים גדולים הרבה יותר משאר המדינות, והעלה את הטענה כי הדבר אינו משתלם לאמריקנים. במהלך נאומו אתמול בדרום קרוליינה הוא נזכר בשיחה שקיים בימיו כנשיא עם נשיא "של מדינה גדולה", לדבריו, ובו הטיח בו דברים קשים.
"אדוני, אם לא נשלם ונותקף על ידי רוסיה, האם תגן עלינו?" נזכר טראמפ בשאלתו של אותו נשיא. "אמרתי לו: 'לא שילמת? אתה עבריין?', אז הוא השיב: 'כן, בוא נניח שזה המצב'". טראמפ המשיך ונזכר בתשובתו לנשיא: "לא, אני לא אגן עליך. למעשה, אני אעודד אותם לעשות כל מה שהם רק ירצו. אתה חייב לשלם".
אנדרו בייטס, דובר הבית הלבן, התייחס לדבריו של טראמפ ואמר: "לעודד פלישה לבעלות בריתנו על ידי משטרים רצחניים זה מזעזע ומטלטל – זה מציב בסכנה את הביטחון הלאומי האמריקני, היציבות הגלובלית והכלכלה בבית".
לכל אורך שנות שלטונו תקף טראמפ את נאט"ו ורבים האמינו כי אבד כלח על הברית הביטחונית החשובה שהוקמה לאחר מלחמת העולם השנייה. בשל כך, רבים הופתעו מהעוצמה שגילתה נאט"ו לאחר הפלישה לאוקראינה, עם התמיכה הגדולה של ביידן בברית והאיום הגדול שהוצב לפני רוסיה מפני אפשרות של תקיפה של אחת מ-31 החברות בברית.
על פי הערכות רבות, נשיא רוסיה פוטין אינו מוכן להסתפק רק באוקראינה, שאינה חברה בנאט"ו, ובכוונתו להמשיך ולזעזע את היציבות באירופה ובעולם באמצעות פגיעה במדינות נוספות במזרח אירופה, בדגש על פולין והמדינות הבלטיות. בראיון שערך בשבוע שעבר עם איש התקשורת האמריקני טאקר קרלסון טען פוטין כי תקיפה רוסית של פולין או לטביה "אינה באה בחשבון", אך ההערכה היא כי הדברים עלולים להיות שונים לחלוטין אם טראמפ יחזור לבית הלבן בתחילת 2025.
טראמפ מתנגד בתוקף להמשך הסיוע האמריקני לאוקראינה, שתקוע בקונגרס כבר שבועות ארוכים. בימים האחרונים אישר הסנאט חבילת סיוע נרחבת לאוקראינה וישראל, אך כלל לא בטוח שזה יזכה גם לאישורו של בית הנבחרים, שם לרפובליקנים ולנאמני טראמפ יש רוב – והם מתנים את החקיקה בפתרון משבר ההגירה בגבול עם מקסיקו.
טראמפ: מתנגד להמשך הסיוע למדינות ללא תנאים
הנשיא לשעבר מתח ביקורת על התמיכה הבלתי מסויגת של ארה"ב בבעלות בריתה שעומדות בפני מתקפות קשות בתקופה הנוכחית, לרבות ישראל ואוקראינה. בפוסט שהעלה ברשת החברתית שלו קרא טראמפ לשים סוף לסיוע האמריקני שמגיע "ללא תנאים מוקדמים", ואמר כי על ארה"ב לשנות דרמטית את הדרך שבה היא מעניקה כסף וסיוע.
"החל מרגע זה ואילך, אתם שומעים סנאטורים? אין עוד כסף שמחולק באופן של סיוע זר, וזה לא צריך להיות מוענק לשום מדינה אלא אם זה נעשה בצורה של הלוואה, לא פשוט לתת", כתב טראמפ (כהרגלו באותיות גדולות). הוא הוסיף כי הכסף הניתן יכול להיות כ"הלוואה בתנאים טובים במיוחד", ללא ריבית וללא מסגרת זמנים להחזרתו. יחד עם זה הוא הוסיף: "אם המדינה שאנחנו עוזרים לה תפנה נגדנו בעתיד, או שתהפוך לעשירה, ההלוואה תשולם והכסף יוחזר לארצות הברית".
טראמפ מציג קו שונה בתכלית מזה של הנשיא ביידן, שכבר מתחילת המלחמה באוקראינה העניק סיוע אדיר לקייב בצורה של עשרות מיליארדי דולרים – במטרה לסייע לה להגיב בצורה טובה להרחבת הפלישה הרוסית בפברואר 2022. דוגמה טובה נוספת היא הסיוע הבלתי מתפשר של ביידן לישראל מיד לאחר טבח 7 באוקטובר, תוך הכרה מלאה בזכותה של ישראל להגנה עצמית. במסגרת התמיכה של ביידן בישראל, אישר ממשל ביידן העברת סיוע ביטחוני חסר תקדים לישראל, לעיתים גם באמצעות שימוש בצווי חירום ועקיפת סמכות הקונגרס לאשר את הנשק, תוך התמודדות עם ביקורת ולחץ פוליטיים כבד מאוד מבית.