נשיא ארה"ב ג'ו ביידן זועם על נתניהו בעקבות הסירוב שלו להסכים להפסקת אש בעזה, וכינה אותו כמה פעמים במילים קשות, כך דווח היום (שני) ברשת NBC. הדיווח מגיע על רקע דיווחים נוספים אחרים בתקשורת האמריקנית בימים האחרונים על זעם וחוסר שביעות הולכים וגדלים בבית הלבן ממהלכי ממשלת ישראל.
על פי הדיווח, מכמה מקורות שונים, ביידן הביע בשיחות פרטיות ובשיחות עם תורמים את זעמו על נתניהו בשל חוסר הסכמתו להפסקת אש בעזה וחוסר יכולתו של הנשיא להשפיע על המהלכים הצבאיים של ישראל. ביידן אמר כי נתניהו "עושה לו את המוות" וכי בלתי אפשרי לעבוד איתו. לפחות בשלוש פעמים שונות כינה ביידן את נתניהו במילה "Asshole".
"הוא מרגיש שזה די והותר", צוטט אחד המקורות בכתבה, ונטען שהוא מביע את רוח הדברים של ביידן. "זה חייב להיפסק", נאמר על מה שעושה נתניהו לביידן. עוד דווח כי ביידן כינה את נתניהו בזעם גם בתור "הבחור הזה", על רקע שיחות הטלפון הרבות שהשניים קיימו בחודשים האחרונים.
דובר המועצה לביטחון לאומי בארה"ב אמר בתגובה על הדיווח כי לשני המנהיגים יש "מערכת יחסים מכבדת". עוד נמסר: "הנשיא היה ברור בכך שיש לו מחלוקות עם ראש הממשלה נתניהו, אבל זו מערכת יחסים של עשורים - מכבדת בפומבי ובשיחות פרטיות".
בימים האחרונים פורסמו בכלי תקשורת בארה"ב דיווחים נוספים על זעם בארה"ב כלפי נתניהו בפרט וצעדי ממשלת ישראל בכלל. בוושינגטון פוסט פורסם אתמול כי "ביידן ועוזריו קרובים לנקודה קריטית ביחסים עם נתניהו", ודווח שהם כבר לא רואים בו עוד כשותף מועיל שניתן להשפיע עליו, גם לא בשיחות פרטיות. דווח כי התסכול הגובר בצוותו של הנשיא דוחף כמה מהיועצים לדחוק בו למתוח ביקורת בפומבי על המבצע הצבאי ברצועת עזה.
במשך זמן רב מסרב ביידן לתת פומבי לתסכול שלו מנתניהו, אך ככל שעובר הזמן הוא הופך יותר פתוח לרעיון, דווח בוושינגטון פוסט. הצהרות נתניהו והאפשרויות לפתיחת מבצע צבאי ברפיח - בניגוד לקריאות ממדינות רבות בעולם, מחזקות את הזעם והסנטימנט השלילי בוושינגטון בנוגע להנהגה הישראלית.
ביום שבת דווח בניו יורק טיימס על הקלטה של ג'ון פיינר, סגן היועץ לביטחון לאומי בארה"ב ויועץ קרוב של ביידן, שאומר כי "אין לו אמון בממשלת ישראל". פיינר צוטט בפגישה עם מנהיגים ערבים במישיגן: "אנחנו יודעים היטב שעשינו צעדים מוטעים בתגובה למשבר מאז 7 באוקטובר".
אתמול, לראשונה בשלושת השבועות האחרונים, שוחחו נתניהו וביידן במשך 45 דקות. בבית הלבן הבהירו בתום השיחה כי נושא החטופים עמד במוקד הדברים. הפעם הקודמת שהם שוחחו הייתה ב-19 בינואר. בכיר אמריקאי אמר לסוכנות הידיעות AP כי בשיחה אתמול השתמש ביידן ברטוריקה ה"קשה" ביותר עד כה בנוגע למבצע אפשרי ברפיח.
בהודעת הבית הלבן בסיום השיחה נכתב כי "הנשיא חזר על מטרתנו המשותפת לראות את חמאס מובס ולהבטיח את ביטחונם ארוך הטווח של ישראל ואנשיה". עוד צוין כי "הנשיא וראש הממשלה דנו במאמצים המתמשכים להבטיח את שחרור כל בני הערובה הנותרים שבידי חמאס. הנשיא הדגיש את הצורך לנצל את ההתקדמות שהושגה במשא ומתן כדי להבטיח את שחרור כל החטופים בהקדם האפשרי".