בצל המלחמה: האנטישמיות זינקה בשיעור של מאות אחוזים בשנת 2023 - כך קובע דוח האנטישמיות שפורסם הבוקר (שישי). הדוח חובר במשרד התפוצות והמאבק באנטישמיות בשיתוף ההסתדרות הציונית העולמית והסוכנות היהודית. על פי הדוח, בחודשי המלחמה, אוקטובר-דצמבר, נרשמה עלייה של פי שישה באירועים אנטישמיים לעומת החודשים ינואר-ספטמבר.
בשנת 2023 נרשמה עלייה של כ-235% באירועי האנטישמיות לעומת שנת 2022: 45% מהאירועים האנטישמיים התרחשו בארצות הברית ו-39% באירופה. 6 יהודים נרצחו בשנה זו על רקע אנטישמי - בארצות הברית, מצרים ותוניסיה.
שר התפוצות עמיחי שיקלי התייחס לעלייה בשיעורי המקרים האנטישמיים ומסר: "העם היהודי לא חווה מאז שנות ה-30 של המאה הקודמת עוצמות כאלה של שנאה - אז הייתה זו תורת הגזע הנאצית, שסללה את הדרך לקטסטרופה, והיום זוהי השנאה האובססיבית כלפי מדינת ישראל. הבנת עומקה של תופעת האנטישמיות, המתאימה את עצמה כמוטציה למציאויות חדשות, היא תנאי הכרחי להתמודדות אפקטיבית".
והאנטישמיות מתפשטת גם ברחבי הרשתות החברתיות: בניסיון להביע הזדהות עם המאבק באנטישמיות ברשת, אילון מאסק מנכ"ל X אף הגיע לביקור בעוטף עזה. גם קניה ווסט פרסם הודעת התנצלות בעברית שבה הוא מבקש סליחה על ההתבטאויות שלו נגד העם היהודי. הפעילויות הללו מגיעות על רקע עלייה של כ-1,200% בשיעור הפוסטים שכללו תכנים אנטישמיים אלימים, קראו לפעול באלימות כלפי יהודים וכן כלפי ישראלים וציונים. בארצות הברית לבדה נרשמה עלייה של 919% בשיעור הפוסטים האנטישמיים.
איפה התרחשו הכי הרבה אירועים אנטישמיים השנה?
ארצות הברית
מפרוץ המלחמה נרשמה עלייה של כ-337% בשיעור האירועים האנטישמיים - בהשוואה לשנת 2022. בין היתר, נרשמה עלייה של כ-549% במספר איומי השווא בהטמנת פצצות סמוך למוסדות יהודיים ובתי כנסת. כמו כן, בקמפוסים בארצות הברית נרשמה עלייה של כ-700% באירועים האנטישמיים, כאשר 54.5% מהסטודנטים היהודים בארצות הברית לא מרגישים בטוחים בקמפוס, ויותר משליש מהם נאלצים להסתיר את הזהות היהודית שלהם. נשיאת אוניברסיטת הארוורד קלודין גיי אף התפטרה לאחר שאמרה כי קריאה לרצח יהודים תיחשב לאנטישמית בהתאם להקשר שבו היא מתרחשת.
צרפת
מתחילת אוקטובר נרשמו בצרפת כ-1,800 אירועים אנטישמיים - יותר מפי 4 בהשוואה לשנת 2022 כולה. בין האירועים: אישה יהודייה נדקרה לאחר שעל ביתה צויר צלב קרס. כמו כן, בקהילה היהודית בצרפת נרשמה עלייה של כ-430% במספר הבקשות לעלייה לישראל.
בריטניה
מאז החל תיעוד האירועים האנטישמיים בשנת 1948, בריטניה רשמה בשנת 2023 את מספר האירועים האנטישמיים הגבוה ביותר. מדובר בעלייה של כ-512% בשיעור האירועים האנטישמיים - בהשוואה לשנת 2022. מהדוח עולה כי כמחצית מהיהודים בבריטניה שקלו לעזוב את הממלכה, וכי כ-60% מהם חוו אירוע אנטישמי או מכירים יהודי שחווה אירוע אנטישמי.
יו"ר הסוכנות היהודית דורון אלמוג התייחס לעשייה של שליחי הסוכנות היהודית ברחבי העולם, בצל האנטישמיות ובניסיון להלחם בה, ואמר: "שליחי ושליחות הסוכנות היהודית ניצבים בחזית העשייה מעבר לים - בקמפוסים ובקהילות היהודיות על מנת להביא את סיפורה של מדינת ישראל ואת הערכים שמובילים את החברה הישראלית בשבר הגדול ביותר שהיא מצויה בו. הימים הקשים הללו חושפים את הפנים היפות של העם היהודי. הקהילות היהודיות עומדות לצידנו ולוקחות חלק במשימת שיקום המדינה".
דרום אפריקה
במדינה שתבעה את ישראל בבית הדין בהאג באשמה לרצח עם, דווח בשנה החולפת על כ-200 אירועים אנטישמיים, כאשר שני שלישים מהם התרחשו אחרי 7 באוקטובר. מדובר בעלייה של כ-186% בהשוואה לתקופה המקבילה בשנה שעברה.
המרחב הפוסט-סובייטי
האנטישמיות הסובייטית העתיקה הרימה ראש במדינות דוברות רוסית, עם פרסום פרופגנדה ואיורים נגד יהודים. מדובר במוטיבים אנטישמיים שלא נצפו במדינות דוברות הרוסית במשך שלושה עשורים, והם נפוצו בעיקר ברוסיה, בלארוס, ארמניה ומדינות מרכז אסיה. עם זאת, באוקראינה - שבראשה עומד נשיא ממוצא יהודי, דווקא נרשמה ירידה בהיקף האנטישמיות בשנה החולפת.
יו"ר ההסתדרות הציונית העולמית יעקב חגואל התייחס לעלייה הניכרת באירועים האנטישמיים ברחבי העולם ומסר: "בשבעה באוקטובר פרצה מלחמה נגד העם היהודי כולו. האנטישמיות הרימה ראש בצורה דרמטית כשהיא באה לידי ביטוי בכל האופנים האפשריים, מהמרחב הווירטואלי ועד למרחב הציבורי והאישי".
ראש המחלקה למאבק באנטישמיות בהסתדרות הציונית העולמית רחלי ברץ ריקס הוסיפה כי יש לפעול מיד למען מיגור האנטישמיות: "נתוני האנטישמיות הגבוהים ביותר בשנת 2023 ביחס לעשורים האחרונים מחדדים היום יותר מתמיד שהנושא אינו עומד בראש סדרי העדיפויות העולמי. העלייה החדה שהגיעה בעקבות אירועי הטבח של 7 באוקטובר מציגה את הצורך המיידי בגיבוש תכנית עבודה לאומית בהובלתה של מדינת ישראל על כלל מוסדותיה".