ערב הסעודית ואיחוד האמירויות שיתפו מודיעין חשוב ומרכזי עם ארה"ב – שסייע מאוד לסיכול מתקפת הטילים והכטב"מים של איראן נגד ישראל, כך דווח בוול סטריט ג'ורנל. הדיווח מתאר את המאמץ של שתי המדינות המפרציות לשמור על האינטרסים שלהן במסגרת המאבק בין הציר האיראני והציר המערבי באזור – מצד אחד שומרות על היחסים הטובים עם וושינגטון, ומצד שני נזהרות שלא להרגיז את טהראן. במקביל, בריאד ואבו דאבי נחושים למנוע הסלמה אזורית – ופועלים גם מול חיזבאללה בניסיון להפגת המתיחות מול ישראל.
הסיוע לארה"ב ולישראל
- סעודיה ואיחוד האמירויות העבירו לארה"ב מודיעין על התוכנית הכללית של איראן לתקוף את ישראל.
- איראן עדכנה את סעודיה והאמירויות על התוכנית מראש, במטרה לאפשר לשתיים להגן על המרחב האווירי שלהן בזמן המתקפה.
- האינטרס המרכזי של סעודיה והאמירויות: חשש שאם ישראל תיפגע במתקפה איראנית מסיבית הדבר יוביל לתגובה ישראלית קשה, שבסבירות גבוהה עלולה להצית מלחמה באזור.
החשש מאיראן
- למרות שיתוף המודיעין החשוב שסייע לסיכול המתקפה, באיחוד האמירויות ובסעודיה סירבו לבקשת האמריקנים לפתוח את המרחב האווירי שלהן למטרת סיכול המתקפה.
- גורמים "יודעי דבר" בסעודיה אמרו אמש לרשת אל-ערבייה כי לממלכה הסעודית לא היה שום חלק ביירוט המתקפה של איראן.
- אחד החששות הכבדים של האמירויות ערב המתקפה היה שאיראן תבחר לפגוע בשגרירות ישראל באזור, אולי באבו דאבי.
- למרות הקפאת המגעים להסדרת היחסים עם ישראל בעקבות מתקפת הטרור של 7 באוקטובר – בריאד עדיין נחושים לקדם הסכם כדי לזכות בערובות ביטחוניות אמריקניות טובות. התחושה בסעודיה היא כי שאלת הביטחון שלהם בעיני האמריקנים נזנחה בשנים האחרונות, זכר למתקפת הטילים והכטב"מים על מתקני הנפט שלהם בספטמבר 2019.
פחד מהסלמת העימות האזורי
- באיחוד האמירויות ובסעודיה חוששים כי הרחבת העימות בין ישראל ואיראן תסכן אותן באופן ישיר.
- אחד החששות הוא מהגברת המעורבות של ארה"ב לצד ישראל במקרה של עימות כזה, וכי הדבר יצמצם מאוד את מרחב התמרון המדיני שלהן.
- במפרץ חוששים שבמקרה של הרחבת הלחימה – ארה"ב תלחץ להפעיל מטוסים אמריקניים מבסיסים באזור, למשל בקטר ובערב הסעודית.
- במרץ 2023 חתמו איראן וסעודיה, בתיווכה של סין, על הסכם לחידוש היחסים ביניהן לאחר שבע שנות נתק. באוגוסט 2023 הודיעו גם איראן ואיחוד האמירויות על חידוש היחסים ביניהן לאחר נתק ממושך.
- למרות היחסים התקינים, גורמים במשמרות המהפכה המשיכו לפרסם איומים לפגיעה בסעודיה גם לאחר ההסכם.
- חשש נוסף הוא קריסת המגעים לסיום המלחמה בתימן בין מדינות ערב בהובלת סעודיה לבין החות'ים – שעלולים לחדש את המתקפות על הממלכה, ואולי גם על מדינות נוספות כמו האמירויות.
המגעים עם חיזבאללה
- על פי הדיווח בוול סטריט ג'ורנל, גורמים רשמיים בסעודיה ובאמירויות נפגשו בשבועות האחרונים עם גורמים רשמיים בחיזבאללה במאמץ למנוע הסלמה בעימות עם ישראל.
- לפני שבועות אחדים ביקר בכיר חיזבאללה ופיק ספא באיחוד האמירויות. ספא הוא אחראי התיאום והקישור בארגון הטרור, ונטען כי ביקורו נועד לקדם שחרור אסירים של חיזבאללה הכלואים באבו דאבי.
- לצד הדיווח הזה, לא פורסם כי הוא נפגש גם עם גורמים רשמיים בסעודיה.
הקואליציה האזורית
- שיתוף הפעולה בין המעצמות ומדינות האזור לסיכול של מתקפה אווירית מאיראן נגד ישראל מבטא תהליך מדיני ממושך שהחל בשנים האחרונות, ולא רק כהכנה למתקפה של איראן.
- כבר עם חתימת הסכמי אברהם בשנת 2020 החלו המאמצים לקדם קואליציה ביטחונית אזורית, בשיתוף ישראל ורבות ממדינות ערב.
- בשנת 2022 העביר הפנטגון את ישראל מתחום האחריות של פיקוד אירופה בצבא ארה"ב לתחום האחריות של סנטקום, פיקוד המרכז הפועל במרחב המזרח התיכון.
- במרץ 2022 דווח שמפקד סנטקום דאז, הגנרל פרנק מק'נזי, ערך בשארם א-שיח' פגישה חשאית בין בכירים ביטחוניים מישראל וממדינות ערב במטרה להגביר את התיאום הביטחוני באזור.
- בשבוע שעבר ביקר בישראל מפקד סנטקום, הגנרל אריק קורילה, שעל פי דיווחים שונים פעל לתאם את היערכות ההגנה מפני המתקפה.
- המהלך התקדם לאורך השנים לצד המאמצים לקדם הסכם הסדרת יחסים בין ישראל לבין סעודיה ומדינות ערב נוספות. על פי דיווחים רבים, ישראל וסעודיה מקיימות קשרים ביטחוניים משמעותיים שמתנהלים במישורים חשאיים.