הצבעה תקדימית על הענקת זכויות לרשות הפלסטינית תתקיים ביום שישי בעצרת הכללית של האו"ם, מה שיהפוך אותה דה-פקטו למדינה-חברה מבלי לקבל את המעמד באופן רשמי. לפלסטינים יש כיום מעמד של מדינה משקיפה, והניסיון לקבל את הזכויות המלאות בדומה לשל מדינות-חברות באו"ם מגיע לאחר הכישלון בהכרה במדינה פלסטינית בשל וטו אמריקני במועצת הביטחון של האו"ם.

לפי התהליך המקובל באו"ם, הצבעה במליאת האו"ם על צירוף חברה מתבצע אחרי המלצה חיובית ממועצת הביטחון של האו"ם. כאמור, הפלסטינים נכשלו בעקבות הווטו האמריקני, ועל כן הרשות הפלסטינית לא קיבלה אז הכרה כמדינה.

מועצת הביטחון של האו
מועצת הביטחון של האו"ם, ארכיון|צילום: AP

ישראל פועלת עם ארה"ב כדי למנוע את המהלך להענקת הזכויות, שאם לא ייבלם, צפוי לקבל רוב גדול לטובת הפלסטינים. בנוסף, אם הפלסטינים יקבלו זכויות הצבעה מלאות, כך שמעמדם יהיה למעשה של מדינה חברה באו"ם מבלי שהרשות תיקרא "מדינה חברה באו"ם", האמריקנים יצטרכו להפסיק לממן את האו"ם וזה בשל חוק אמריקני שקובע כי הכרה של מוסדות האו"ם במדינה פלסטינית יכול להביא לביטול המימון האמריקני לארגון.

לפי נוסח ההצעה, המדינות באו"ם יעניקו ל"מדינת פלסטין" זכויות שיבטיחו השתתפות מלאה ואפקטיבית שלה בפעילות העצרת הכללית, כינוסים בין-לאומיים מטעם האו"ם או גופי או"ם אחרים במעמד שווה למדינות החברות באו"ם.

בירושלים כבר דחקו בשגרירויות השונות לפעול מול המדינות השונות כדי למנוע את המהלך, בתוך תשומת דגש על כך שהחטופים טרם שוחררו, ועל כך שהניסיון לכפות הסדר מדיני על ישראל אחרי 7.10 הוא פרס לחמאס ולאיראן. בנוסף, לטענת גורמים מדיניים, הפלסטינים לא עומדים בקריטריון של מדינה חברה מלאה באו"ם. בין המסרים שהועברו גם פגיעה אפשרית במאמצי הנורמליזציה.

גלעד ארדן, שגריר ישראל באו
גלעד ארדן, שגריר ישראל באו"ם|צילום: רויטרס

 

גלעד ארדן, שגריר ישראל באו"ם, הגיב על המהלך: "הפלסטינים שוב מנצלים את הרוב האוטומטי ואת הריקבון המוסרי של האו"ם. ההחלטה לא תשנה דבר בשטח ותוכיח כמה שהאו"ם מנותק מהמציאות ומתגמל טרור. מכיוון שהיוזמה מנוגדת לצ'ארטר האו"ם, אם היא תאושר, אני מקווה שארה"ב תחדל מלממן את האו"ם, בהתאם לחוק האמריקני".