בבוקר שאחרי נאום האיומים החריג של נסראללה על קפריסין, התקשורת במדינת האי השכן עוסקת בדברים בהרחבה. איומיו של מזכ"ל חיזבאללה כי בסיסים בקפריסין יהפכו למטרות אם יתמכו בתקיפות אפשריות של ישראל נגד יעדים של חיזבאללה בלבנון תפסו את הכותרות הראשיות והעיקריות בלא מעט אתרים במדינה. נשיא קפריסין הבהיר: "אנחנו לא צד בסכסוך, אנחנו לא חלק מהבעיה – אלא חלק מהפתרון". בתוך כך, בלבנון מדווחים ששגרירות קפריסין השהתה את הנפקת הוויזות לאזרחים לבנונים. 

"יש לנו מידע שישראל משתמשת בשדות תעופה בקפריסין לאימונים, הם ישתמשו בהם גם במקרה של מלחמה", אמר אתמול (רביעי) נסראללה. "אם קפריסין תאפשר זאת, היא תהיה חלק מהמלחמה".

נשיא קפריסין ניקוס כריסטודולידיס אמר אתמול לכלי תקשורת בתגובה על דבריו של נסראללה כי קפריסין אינה חלק מהעימות. "הרפובליקה של קפריסין היא חלק מהפתרון, והתפקיד שלנו מתבטא למשל בסיוע ההומניטרי שאנחנו מספקים לעזה". עוד הוא אמר כי התמיכה של קפריסין בעזה "זוכה להכרה לא רק של העולם הערבי, אלא של הקהילה הבין-לאומית כולה".

נשיא קפריסין עם ראש ממשלת לבנון (צילום: רויטרס)
נשיא קפריסין עם ראש ממשלת לבנון|צילום: רויטרס
חסן נסראללה (צילום: Khalil Hassan, Reuters)
חסן נסראללה|צילום: Khalil Hassan, Reuters

"אני חוזר ואומר, קפריסין, המדינה שלנו, אינה מעורבת בשום דרך ואינה חלק מהבעיה. נהפוך הוא, אנו מוכיחים בדרכים שונות שאנחנו חלק מהפתרון". הוא נשאל על ידי כתבים אם קפריסין מקיימת ערוץ תקשורת ישיר עם חיזבאללה או ממשלת לבנון, והשיב: "כמובן, יש ערוץ תקשורת גם עם ממשלת לבנון וגם עם ממשלת איראן. אנו פועלים באמצעות הערוצים הדיפלומטיים המקובלים".

הוא נשאל גם אם הוא מודאג וחושש מהצהרותיו של נסראללה, והשיב כי "הן בהחלט לא נעימות, אך הן לא משקפות את התמונה לפיה קפריסין אינה מעורבת בשום פעילות צבאית, ובשום נסיבות". הוא הבהיר גם כי קפריסין תפעל בשיתוף פעולה עם מדינות ומנהיגים נוספים באזור, והדגיש כי קפריסין לא פועלת באופן חשאי בשום צורה.

הבוקר אמר דובר ממשלת קפריסין לרשת אל-מיאדין הלבנונית, המקורבת לחיזבאללה, כי לא יינתן למדינה זרה אישור לפעול צבאית דרך קפריסין. שר החוץ ישראל כ"ץ צייץ: "נסראללה מאיים לתקוף את קפריסין. הטילים האיראניים וטרור האיסלאם הקיצוני מאיימים על מדינות אירופה וכל העולם החופשי. חייבים לעצור את איראן עכשיו לפני שיהיה מאוחר".

 

 

המטרות האפשריות בקפריסין

נסראללה לא הרחיב ופירט אתמול בנאומו על המטרות בקפריסין שעלולות להיות בין כוונות מחבלי חיזבאללה ביום מן הימים, אם לכאורה תעניק קפריסין סיוע צבאי לישראל. לקפריסין עצמה חיל אוויר קטן ולא חזק במיוחד, בעל אמצעים ישנים יחסית. במדינה, שגם האזורים המערביים ביותר שלה מרוחקים רק כ-300 ק"מ מחופי לבנון, פועלים ארבעה בסיסי אוויר עיקריים.

במערב האי נמצא בסיס חיל האוויר בעיר פאפוס, השוכן ופועל בסמוך לנמל התעופה הבין-לאומי של העיר, שמוכרת בעיקר בנסיבות חיוביות ושמחות של נופש ובילויים. בסיס חיל האוויר הזה, הרחוק ביותר באופן יחסי, נמצא בטווח של פחות מ-300 ק"מ מחופי לבנון, טווח שאינו מהווה בעיה עבור חיזבאללה. בסיס חיל האוויר בפאפוס נחשב לגדול והמרכזי ביותר בקפריסין, ושם נמצאות התשתיות האוויריות המרכזיות של חיל האוויר המקומי, לצד יחידות תקשורת רבות.

בסיס חיל האוויר הבריטי אקרוטירי, קפריסין (צילום: רויטרס)
בסיס חיל האוויר הבריטי אקרוטירי, קפריסין|צילום: רויטרס

יעד אפשרי נוסף הוא בסיס חיל האוויר לקטמיה, הנמצא מעט מדרום לבירת קפריסין ניקוסיה. הבסיס הזה נחשב למפקדת חיל האוויר הקפריסאי, אך נמצאים בו באופן יחסי מעט כלי טיס. בנוסף, גם יחידת הבקרה האווירית של קפריסין, באזור הרי הטרודוס הגבוהים שבמרכז האי, עלולה לשמש בתרחיש קיצון כמטרה של חיזבאללה. בבסיס אין מסלול המראות ונחיתות והוא אינו משמש כלי טיס, אך נמצאות בו יחידות מכ"ם רבות ומערכות פיקוד ושליטה, כמו גם מערכות הגנה אווירית.

יעד אווירי חשוב ומרכזי נוסף בקפריסין, אך כזה שככל הנראה יהיה בעדיפות נמוכה הרבה יותר לפגיעה על ידי חיזבאללה, הוא בסיס אקרוטירי של חיל האוויר המלכותי הבריטי, סמוך לעיר לימסול בדרום קפריסין. הבסיס נחשב לבסיס בלעדי של צבא בריטניה ואינו מארח פעילות אווירית של חיל האוויר המקומי. בסיס אקרוטירי נחשב לבסיס האוויר הבריטי היחיד במזרח הים התיכון, ומשמש נקודת זינוק חשובה לפעילות צבאית בריטית במזרח התיכון, כולל בפעילות באפגניסטן, עיראק, לוב וגם בתקיפות נגד החות'ים בתימן לאורך החודשים האחרונים.

בסיס חיל האוויר הבריטי אקרוטירי, קפריסין (צילום: רויטרס)
בסיס חיל האוויר הבריטי אקרוטירי, קפריסין|צילום: רויטרס

ידוע כי בעבר אירח בסיס חיל האוויר המלכותי אקרוטירי פעילות צבאית אמריקנית, אך לא ידוע על פעילות דומה של חיל האוויר הישראלי. הסבירות כי בחיזבאללה יבחרו לתקוף את בסיס אקרוטירי ולהעמיד בסכנה כלי טיס מתקדמים ואנשי שירות של בריטניה, החברה בברית נאט"ו, היא נמוכה מאוד.