נשיא ארה"ב לשעבר דונלד טראמפ, והמועמד המוביל לנצח בבחירות בחודש נובמבר, סיפר בשיחות סגורות עם מקורביו על תוכניתו לסיים את המלחמה באוקראינה, כך דווח אתמול (ראשון) בוושינגטון פוסט. רבים בארה"ב מותחים ביקורת על התוכנית, שמגיעה בניגוד לדרישות הבסיס של אוקראינה, ואומרים כי מדובר ב"מתנה לפוטין". במקביל, זלנסקי נראה עם הגב לקיר בכל החזיתות – גם בתחום הביטחוני וגם בתחום המדיני, ובצבא אוקראינה אומרים כי המצב בלחימה "עגום", ומביעים את החשש מקריסת קווי ההגנה.
בשירות פוטין: התוכנית הסודית של טראמפ
- טראמפ אמר בשיחות סגורות כי הוא מתכוון ללחוץ על אוקראינה לוותר על דרישותיה להחזיר לשליטתה את חבל דונבאס במזרח המדינה וחצי האי קרים – במטרה להביא לסיום המלחמה.
- לפני כחודש אמר טראמפ בריאיון בפוקס ניוז כי הוא יפעל לסיים את המלחמה "אפילו בתוך יום, אפילו עוד לפני שייכנס לבית הלבן", אך לא הסביר כיצד הוא מתכוון לעשות זאת.
- זלנסקי חוזר ומבהיר: אוקראינה לא תעצור את הלחימה ולא תסכים למתווה של הסדרה לפני שתחזור לגבולות 1991 – עם החזרת כל השטחים שנכבשו על ידי רוסיה, כולל חצי האי קרים.
- טראמפ לא התייחס בתוכניתו לשטחים הכבושים הנוספים של רוסיה באוקראינה – במחוזות חרסון וזפוריז'יה בדרום המדינה, ולא אמר אם הוא מתכוון לשכנע את פוטין להחזיר אותם לאוקראינה בתמורה לשמירת דונבאס וחצי האי קרים בשליטתו.
- הנשיא לשעבר אמר למקורביו שהוא חושב כי גם רוסיה וגם אוקראינה מעוניינות בסיום הלחימה וצמצום הפגיעה באנשיהן.
בארה"ב מזהירים: מדובר בתוכנית גרועה מאוד
- מומחים שונים ששוחחו עם הוושינגטון פוסט הגיבו על התוכנית של טראמפ, ואמרו כי מדובר בתוכנית "גרועה" שנועדה לשחק לידיו של נשיא רוסיה.
- החשש המרכזי באוקראינה ובמערב: כל מתווה של הסדרה במלחמה עם רוסיה שאינו עומד בתנאים של קייב – יביא את רוסיה רק לעצירה זמנית שתאפשר לה להתחמש ולארגן מחדש את כוחותיה – לקראת המשך הלחימה בעתיד, מה שמדאיג מאוד מדינות רבות באירופה.
- קידום תוכנית מהסוג הזה על ידי טראמפ תהווה מהפך של 180 מעלות לעומת מדיניותו של הנשיא ג'ו ביידן, שעומד לצידה של אוקראינה מיומה הראשון של המלחמה ולא מסכים לקבל את תביעותיה הטריטוריאליות של רוסיה בשטח אוקראינה.
המפתח של טראמפ ללחץ על אוקראינה
- אם טראמפ ייבחר – ביכולתו ללחוץ על אוקראינה לעצור את הלחימה על ידי שיעצור לחלוטין את אספקת הנשק לקייב.
- בחודשים האחרונים חווה אוקראינה משבר של ממש, עם סחבת ממושכת בבית הנבחרים בוושינגטון שמונעת את אישור חבילת הסיוע בשווי 60 מיליארד דולר.
- טראמפ עצמו הוא זה שלוחץ כבר כעת על מחוקקים רפובליקנים להתנגד לעסקה, ואומר כי כל סיוע, גם לבעלות ברית, חייב לעבור בצורה של הלוואה ולא מענקים.
- נשיא אוקראינה זלנסקי אמר אתמול: "אוקראינה תפסיד במלחמה אם הקונגרס לא יאשר את חבילת הסיוע לקייב".
הסלמה בחזית; "חשש מקריסת קווי ההגנה"
- לאורך החודשים האחרונים נהנית רוסיה מיתרון בשדה הקרב, ורושמת התקדמות איטית ומדורגת בלחימה בחזית המזרח.
- מאז כיבוש העיירה אבדייבקה לפני כחודשיים – מצליח הצבא הרוסי להמשיך ולכבוש כפרים ועיירות נוספים.
- מפקדים בכירים בצבא אוקראינה אמרו בימים האחרונים ל"פוליטיקו" כי תמונת המצב "עגומה", וקיים חשש ל"קריסת קווי ההגנה" אם בצבא רוסיה יבחרו למקד את הלחימה באזורים מסוימים.
- בשל היעדר הסיוע מארה"ב, אוקראינה סובלת ממחסור כבד בתחמושת, וגם ממחסור בכוח אדם על רקע הקושי לגייס לוחמים חדשים לצבא.
- צבא רוסיה דווקא נהנה מיתרון, על רקע האצת פעילות התעשיות הביטחוניות המקומיות, ובין היתר בשל עדיפות בנשק כמו למשל הפצצות הגולשות הכבדות שמצליחות להסב נזק כבד למערכי ההגנה של אוקראינה.
השפנים בשרוול של רוסיה
- שנת 2024 הייתה אמורה להיות שנת בחירות באוקראינה, אולם כל עוד מוטל משטר צבאי במדינה – החוק אינו מתיר לקיים בחירות. במערב חוששים כי ברוסיה ינסו להסית את דעת הקהל באוקראינה נגד זלנסקי, ולטעון שהוא מנהיג לא לגיטימי שמכהן מעבר לפרק הזמן המותר לו בחוק.
- בסוף השבוע דווח כי ארה"ב עדכנה את בעלות בריתה כי סין הגבירה מאוד את תמיכתה ברוסיה במלחמה באוקראינה, ומספקת לה בין היתר מודיעין גאו-מרחבי.
- על פי הדיווח בבלומברג, סין מספקת לאחרונה לרוסיה צילומי לוויין לשימוש צבאי, רכיבים אלקטרוניים זעירים, כלים מסוגים שונים, אמצעי אופטיקה, חומרי הנעה לטילים וגם הרחיבה את שיתוף הפעולה בתחום החלל.