לצד מותו של הנשיא אברהים ראיסי, איראן חווה אובדן גדול ומשמעותי נוסף בעקבות תאונת התרסקות המסוק ביום ראשון. חוסין אמיר עבדאללהיאן, שר החוץ האיראני שנהרג יחד עם ראיסי, נחשב לאחד הנכסים החשובים של הרפובליקה האיסלאמית במאבק האזורי ובגיבוש חזית הטרור. עבדאללהיאן נחשב מקורב מאוד למדינות המזרח התיכון, אפילו יותר משרי חוץ קודמים של איראן, ובמיוחד מקורב לארגוני הטרור שנלחמים בישראל.
מאז פרצה המלחמה בעזה, ערך עבדאללהיאן כמה סבבי ביקורים מדיניים במזרח התיכון, בדגש על לבנון וסוריה. עבדאללהיאן נפגש לא מעט פעמים עם בכירי הלשכה המדינית של חמאס בחו"ל, וגם עם מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה ומזכ"ל הג'יהאד האיסלאמי זיאד נח'אלה.
כבר מיומו הראשון בתפקיד, עם השבעת ממשלת ראיסי באוגוסט 2021, היה ברור שעבדאללהיאן ישים במרכז פעילותו את אזור המזרח התיכון. הוא ניהל קשר הדוק ורציף עם קטאר ועומאן, שתיים מהמדינות שנחשבות כצוהר המדיני של איראן למערב. הוא גם קיים קשר הדוק ונפגש כמה פעמים לאחרונה עם מוחמד עבד אל-סלאם, הנציג המדיני הבכיר ביותר של החות'ים בתימן.
עבדאללהיאן, שנחשב מקורב מאוד למשמרות המהפכה, זכה לגזור קרדיט אישי גדול על חלקו בהסכם חידוש היחסים בין איראן וסעודיה במרץ 2023. "עליכם להודות לרפובליקה האיסלאמית ולקאסם סולימאני, מכיוון שסולימאני תרם לביטחון והשלווה העולמיים", צוטט בעבר עבדאללהיאן, שהכיר מקרוב את סולימאני, מפקד כוח קודס שחוסל בעיראק בינואר 2020. "אם לא הייתה הרפובליקה האיסלאמית, תחנות המטרו והמרכזים הציבוריים שלכם בבריסל, לונדון ופריז לא היו בטוחים", אמר למנהיגי ואזרחי מדינות המערב.
עבדאללהיאן נחשב לשר חוץ ניצי ותקיף מאוד, בהתאם לקו הכללי בטהראן בשנים האחרונות – של הקצנה אידאולוגית והקשחת עמדות, בעיקר על רקע נסיגת ממשל טראמפ מהסכם הגרעין במאי 2018. למרות זאת, הוא הצליח לשמור על קשר טוב וחיובי עם בכירים במערב, לרבות מזכ"ל האו"ם, שר החוץ של האיחוד האירופי וגורמים נוספים.
במקומו של עבדאללהיאן, שנהרג בתחילת השבוע, מונה לתפקיד ממלא המקום הזמני, לפחות עד שתוקם ממשלה חדשה, עלי באקרי כני. הוא כיהן מאז השבעת ממשלת ראיסי כסגנו של עבדאללהיאן, ושימש כגורם הבכיר ביותר של איראן בשיחות הניסיונות לחידוש הסכם הגרעין. באקרי כני גם הוא, מקיים קשרים הדוקים עם גורמים רבים במערב, אך בהכרח אינו מחזיק באותו מוניטין שהחזיק עבדאללהיאן בכל הקשור לפעילות במזרח התיכון.
מותו של עבדאללהיאן צפוי להותיר חלל לא קטן במשרד החוץ האיראני ובפעילות האיראנית לתמיכה בטרור במזרח התיכון. למות הבכירים בתאונה השבוע לא צפויה השפעה של ממש על מדיניות הפנים והחוץ של איראן, אך במקרה של עבדאללהיאן בהחלט סביר שיורגש חסרונו, לפחות בזמן הקצר.