מקורות מודיעין גלוי מצביעים על אפשרות מדאיגה שספינות ריגול של חיל הים הרוסי אספו מודיעין רגיש על אח"י דרקון, הצוללת החדשה ביותר של צה"ל, שצפויה להיכנס לשירות בחיל הים בחודשים הקרובים. האתר NavalNews, של החוקר H. I. Sutton, שמתמחה במחקר מודיעין ימי על בסיס מקורות גלויים, דיווח היום (שני) כי שתי ספינות רוסיות ביצעו פעילות חריגה בצפון אירופה, במקביל למה שנראה כמו מבחני ביצוע של הצוללת לפני עזיבתה את המספנה בגרמניה.
אח"י דרקון נחשפת: כך נראית הצוללת שעוד לא הייתה כמוה לישראל
הצוללת אח"י דרקון נחשבת לכלי החדש והמתקדם ביותר שצפוי להיכנס עוד בשנת 2024 לשירות בחיל הים. היא הוזמנה בשנת 2013 ונחשפה לראשונה באוגוסט. כעת, על פי ההערכות, היא מבצעת את מבחני הים האחרונים שלה לפני יציאתה לישראל וכניסתה לשירות מבצעי. היא נבנתה על ידי חברת "תיסנקרופ" במספנת קיל שבצפון גרמניה.
מבחני הים של צוללות צבאיות נחשבים לזמן הרגיש ביותר מבחינתה, שכן היא עדיין לא בשירות מבצעי, אך נחשפת לעולם ופועלת במי הים, שם גם פועלים כלי שיט אחרים. בשל כך, צוללות במבחני הים עלולות למשוך תשומת לב ולהילכד בעיני כוחות זרים. באופן טבעי, המספנה שבה מיוצרת ומפותחת הצוללת משתדלת ככל הניתן שלא לחשוף מידע על מבחני הים שלה.
על פי הדיווח שפורסם היום, ספינות המודיעין הרוסיות "סיבריאקוב" (Sibiryakov) ו"ואסילי טאטיצ'טסצ'ו" (Tatichtschew) הופיעו בתאריכים 17-13 ביוני בים שממערב לדנמרק, באופן חריג וכזה ששונה ממתווה ודפוס השיט והפעילות הרגילים שלהן. הספינה סיביריאקוב נראתה מפטרלת בים הבלטי בספטמבר 2022, זמן קצר לפני פיצוץ צינורות הגז נורדסטרים.
מקורות המודיעין הגלוי אינם חשופים לפעילות הצוללת המתקדמת אח"י דרקון במספנה בקיל, אולם כן דווח שבתחילת חודש יוני היא נצפתה בזמן תדלוק. בשל כך, עולה ההערכה שהיא יצאה לאחרונה לים. גם אם היא טרם יצאה לים, המידע הזה הגיע גם לידי המודיעין הרוסי, שככל הנראה הגיע לאזור במיוחד כדי לתצפת עליה בפעולה.
עוד עולה בדיווח כי ידוע שבימים אלה יצאו לים הסמוך גם צוללות שהוזמנו על ידי סינגפור, ואף הן מבצעות מבחני ים. למרות זאת, מדובר בצוללות מדגמים ישנים ומוכרים יותר, וההערכה היא שאין למודיעין הרוסי אינטרס לרגל ולאסוף מודיעין אחריהן. לעומת זאת, הצוללת הישראלית היא מדגם ייחודי ומתקדם, וסביר שלמוסקווה יש אינטרס לעקוב אחריה מקרוב.
עלותה של הצוללת אח"י דרקון מוערכת בכ-550 מיליון אירו. היא בעלת מבנה ייחודי ולה גשר ארוך וגדול מהרגיל, שיכול להסתיר בתוכו טילים בליסטיים. לפי פרסומים בגרמניה, בצוללות החדשות יותקן רכיב חדש – VLS – שפותח במקור עבור צוללות שהזמינה קוריאה הדרומית מ"תיסנקרופ". מדובר במערכת שיגור אנכי של טילים מגוף הצוללות: לפי פרסומים זרים יש לכל צוללות הדולפין יכולת לשגר טילי שיוט מתוצרת רפאל, וטילים נושאי ראש קרב גרעיני בעלי טווח מוגדל.
הדרקון ארוכה משתי אחיותיה, אח"י תנין ואח"י רהב, שנקלטו באחרונה בחיל הים. אורכה יותר מ-70 מטר, והיא יכולה לדחוק כ-3,000 טונות מים כאשר היא מלאה ("דְחי" או "הדחק"). לשם השוואה, שלוש צוללות הדולפין שרכשה ישראל בשנות ה-90, ומיועדות להחלפה בידי הצוללות החדשות – הדחי שלהן 2,400 טונות ואורכן 59 מטר בלבד.
המידע בכתבה אושר לפרסום בידי הצנזורה