בממשל ביידן נושמים לרווחה, לעת עתה, ומרגישים כי לפחות בשלב זה הצליחו למנוע הסלמה גדולה ומלחמה נרחבת במזרח התיכון, כך דוּוח הבוקר (ראשון) בוול סטריט ג'ורנל. בליל המתקפה המצב היה אחר, כשהנשיא וצוותו צפו בדאגה בכמות הטילים והכטב"מים שהלכו והתווספו על המסך בחדר המצב בבית הלבן. "בתחילה הופיעו 30 טילים, ואז 60, ואז יותר מ-100 טילים ששוגרו לעבר ישראל", דווח.
בכתבה ארוכה ומפורטת מתואר המאמץ הממושך של הבית הלבן למנוע הסלמה גדולה במזרח התיכון, ולהכיל את רצף האירועים וההתרחשויות שהעמידו את האזור על סף עימות חסר תקדים. הצעד הגדול של ארה"ב אתמול לעבר אישור תקציב הסיוע הביטחוני הגדול לישראל מגיע למרות שלאורך השבועות האחרונים הופתע הבית הלבן פעם אחר פעם מהתנהלות ישראל, ודווח כי היחסים בין וושינגטון וירושלים היו "בשפל".
רצף ההפתעות בבית הלבן
- התקיפה הישראלית בקונסוליה האיראנית בדמשק, שהביאה למותם של שני בכירים וחמישה יועצים צבאיים נוספים של משמרות המהפכה, הייתה הגורם שהצית את הסלמת המתיחות באזור.
- על פי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ישראל עדכנה את ארה"ב על התקיפה רק ברגע האחרון – וגם אז לא נמסר מידע על המטרה שהותקפה, שהתבררה בארה"ב רק לאחר מכן.
- שעות לאחר התקיפה בדמשק, ובזמן שהזעם האמריקני על ישראל בשיאו – נחרדו בוושינגטון לגלות הפתעה נוספת מישראל: תקיפת עובדי הסיוע ההומניטרי ברצועת עזה.
- התקיפה ברצועת עזה התרחשה שעות אחרי התקיפה בדמשק, בלילה שבין יום שני 1 באפריל ליום שלישי 2 באפריל.
- גם לפני התקיפה של ישראל באיראן, בלילה שבין חמישי לשישי, ישראל עדכנה את ארה"ב רק "דקות ספורות" לפני ביצוע הפעולה.
הזעם בארה"ב ו"השפל" ביחסים
- בארה"ב זעמו על ישראל, שעל פי דיווחים עדכנה אותם על התקיפה בדמשק רק ברגע האחרון.
- בוושינגטון פוסט דווח שבפנטגון רתחו על ישראל, וטענו שהיא העמידה בסכנה את כוחות צבא ארה"ב במזרח התיכון.
- זמן קצר לאחר התקיפה – שגריר ישראל בוושינגטון מייק הרצוג, יחד עם הנספח הצבאי, נדרשו להגיע לבית הלבן כדי לספק הסברים על התקיפה בסוריה.
- באחת השיחות המתוחות בין השניים – ביידן אמר לנתניהו ב-4 באפריל כי התמיכה הבין-לאומית בישראל "צונחת" בעקבות הפגיעה בעובדי הסיוע. על פי הוול סטריט ג'ורנל, היחסים בין ישראל וארה"ב באותו הרגע "היו בשפל".
בהלה בארה"ב למנוע מלחמה
- המתקפה של איראן נגד ישראל בשבוע שעבר הייתה התרחיש החמור והגרוע ביותר שציפו לו בבית הלבן.
- על פי הדיווח בוול סטריט ג'ורנל, גם כאשר המודיעין האמריקני זיהה שהאיראנים מוציאים טילים מהמחסנים ונערכים למתקפה – לא היה ברור שהיא צפויה להיות בהיקף כה נרחב.
המאמץ הצבאי
- ב-10 באפריל אירח ביידן בבית הלבן את ראש ממשלת יפן פומיו קישידה. באמצע הפגישה בין המנהיגים, שר ההגנה לויד אוסטין נכנס לחדר והוציא את ביידן לשיחה ביטחונית בהולה.
- במהלך השיחה, אוסטין ביקש מביידן לאשר את העברתן של ספינות המלחמה האמריקניות USS Carney ו-USS Arleigh Burk למזרח הים התיכון.
- טייסת נוספת של מטוסי F-15 אמריקניים נשלחה לאזור כדי לסייע ביירוט המתקפה. טייסות קרב נוספות שכבר היו באזור הוצבו בכוננות גבוהה.
- גובשו תוכניות עבור חילות האוויר של ירדן וסעודיה לסייע לממלכות הערביות להגן על המרחב האווירי שלהן.
- נושאת המטוסים דווייט אייזנהאואר, שהוצבה סמוך לחופי תימן, קודמה לצפון ים סוף כדי לסייע ביירוט המתקפה.
- משלחת צבאית אמריקנית בכירה בראשות מפקד סנטקום הגיעה לישראל לתאם את מערך ההגנה למתקפה.
המאמץ המדיני
- אנשי הצוות הבכירים ביותר של הנשיא ביידן החלו ברצף של שיחות טלפון עם מנהיגי מדינות רבים בניסיון ללחוץ על איראן להימנע ממתקפה.
- ראש ה-CIA ביל ברנס ערך בעצמו שיחות עם ראשי המודיעין באירופה, המזרח התיכון וטורקיה – בניסיון להביא לרגיעה.
- ב-12 באפריל, שעות לפני המתקפה, נאלץ ביידן לקצר את חופשתו הפרטית ולחזור לחדר המצב בבית הלבן. כשהגיע לשם, כבר ניתן היה לראות את דיווחי המודיעין על תחילת שיגור הכטב"מים מאיראן לישראל.
סיכול המתקפה – למרות החשש
- בוושינגטון חששו: איש מעולם לא ניסה ליירט כל כך הרבה טילים בליסטיים בזמן כה קצר. האמריקנים חשבו שישראל מסוגלת ליירט עד 50 טילים בליסטיים במתקפה אחת, אך יותר מ-100 טילים היו "אזור בלתי מוכר".
- גורמים בממשל סיפרו גם עם ההתרעות והאזהרות הגדולות שהתקבלו לקראת המתקפה של איראן - היקף המתקפה הותיר אנשים "בהלם".
- "זה היה ברף הגבוה ביותר של מה שציפינו שיקרה", אמר גורם בממשל.
- תוצאות המתקפה: מערכת ההגנה האווירית "חץ" יירטה את מרבית הטילים הבליסטיים, ספינות המלחמה האמריקניות בים התיכון יירטו 6-4 טילים נוספים, וסוללת פטריוט אמריקנית בצפון עיראק יירטה טיל אחד נוסף.
- מטוסי הקרב של ישראל, ארה"ב, בריטניה, צרפת וירדן הפילו את מרבית הכטב"מים ששוגרו מאיראן לישראל.