נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, חשף היום (שישי) פרטים חדשים על תפקידו של ראש הממשלה לשעבר נפתלי בנט בתיווך בין רוסיה לאוקראינה בתחילת המלחמה. לדבריו, בנט לא הצליח במאמצי התיווך בגלל שבאוקראינה טענו שהוא "פרו-רוסי".
בדברים שנשא בפני קהל במוסקווה, התייחס פוטין לביקורו של בנט במוסקבה ב-5 במרץ 2022, זמן קצר לאחר תחילת הפלישה הרוסית לאוקראינה. לדברי פוטין, בנט הציע את תיווכו לפתרון הסכסוך בדרכי שלום, בטענה שקיבל את תמיכת מנהיגי גרמניה, צרפת וארה"ב.
הנשיא פוטין סיפר שבמהלך השיחה, בנט הביע תמיהה על נוכחות כוחות רוסיים בדרום אוקראינה, כולל בחרסון וזפורוז'יה. פוטין הסביר שבנט שאל אם חיילים רוסים יישארו באזורים אלו לאחר סיום המבצע הצבאי, ומה צפוי להם בעתיד.
בתגובה, אמר פוטין שבנט הציע לשמור על ריבונות אוקראינית באזורים אלו, אך בתנאי שרוסיה תקבל קשר יבשתי חזק לחצי האי קרים. פוטין הדגיש שמדובר בהחלטה פוליטית חשובה שתצטרך להתקבל לאחר התייעצות עם מועצת הביטחון, ארגונים בין-לאומיים, תושבי רוסיה ותושבי חרסון וזפורוז'יה.
פוטין ציין שרוסיה ערכה משאלי עם באזורים אלו, וכי התושבים תמכו בהצטרפות לרוסיה. עוד הוסיף פוטין שבנט הודיע לו שיתכוון להמשיך בשיחות עם גורמים באוקראינה, אך שירותיו נדחו על ידי הממשלה האוקראינית, שאף האשימה אותו באימוץ עמדות פרו-רוסיות.
פוטין: אלה התנאים להפסקת אש; אוקראינה: לא מתקבל על הדעת
נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, הציג היום תנאים קשוחים לסיום המלחמה באוקראינה, וקרא לאוקראינה לסגת מארבעת המחוזות שסופחו על ידי רוסיה ולנטוש את שאיפותיה להצטרף לנאט"ו. דבריו של פוטין מגיעים לקראת פתיחת פסגה בין-לאומית בשווייץ שתדון באפשרויות לסיום המלחמה.
פוטין טען שההתקדמות הרוסית לעבר קייב בשנת 2022 נועדה לכפות על אוקראינה הסכם שלום. "לא באנו כדי להילחם עם אוקראינים, אלא כדי לשחרר אותם מהמשטר הנאצי שכבש את המדינה," אמר פוטין.
דבריו של פוטין נדחו מיד על ידי אוקראינה. יועצו הבכיר של הנשיא זלנסקי, מיכאילו פודוליאק, אמר לרויטרס שאין שום מקום לפשרה בין הצהרות פוטין ועמדתה של אוקראינה. "אם אוקראינה תקבל את התנאים הללו, היא בעצם נכנעת סופית," אמר פודוליאק. "דבריו של פוטין נועדו להשתלט על סדר היום לקראת הפסגה שתתקיים מחר".
גם שר ההגנה האמריקני, לויד אוסטין, דחה את תנאי פוטין. "הוא לא בעמדה לומר לאוקראינה מה עליהם לעשות כדי להביא שלום," אמר אוסטין. "אוקראינה היא מדינה ריבונית והיא רשאית לקבוע את עתידה."
פסגת השלום שתתקיים מחר בשווייץ צפויה להיות מוקד של תשומת לב רבה. מנהיגים מכל העולם צפויים להשתתף בפסגה, במטרה למצוא פתרון דיפלומטי לסכסוך העקוב מדם.