צילומי לוויין שנחשפו אתמול (שישי) מעלים את האפשרות שנזק נגרם לסוללת ההגנה האווירית האחראית על הגנת המתקן הגרעיני בנתנז. חוקר המודיעין העצמאי Chris Biggers הציג תמונת לוויין שמצביעה על נזק שנגרם לסוללת ההגנה האווירית הרוסית S-300 המוצבת סמוך לאיספהאן.

 

 גם בדיווח שפורסם בניו יורק טיימס נכתב כי סוללת ההגנה האווירית באזור נפגעה כתוצאה מהתקיפה הישראלית. "התקיפה הישראלית המדויקת פגעה בחלק חשוב במערכת ההגנה האווירית", נכתב. עוד עולה כי בצילום של האתר לפני התקיפה נראים באזור רכבים הנושאים טילים מיירטים של המערכת, ובצילום שלאחר התקיפה לא ניתן לזהות את הרכבים. העובדה שלא נראית פגיעה חזותית בצילום מעידה, על פי ניו יורק טיימס, כי התקיפה הייתה מדויקת מאוד. 

בדיווח נוסף בניו יורק טיימס נכתב כי ישראל עשתה בתקיפה באיראן שימוש בנשק בעל טכנולוגיה מיוחדת שאפשרה לו לחמוק ממערכות המכ"ם והגילוי האיראניות, ולפגוע בהצלחה במערכת ההגנה האווירית הסמוכה למתקן הגרעיני בנתנז. שני מקורות איראניים אישרו כי מערכת ההגנה מסוג S-300 אכן נפגעה. לפי מקורות מערביים, התקיפה הישראלית נועדה להעביר לאיראן מסר שישראל מסוגלת לחדור את מערכות ההגנה שלה ולפגוע בהן. לא ברור באיזה נשק בדיוק נעשה שימוש, אך מדובר בלפחות טיל אחד ששוגר ממטוס קרב, אך הובהר כי הירי לא בוצע מהמרחב האווירי של ישראל, איראן או ירדן.

על פי הדיווח, ההחלטה להימנע משיגור מהמרחב האווירי של ירדן נועדה להוות מחווה עבור הממלכה ולהשאיר אותה מחוץ לעימות. מקורות איראניים אמרו לניו יורק טיימס כי מערכות ההגנה האווירית של איראן לא הצליחו לזהות שום דבר שחדר למרחב האווירי של איראן - לא טילים, לא כטב"מים ולא מטוסי קרב.

מוקדם יותר פורסמה תמונת לוויין אחרת, ברשת CNN, שמראה כי לא נגרם נזק לבסיס חיל האוויר האיראני סמוך לאיספהאן, שבתחילה נטען כי הוא היה יעד תקיפת הכטב"מים בלילה שבין חמישי לשישי. אתמול חשפו גורמים בארה"ב כי היעד האמיתי של התקיפה הייתה סוללת הגנה אווירית של מתקן הגרעין החשוב בנתנז, הסמוך לאיספהאן.

בארה"ב דיווחו כי מטוסי קרב שיגרו טילים מתקדמים לעבר המטרה באיראן, בזמן שהיו מחוץ למרחב האווירי האיראני. אתמול פרסמו בעיראק תמונות של שרידי טילים, ונטען כי אלו טילים ששוגרו על ידי ישראל ויועדו לפגוע באיראן. במקביל, רשת אל-ערבייה דיווחה כי שרידי הטילים האלה עשויים להיות טילי מערכות ההגנה האווירית של איראן.

 

 

העיתון "פייננשל טיימס" הציג סקירה של ממצאי שרידי הטילים מעיראק, והצביע על כך שמדובר בחלקים מטילים ישראלים מסוג Blue Sparrow או Silver Sparrow, או טיל מסוג Rocks. טילים אלה מורכבים ממספר חלקים, והטיל עצמו מתנתק לאחר השיגור מהחלק המניע שנופל על הקרקע.

תקיפה באספהאן, איראן
תקיפה באספהאן, איראן

עוד עולה מהדיווח כי ייתכן שהתקיפה בדרום סוריה שיוחסה לישראל באותו לילה נועדה לסייע לכלי הטיס הישראליים ששיגרו את הטילים לנוע בחופשיות. במקביל לתקיפה באיראן, דווח בסוריה כי מטוסי קרב של צה"ל השמידו מערכות מכ"ם צבאיות באזור דרעא שבדרום המדינה. ההערכה היא שהושמדו יכולות נ"מ - שהיו עלולות להפריע למטוסים הישראליים בפעולתם, מכיוון שפעלו מהמרחב האווירי של סוריה ועיראק.

באיראן פרסמו היום הבהרה רשמית על כך שלא נפגעה מערכת ההגנה האווירית באזור המתקן הגרעיני בנתנז. גורמים שונים בישראל ובארה"ב הצביעו על כך שהפעולה בוצעה במטרה להראות לאיראן את היכולת שלה לפגוע באזור.