לפחות 19 בני אדם נהרגו בסדרת פיגועי הטרור אתמול (ראשון) ברפובליקת דגסטן בדרום רוסיה, בערים מחצ'קלה ודרבנט. דאעש אומנם עדיין לא קיבלו אחריות רשמית לביצוע הפיגוע, אך בסבירות גבוהה אנשי ארגון הטרור הם אלו שעומדים מאחוריו. הפיגוע הזה מסמל שפל נוסף בהידרדרות מערך ביטחון הפנים ברוסיה, על רקע התמשכות המלחמה באוקראינה.
בחודש מרץ פרצו ארבעה מחבלים חמושים של דאעש לאולם קונצרטים גדול ומרכזי בבירה מוסקווה, ורצחו 144 אזרחים תמימים. הפיגוע הזה הגיע שבועות בודדים לאחר שבארה"ב פרסמו אזהרה מיוחדת לקראת אפשרות של פיגוע טרור איסלאמיסטי מהסוג הזה, ואף העבירו התרעה מסודרת לרוסיה – שכשלה להתמודד איתו.
אלו אינם המופעים היחידים של דאעש וארגוני טרור איסלאמיסטי ברוסיה בחודשים האחרונים. בין השאר סוכלו בשנה האחרונה כמה תאי טרור של דאעש במקומות שונים בקווקז הרוסי, וסוכלו גם פיגועים אחרים שתוכננו לפגוע במוסדות קהילה יהודיים כמו בתי כנסת, וגם בכנסיות – במתווה פעולה שמתאים מאוד לדאעש.
רק בשבוע שעבר התשלטו אסירים המזוהים עם דאעש על סוהרים בבית כלא בעיר רוסטוב ברוסיה, עד שחוסלו בתום מבצע לסיכול טרור של כוחות הביטחון הרוסיים.בחודש אפריל הודיעו כוחות הביטחון הרוסיים שסיכלו ניסיון פיגוע בבית כנסת במוסקווה. גם חודש לפני כן, במרץ, דווח על סיכול פיגוע בבית כנסת בבירה הרוסית.
ארגון דאעש ח'ורסאן, שביצע את הפיגוע במוסקווה במרץ, הולך ותופס תאוצה וכוח באזורים שונים במרכז אסיה. הנסיגה של ארה"ב מאפגניסטן באוגוסט 2021 העניקה חופש גדול לארגון הטרור, שכיום נחשב כמי שמטיל את הסכנה הגדולה ביותר על מדינות המערב. בהערכות שונות של ארגוני המודיעין והביטחון בארה"ב, עלתה לאחרונה ההערכה כי דאעש ח'ורסאן יהיה מסוגל להוציא מתקפות גדולות בארה"ב בתוך חודשים אחדים.
קריסת הביטחון ברוסיה
לאורך שנים התפאר פוטין בנתונים מרשימים בכל הקשור לביטחון הפנים ברוסיה. בזמן שביבשת אירופה נאלצו בעשור האחרון להתמודד עם פיגועים קשים של ארגון הטרור דאעש, היה נדמה כי רוסיה הגדולה מצליחה למנוע בהצלחה ממכת הטרור לחדור אליה. גם סוגיית מעורבותה של רוסיה במזרח התיכון בכלל ובמלחמה בסוריה בפרט קשורה ישירות לחשש של פוטין מהתפשטות הטרור האיסלאמיסטי לרוסיה.
מערך ביטחון הפנים ברוסיה נסדק והתערער באופן ניכר במהלך השנה האחרונה – וכעת גובר החשש לראות יותר ויותר פיגועים וניסיונות פיגוע ברוסיה. הסיבה המרכזית: ההשקעה ההולכת וגוברת של רוסיה במלחמה באוקראינה. המלחמה שהחלה לפני 28 חודשים בדיוק נראית גם כיום רחוקה מאוד מסיום, אולם משטרו של פוטין נאלץ להשקיע בה יותר ויותר משאבים.
לצד כ-350 אלף חיילים רוסים שנהרגו ונפצעו במלחמה, עוד כחצי מיליון חיילים פעילים כעת באוקראינה. מעבר להשקעה הגדולה בכוח אדם, שעל פי כל ההערכות פוגעת אנושות בחברה והכלכלה הרוסית, מדובר גם בהשקעה דרמטית בכסף ומשאבים. המרד של קבוצת וגנר בראשות יבגני פריגוז'ין שהתרחש בדיוק לפני שנה נתן כבר אז הצצה לעומק הסדקים ברמת האבטחה וביטחון הפנים של רוסיה.
ה"רוסגווארדיה", המשמר הלאומי של פוטין, כוח שיטור ואבטחה איכותי הנפרד מכוחות הצבא הסדירים שהוקם לאורך השנים על ידי הנשיא הרוסי במטרה להבטיח את השליטה והביטחון מבית, כבר מושקעים בצורה עמוקה במלחמה באוקראינה. זו דוגמה אחת לשחיקה הארוכה והממושכת שגורמת המלחמה הקשה הזו לפגיעה ביכולת של הממשלה הרוסית להגן על אזרחיה.
מעבר לפגיעה בביטחון הפנים כתוצאה מהמלחמה באוקראינה, מאז תחילת המלחמה בעזה חלה עלייה מסחררת גם ברמת האנטישמיות ברוסיה, כמו גם במדינות אחרות. אחת העדויות לכך היא ההשתוללות של ההמון המוסת בנמל התעופה בדגסטן בסוף חודש אוקטובר, בניסיון לתפוס ולפגוע בישראלים ויהודים בעקבות נחיתה של מטוס שהגיע מישראל. הסנטימנט האנטישמי ברוסיה הולך ותופס תאוצה בחסות המלחמה גם באזורים רבים שאינם נחשבים כבעלי זיקה מוסלמית, והחשש לפגיעה ביהודים גובר משמעותית.