מותו של נשיא איראן אברהים ראיסי צפוי לעורר זעזועים גדולים בפוליטיקה האיראנית. על פי החוקה, בתוך כ-50 יום יש לערוך בחירות חדשות לנשיאות, אולם השאלה הגדולה שמתעוררת אמש (שני) היא לא בנוגע לזהות הנשיא הבא, אלא בעניין הירושה של המנהיג העליון של איראן עלי ח'אמנאי.
נשיא איראן ראיסי מת - סיקור N12
- מההמראה ועד ההתרסקות: "נתיב המוות" של נשיא איראן
- טלטלה באיראן: סגן הנשיא שימלא את מקומו של ראיסי
- איראן מאשרת: הנשיא ושר החוץ נהרגו בהתרסקות מסוק
בעיני רבים, ראיסי (בן 63 במותו) נחשב למועמד המוביל לרשת את ח'אמנאי בן ה-85 לאחר מותו. במידה רבה הוא היה הנשיא השמרן והניצי ביותר בעמדתו ובמדיניותו ביחס לנשיאים קודמים, ובוודאי ביחס לנשיא הקודם חסן רוחאני. הוא נחשב גם לבן טיפוחיו של המנהיג העליון עלי ח'אמנאי, ועמדותיהם בנושאים רבים היו קרובות מאוד.
ד"ר רז צימט מהמכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS) ומרכז אליאנס ללימודים איראניים באוניברסיטת תל אביב, כתב שלשום כי מותו של ראיסי אכן צפוי להשפיע על מאבק הירושה העתידי, אך לא מדובר ביורש הוודאי של ח'אמנאי.
בעודנו ממתינים (בדריכות?) לעדכון מכוחות הביטחון האיראניים, שנמצאים כנראה ממש ברגעים אלה בדרכם למקום ההתרסקות של המטוס ועליו הנשיא ראיסי, מבקש להתייחס בקצרה למעמדו כיורש אפשרי למנהיג איראן ח'אמנהאי. שמו של ראיסי אכן הועלה בשנים האחרונות, ובמיוחד מאז בחירתו (שהובטחה מראש) כנשיא…
— Raz Zimmt (@RZimmt) May 19, 2024
עם מותו של ראיסי, הולכת ומתחזקת בעיני רבים ההערכה כי מי שצפוי כעת להפוך ליורשו ח'אמנאי הוא בנו, מוג'תבא. רבים באיראן, ובדגש על גורמי אופוזיציה ואנשים המתנגדים למשטר, מביעים חשש כי ח'אמנאי יבקש להוריש את השלטון לבנו ולפגוע באחד מהערכים המרכזיים של הרפובליקה האיסלאמית.
מהלך של ח'אמנאי להורשת השלטון באיראן לבנו מוג'תבא צפוי בהכרח להיתפס כלא פופולרי ושנוי במחלוקת, בעיקר משום שמוג'תבא אינו איש דת ברמה גבוהה, ומהלך כזה צפוי לבוא בניגוד לעיקרון המרכזי באיראן של "שלטון חכם ההלכה". יחד עם זאת, חשוב לזכור כי גם עלי ח'אמנאי עצמו לא נחשב ערב מינויו לעילוי דתי מוביל, הגם שהיום הוא זוכה למעמד דתי רם.
ד"ר צימט מעריך שהסיכוי למהלך כה שנוי במחלוקת כמו מינויו ליורש של מוג'תבא ח'אמנאי הוא נמוך. הוא מעלה אופציה נוספת, של מינוי איש דת בדרג ביניים לתפקיד היורש, למשל כמה חברים במועצת המומחים של איראן.
יש קושי להעריך כיום מי ייבחר בסופו של דבר להחליף את ח'אמנאי, אך כן ניתן לשער כי הוא בסבירות גבוהה יהיה זה שיקבל את התמיכה של המנהיג העליון הנוכחי. לח'אמנאי שיקולים רבים בבחירת המועמד הסופי, וייתכן שזה יגיע בהלימה לקו ההולך ומתגבש באיראן בשנים האחרונות של הקצנה אידאולוגית, והקשחת העמדות מול מדינות המערב.