פחות מיממה לאחר התרסקות המסוק אתמול (ראשון) של נשיא איראן אבראהים ראיסי ושר החוץ חוסין אמיר עבדאללהיאן, מתחילים לעלות כבר סימני השאלה בנוגע לתאונה החריגה. תשעה בני אדם נהרגו בהתרסקות, בהם לא מעט גורמים בכירים, ונשאלת השאלה מדוע המסוק שהוביל כמה מהדמויות הבכירות ביותר ברפובליקה האיסלאמית התרסק.

מפת מסלול ההתרסקות של המסוק (צילום: googel map)
מפת מסלול ההתרסקות של המסוק|צילום: googel map

ראיסי, עבדאללהיאן ובכירים אחרים השתתפו אתמול באירוע מיוחד לחנוכת סכר ותחנת כוח הידרואלקטרית חדשים במקום שנקרא קיז קאלעסי, במאגר בעל שם זהה בגבול בין איראן ואזרבייג'אן. הבכירים האיראניים נפגשו שם עם נשיא אזרבייג'אן, אילהאם אלאייב, והציגו מיזם משותף לשתי המדינות דווקא לאחר לא מעט עליות ומורדות ביחסים ביניהן.

נשיא איראן ראיסי בפגישה עם נשיא אזרבייג'אן  (צילום: reuters)
נשיא איראן ראיסי בפגישה עם נשיא אזרבייג'אן לפני ההתרסקות|צילום: reuters
נשיא איראן ראיסי בפגישה עם נשיא אזרבייג'אן  (צילום: reuters)
נשיא איראן ראיסי בפגישה עם נשיא אזרבייג'אן לפני ההתרסקות|צילום: reuters

תמונות רשמיות שפורסמו מהפגישה באזור הגבול בין איראן ואזרבייג'אן לא לימדו על מזג אוויר חריג או קיצוני ששרר באזור. למרות זאת, בתוך כשעה קלה מרגע ההמראה, ובמרחק של כ-60 ק"מ בלבד, התרסק המסוק כתוצאה מתנאי ראות קשים מאוד. המסוק התרסק באזור הכפר עוזי, באזור הררי ומיוער, במחוז מזרח אזרבייג'אן באיראן.

ממשלת איראן והרשויות בטהראן טרם פרסמו הודעה רשמית המבהירה את תמונת המצב והנסיבות של התרסקות המסוק. אחת ההערכות שנשמעו היא כי הוא פגע בצלע הר גבוהה במהלך טיסתו בשל הראות המוגבלת ששררה באזור. גורם איראני רשמי אמר לסוכנות הידיעות רויטרס כי שרידי המסוק נשרפו לחלוטין, ודווח כי קיים קושי לזהות את הגופות.

הבכירים שנהרגו בהתרסקות המסוק: משמאל - עבדאללהיאן, מוסווי, ראיסי, אל-האשם ורחמתי

חוץ מהנשיא ראיסי ושר החוץ עבדאללהיאן, נהרגו בהתרסקות המסוק גם מוחמד עלי אל-האשם, הנציג הרשמי של המנהיג העליון ח'אמנאי למחוז מזרח אזרבייג'אן, וכן מאליק רחמתי, מושל מחוז מזרח אזרבייג'אן. בנוסף, נהרג גם מהדי מוסווי, קצין אבטחה בכיר של הנשיא ראיסי שהתלווה אליו. בנוסף אליהם גם נהרגו הטייסים שהטיסו את המסוק ובני לוויה נוספים, זוטרים יחסית בדרגתם.

הטייסים שהטיסו את המסוק שהתרסק

 

 

המסוק האמריקני – וההאשמה נגד ארה"ב

המסוק שבו טסו הנשיא ראיסי ופמלייתו והתרסק הוא מסוק "בל" 212 מיושן יחסית מתוצרת ארה"ב. מדובר במטוס תובלה בגודל בינוני יחסית, שנכנס לשירות כבר בשנת 1968. גם בארה"ב המסוק הזה עדיין נמצא בשירות פעיל. בין השאר הוא משמש גם לנשיאת מטענים ולסיוע בכיבוי אש.

לפי דיווח ברויטרס, באיראן יש כעשרה מסוקים פעילים מסוג "בל" 212, הפועלים בשירות חיל האוויר והצי. ההתרסקות המתועדת האחרונה של מסוק מהסוג הזה הייתה בספטמבר באיחוד האמירויות. ההתרסקות האחרונה של מסוק כזה באיראן הייתה בשנת 2018.

המסוק של נשיא איראן, ראיסי (צילום: reuters)
המסוק של נשיא איראן, ראיסי|צילום: reuters

אחת הסיבות האפשרויות שייתכן שהביאו לתאונה היא החשש כי המסוק לא תוחזק כראוי. בגרדיאן הבריטי דווח כי בשל משטר העיצומים הכבד של ארה"ב על איראן בשנים האחרונות, יש לטהראן קושי רב להשיג חלקי חילוף עבור אותם מסוקים מתוצרת אמריקנית. הבוקר, במהלך ריאיון בטלוויזיה הרשמית באיראן, האשים שר החוץ הקודם, מוחמד ג'וואד זריף, את ארה"ב באחריות לתאונת המסוק, מכיוון שלא סיפקה לאיראן חלקי חילוף מתאימים. על רקע העובדה הזאת, עולה השאלה מדוע בחרו באיראן להטיס את הנשיא ופמלייתו הבכירה במסוק מהסוג הזה.