מבוכה גדולה לממשל ביידן במאמציו להגברת הסיוע ההומניטרי לרצועת עזה: פחות משבועיים לאחר שהחל לפעול, המזח המיוחד בעזה נהרס והושבת זמנית. דוברת הפנטגון אישרה אתמול (שלישי) כי בשל תנאי מזג האוויר הקשים - הרציף ההומניטרי המיוחד שהוקם בעלות גבוהה בחופי עזה, נהרס. יידרש לפחות שבוע וחצי להחזירו לפעילות.
סברינה סינג, דוברת הפנטגון, אישרה אתמול בתדרוך לעיתונאים כי המזח, שהוקם בעלות מוערכת של כ-320 מיליון דולר וכאלף בני אדם מעורבים בהקמתו והפעלתו, ניזוק באופן חלקי. בימים האחרונים פורסם ברשתות החברתיות תיעוד ובו נראה חלק מהמזח נסחף בים סמוך לעזה ושוקע במים.
BREAKING: AMERICAN GAZA PORT SINKING
— Open Source Intel (@Osint613) May 27, 2024
GAZA: Netzerim Beach: Reports are coming in that the American pier in Gaza is sinking. pic.twitter.com/oJCGjD6OdE
לדבריה של סינג בתדרוך אתמול, ביומיים הקרובים צפויים אנשי צבא ארה"ב לגרור את המזח לנמל אשדוד. שם הוא צפוי לעבור תיקון במשך שבוע לפחות. לאחר מכן יידרשו ככל הנראה עוד יום או יומיים כדי לגרור אותו מחדש לחופי העיר עזה ואז להציבו ולהתקינו מחדש.
המזח הצף ההומניטרי בעזה נחשב למיזם הדגל של הנשיא ביידן בכל הקשור לשליטה בסיוע ההומניטרי שנכנס לרצועה. בנייתו נמשכה כחודשיים, והוא החל לפעול רק לפני פחות משבועיים ביום שישי 17 במאי. מאז, 137 משאיות סיוע הומניטרי נכנסו דרכו מספינות בים לעבר רצועת עזה - מדובר בכמות השווה לכ-900 טונות. ביידן הכריז על הקמת המזח בחודש מרץ.
בפנטגון הבהירו אתמול כי הפסקת הפעילות של המזח זמנית בלבד, ולזמן קצר, עד להשלמת התיקון והטיפול בו. ואולם, גורמי ביטחון אמרו לוול סטריט ג'ורנל כי הם מביעים ספקנות בנוגע לכך, וייתכן שהוא לא מתאים לתנאי הים והרוחות באזור העיר עזה. במהלך השבועות האחרונים נדחתה פתיחתו לפחות פעם אחת בשל גובה הגלים ותנאי מזג האוויר.
ביום שבת ניזוקו כמה ספינות אמריקניות, ולפחות חלקן נסחפו אל החוף בשל תנאים קשים בים. המזח נפגע גם הוא, אך הוא נשאר מבצעי והמשיך לפעול. רק כיומיים לאחר מכן הוא ניזוק שוב ויצא מכלל פעולה.