לאחר הבחירות לפרלמנט האירופי שנערכו לפני כשבוע וחצי, בבריסל פועלים כעת לאייש את ארבע המשרות הבכירות של האיחוד. אורסולה פון דר ליין (גרמניה) צפויה על פי ההערכות לזכות בכהונה נוספת כנשיאת נציבות האיחוד האירופי (הזרוע המבצעת של האיחוד), רוברטה מוטסולה (מלטה) צפויה להמשיך בתפקידה כיו"ר הפרלמנט האירופי, ואילו ראש ממשלת פורטוגל לשעבר אנטוניו קושטה צפוי להתמנות ליו"ר המועצה האירופית. התפקיד הבכיר הרביעי והאחרון הוא של שר החוץ של האיחוד האירופי – ובמקומו של ג'וזפ בורל הספרדי, שנחשב כעוין וביקורתי לישראל, צפויה להתמנות ראש ממשלת אסטוניה קאיה קאלאס.

לאורך תקופת כהונתו, שתגיע לסיומה ב-31 באוקטובר, הרבה בורל לתקוף, לגנות ולבקר את ישראל, ועשה זאת ביתר שאת מאז תחילת המלחמה נגד חמאס ב-7 באוקטובר. היוזמה האנטי-ישראלית האחרונה של בורל היא ניסיון לזמן את שר החוץ ישראל כ"ץ לדיון על עתידו של הסכם האסוציאציה – ההסכם החשוב המעגן את יחסי ישראל והאיחוד האירופי.

ישראל כ
ישראל כ"ץ, ג'וזפ בורל|צילום: יונתן זינדל, פלאש 90 ורויטרס

בישראל הודיעו כי לא יגיעו בימים הקרובים לדיון עם בורל, שטרם נקבע לו מועד. בסוף החודש מסתיימת התקופה שבה בלגיה מכהנת בנשיאות האיחוד האירופי (כל חצי שנה מחזיקה מדינה אחרת בתואר נשיאת האיחוד האירופי). בלגיה אומנם נחשבת למדינה ביקורתית ולעומתית לישראל, אולם בתחילת חודש יולי עוברת הנשיאות האירופית להונגריה – מדינה חיובית לישראל ותומכת במדיניותה.

שר החוץ ישראל כ"ץ מבקר בימים אלה בהונגריה, ואתמול סיכם עם עמיתו ההונגרי פטר סיירטו כי ישראל תגיע לכינוס מועצת האסוציאציה רק בתקופת הנשיאות ההונגרית, כלומר החל מ-1 ביולי. "הנשיאות ההונגרית מהווה הזדמנות חסרת תקדים לשפר את מעמדה של ישראל באיחוד האירופי – למרות המזימות שניסה לקדם נגדנו שר החוץ בורל", אמר אתמול שר החוץ כ"ץ.

שר החוץ ישראל כ
שר החוץ ישראל כ"ץ ועמיתו ההונגרי פטר סיירטו|צילום: משרד החוץ

שר החוץ ישראל כ"ץ מסר ל-N12: "שר החוץ של האיחוד האירופי בורל בחר להתנהל באובססיביות נגד מדינת ישראל, מתוך עוינות אישית ופוליטית, וניסה למנוע ממנה את זכות ההגנה העצמית למרות הפשעים הנוראים שביצע החמאס ב-7 באוקטובר. בורל ניסה לכפות גם החלטה על הפסקת אש חד צדדית שהייתה מסכלת את היכולת לשחרר את החטופים".

עוד אמר כ"ץ כי "לשמחתנו, ידידינו באיחוד הכשילו את מזימותיו וחתרנותו נגד מדינת ישראל, וכעת אחרי שיסולק מתפקידו, ישראל תוכל להמשיך ולפעול יחד עם כל ידידינו הרבים באיחוד כדי להביא להשבת החטופים הביתה ולהכרעת החמאס, ולהדק ולחזק את הקשר ולקדם סנקציות נוספות על איראן וציר הרשע של האיסלאם הקיצוני אותו היא מובילה מול מדינת ישראל והעולם החופשי כולו".

המחליפה המיועדת: ברשימת המבוקשים ברוסיה

על פי כל ההערכות, קאיה קאלאס, ראש ממשלת אסטוניה בת ה-47 צפויה להיבחר למחליפתו של בורל בתפקיד שרת החוץ של האיחוד האירופי. קאלאס נחשבת לאחת המבקרות החריפות ביותר של פוטין ורוסיה, ביתר שאת מאז תחילת המלחמה באוקראינה. לצד זאת, היא התבטאה פעמים בודדות בנושא ישראל ואיראן.

עצם העובדה שהיא נחשבת כה ניצית וחריפה בנוגע לרוסיה מעמידה עדיין בסימן שאלה את סוגיית המינוי שלה. באיחוד חוששים שנציגה בעלת עמדה כה נחרצת בנושא רוסיה תתקשה לייצג בצורה טובה את כלל 27 המדינות החברות.

ראש ממשלת אסטוניה קאיה קאלאס (צילום: רויטרס)
ראש ממשלת אסטוניה קאיה קאלאס|צילום: רויטרס

לפני כמה חודשים עוררה קאלאס סערה לאחר שאמרה כי היא "אוכלת רוסים לארוחת בוקר". זמן קצר לאחר מכן נשמעה ביקורת מצד בכירים אירופים שטענו כי עם גישה כזאת היא לא תוכל לכהן בתפקיד בכיר כמו מזכ"לית נאט"ו או שרת החוץ של האיחוד, והיא עצמה מיהרה לפרסם הבהרה, ובציוץ מעט הומוריסטי הציגה את ארוחת הבוקר שלה.

 

 

לפני כמה חודשים הודיע משרד הפנים ברוסיה על הכנסתה של קאלאס לרשימת המבוקשים במדינה, בעקבות חלקה בפגיעה במונומנטים סובייטים המוצבים על אדמת אסטוניה. מאז תחילת המלחמה באוקראינה מקדמת אסטוניה מגמה לסילוק פסלים ואתרים המזוהים עם רוסיה הסובייטית, ששלטה במדינה.

התייחסות מועטה לישראל ואיראן

במסגרת תפקידה כראש ממשלת אסטוניה מיעטה קאיה קאלאס לעסוק בישראל ואיראן – שתי מדינות שמעניינות מאוד את האיחוד האירופי. יממה לאחר הטבח של מחבלי חמאס ב-7 באוקטובר צייצה קאלאס: "אנו עומדים איתנים עם ישראל ובני עמה". כחודש לאחר מכן אמרה כי יש להבטיח את העברת הסיוע ההומניטרי לתושבי רצועת עזה – במקביל לתמיכה המתמשכת בישראל.

בריאיון שהעניקה באפריל 2022 לעיתונאי ברק רביד באתר Axios מתחה קאלאס ביקורת על ממשלת ישראל, שבחרה לשחק תפקיד ניטרלי בין רוסיה ואוקראינה, בזמן שראש הממשלה לשעבר נפתלי בנט ניסה לקדם מאמצי תיווך בין פוטין וזלנסקי. היא אמרה כי על ישראל לצאת נגד פוטין בשל מה שהיא תיארה כגרימת סבל ליהודים.

ראש ממשלת אסטוניה קאיה קאלאס (צילום: רויטרס)
ראש ממשלת אסטוניה קאיה קאלאס|צילום: רויטרס

באותו ריאיון היא גם ביקרה את ישראל על שאינה מתייחסת להתבטאויות של פוטין בנושא "דה-נאציפקציה" באוקראינה – שמביאות לזילות השואה ולפגיעה בזכרונה. "אני חושבת שזה פוגע בסבל של בני עמכם, ועליכם להיות יותר קולניים בנוגע לזה ולומר – זה לא בסדר".