נשיא איראן מסעוד פזשכיאן נתון בליבה של סערה גדולה באיראן בעקבות דבריו אמש (שני) בשולי העצרת הכללית של האו"ם בניו יורק. רבים באיראן, בעיקר מצד המחנה השמרני, זועמים על דבריו של פזשכיאן, שאמר כי איראן מעוניינת להרגיע את המתיחות עם ישראל ותפעל בכיוון של "דה-אסקלציה" – אם גם ישראל תעשה את זה. לצד זאת הוא גם חזר ואמר: "החיסול של אסמאעיל הנייה בטהראן לא יישאר ללא תגובה מצידנו".
"נשיא איראן אמר שהוא נערך להרגעת המתיחות עם ישראל", נכתב בכותרת הראשית ברשת בלומברג. "אנחנו מוכנים להניח את הנשק כל עוד גם ישראל מוכנה לעשות אותו הדבר", צוטט פזשכיאן, הנשיא הרפורמיסט שנכנס לתפקידו לפני פחות מחודשיים.
"ישראל רוצה לגרור את כל המזרח התיכון למלחמה רחבה על ידי התגרות באיראן ומשיכתה למלחמה של כמעט שנה עם חיזבאללה", אמר פזשכיאן לעיתונאים אמריקנים. "אנחנו לא רוצים להיות הגורם לאי היציבות במזרח התיכון, שהשלכותיו עלולות להיות בלתי הפיכות. אנחנו רוצים לחיות בשלום ולא מחפשים מלחמה, זו ישראל שמחפשת ליצור עימות כולל".
פזשכיאן הוסיף ואמר כי "ישראל ניסתה לגרור את איראן למלחמה באמצעות חיסולו של מנהיג חמאס איסמאעיל הנייה", וגם הוסיף ואמר כי החיסול לא יישאר ללא תגובה ומענה מצידה של איראן. "הסכמנו לבלום את התגובה על החיסול כדי לא לפגוע בשיחות והמאמצים להגיע להפסקת אש בעזה", הוסיף.
פזשכיאן התייחס גם למלחמה בין ישראל וחיזבאללה, ובתשובה על השאלה אם איראן תצטרף למלחמה לצד ארגון הטרור מלבנון, השיב במעומעם: "נגן על כל קבוצה שתגן על זכויותיה ועל עצמה". הוא הוסיף ואמר גם כי טהראן לא יכולה להפסיק לתמוך בחיזבאללה – כל עוד ארה"ב ממשיכה לתמוך בישראל ולחמש אותה.
דבריו של פזשכיאן על אפשרות של הרגעת המתיחות והפסקת הלחימה מול ישראל עוררו ביקורת וזעם גדולים כלפיו בקרב אנשי המחנה השמרני והקיצוני באיראן. חלק מהקולות אף קראו לו "בוגד בחזית ההתנגדות". בעקבות המהומה שהתפתחה באיראן, נאלץ שר החוץ האיראני עבאס עראקצ'י, שמתלווה לפזשכיאן בניו יורק, לפרסם הודעת הבהרה – שעיקרה היה כי הנשיא לא צוטט כהלכה בכלי התקשורת האמריקניים.
המשלחת האיראנית לעצרת הכללית של האו"ם מגיעה בשיאה של מה שתואר כ"מתקפת חיוכים" או "מתקפה דיפלומטית", כחלק מהמאמץ של הממשלה החדשה של פזשכיאן לנסות ולהקל על הסנקציות הכבדות המוטלות על הרפובליקה האיסלאמית. הנשיא האיראני נפגש עם עשרות מנהיגים בניו יורק, כולל נשיא טורקיה ארדואן ומלך ירדן עבדאללה, ושר החוץ עראקצ'י אף אמר כי "בטהראן מוכנים להתחיל כבר כעת בשיחות חדשות על הסכם הגרעין שיחלו כבר בניו יורק" – לדבריו, בתנאי שגם "הצד השני" יגלה נכונות.
חשוב להזכיר כי לנשיא איראן יש כוח וסמכות מוגבלים בלבד בתהליך קידום המדיניות וקבלת ההחלטות באיראן, וכל מה שקשור לתחומי החוץ והביטחון כפוף לאישור בפועל של המנהיג העליון עלי ח'אמנאי. ניתן לפרש את דבריו של פזשכיאן על ישראל כניסיון לפייס את המערב בדרך לשיחות על הקלת הסנקציות, אך בכל מקרה לא תתקבל החלטה בנושא מבלי לעבור בלשכת המנהיג. הביקורת שנשמעה אתמול באיראן על דברי הנשיא ממחישה במידה מסוימת את היעדר ההשפעה והתמיכה שלו בקרב השמרנים והקיצונים באיראן, שסביר שהצביעו בבחירות למועמד הקיצוני סעיד ג'לילי.