דונלד טראמפ נערך לסיים את המלחמה באוקראינה בתוך זמן קצר לאחר שינצח בבחירות לנשיאות ארה"ב בנובמבר, כך טען ראש ממשלת הונגריה ויקטור אורבן במכתב שנשלח למנהיגי האיחוד האירופי ונחשף הלילה (בין שני לשלישי) בעיתון "פייננשל טיימס". אורבן, המכהן כראש הנשיאות התורנית של האיחוד האירופי, קרא למנהיגי אירופה לקדם ערוץ ישיר של משא ומתן עם רוסיה וסין, ומעורר זעם גדול בקרב רבים ממנהיגי היבשת.
אורבן ביקר בשבועיים האחרונים באוקראינה, רוסיה, אזרבייג'אן, סין וארה"ב – במה שהוא מתאר כ"משימת שלום". הוא נפגש עם זלנסקי, פוטין, שי ג'ינפינג ודונלד טראמפ – וכעת לוחץ על האיחוד האירופי לשנות מדיניות מן הקצה אל הקצה. על פי דיווחים בכלי תקשורת שונים, בכירים באיחוד האירופי זועמים על אורבן והודיעו כי יחרימו ישיבות ודיונים חשובים בהנהלתה של הונגריה כנשיאה התורנית.
דונלד טראמפ ידרוש בהקדם שיחות שלום בין אוקראינה ורוסיה אם הוא ינצח בבחירות בנובמבר, וכבר פיתח "תוכניות מבוססות" לשם כך, כתב אורבן במכתב שנשלח לנשיא המועצה האירופית היוצא שארל מישל ולמנהיגים נוספים באיחוד. בשל כך, לדבריו, על האיחוד לפתוח בערוץ תקשורת דיפלומטי ישיר עם רוסיה ולהתחיל במשא ומתן בדרגים בכירים, בשיתוף סין, כדי למצוא פתרון למלחמה. עוד הוא ציין, על בסיס פגישותיו האחרונות עם נשיאי רוסיה, אוקראינה וסין, כי העצימות של המלחמה צפויה לגדול בעתיד הקרוב.
"אנו יכולים לצפות שלא תהיה יוזמה לסיום המלחמה עד לבחירות בארה"ב", כתב אורבן. "אני יכול להבטיח לכם בביטחון כי אחרי שהוא (טראמפ) ינצח בבחירות, הוא לא יחכה עד להשבעתו, אלא יהיה מוכן מיד לתפקד כמתווך. יש לו תוכניות מבוססות ומפורטות לכך".
באיחוד האירופי מביעים זעם ותסכול גדול על אורבן, וטוענים כי לא עדכן מראש ולא תיאם כלל את פגישותיו עם פוטין, שי וטראמפ. לאורך כל תקופת המלחמה באוקראינה נחשב אורבן לגורם הבעייתי ביותר מבחינת האיחוד האירופי בקידום מדיניות בעד אוקראינה ונגד רוסיה, ופעמים רבות הציב מכשולים רבים בעד העברת סיוע לקייב והטלת סנקציות על מוסקווה.
ב-1 ביולי הפכה הונגריה, באופן מתוכנן וידוע מראש העובר בסבב, לנשיאה התורנית של האיחוד האירופי – ותשמש בתפקיד עד 31 בדצמבר 2024. בסמכותה לקדם דיונים, פגישות ולהשפיע על מדיניות האיחוד האירופי בתקופה שבה היא משמשת כנשיאה.
טראמפ התבטא רבות לאורך החודשים האחרונים בנוגע למלחמה באוקראינה, והביע מחאה על העברת הסיוע מארה"ב. בפעמים רבות הוא טען כי יש להפוך את הסיוע שמועבר מארה"ב להלוואה. לאחרונה דווח ברויטרס כי יועציו הבכירים לענייני ביטחון לאומי ויחסי חוץ הציגו לו תוכנית לסיום המלחמה, במסגרתה תעצור ארה"ב בראשותו (אם ייבחר לנשיא) את הסיוע הצבאי לאוקראינה אם בקייב לא יסכימו להיכנס עם רוסיה לשיחות לסיום המלחמה. ג'יי-די ואנס, המועמד שנבחר אמש על ידי טראמפ לשמש כסגנו, התבטא רבות נגד הסיוע האמריקני לאוקראינה, ואף צוטט בשנת 2022 אומר: "אם לומר את האמת, לא אכפת לי מה קורה באוקראינה".
באוקראינה מסרבים בתוקף לכל יוזמה לסיום המלחמה כל עוד רוסיה ממשיכה להחזיק בשטחים כבושים בשטחה. באיחוד האירופי ובממשל ביידן תומכים לחלוטין בעמדתה של אוקראינה, והבהירו כי קייב הם היחידים שיכולים להחליט אם ברצותם לסיים את המלחמה נגד רוסיה. רבים באיחוד האירופי ובמערב מביעים חשש כי עצירת המלחמה כעת, ללא ויתור של רוסיה על השטחים שכבשה, רק יאפשר לפוטין לארגן מחדש את צבאו וכלכלתו לקראת המשך מלחמה גדולה ונרחבת יותר בעתיד, שעלולה לאיים גם על מדינות נוספות באירופה – החברות בברית נאט"ו.
זלנסקי אמר לפני ימים אחדים כי "אם טראמפ ייבחר – נעבוד איתו ביחד". הוא אמר גם כי אוקראינה צפויה לקבל הזמנה להצטרף לנאט"ו לאחר סיום המלחמה, אך קשה לראות כיצד רוסיה תסכים למתווה לסיום המלחמה שבסופו אוקראינה תוכל להצטרף לנאט"ו. לעומת זלנסקי, פוטין הביע נכונות לדון בסיום המלחמה – בתנאי שנשמרים התנאים של רוסיה, כלומר היא זוכה לשמור על השטחים שכבשה במלחמה.
הדיווח הזה עשוי להדגיש את העובדה שטראמפ הביע לא אחת תמיכה בפוטין, והביע עניין ביחסים טובים עם מנהיגים אוטוריטריים לעומת מנהיגי המערב הדמוקרטיים. כזכור, בתקופת נשיאותו ניהל טראמפ מאבקים ומשברים מתוקשרים עם רבים ממנהיגי ברית נאט"ו, וגם לאחרונה איים כי לא יעמוד לצד בעלות בריתו במקרים מסוימים. הדיווח הזה מתאים גם להערכה האחרונה של המודיעין האמריקני, ולפיה בקרמלין מעוניינים שטראמפ ייבחר לנשיאות.