נשיא איראן הנבחר מסעוד פזשכיאן עוד טרם נכנס לתפקידו, אך כבר מעוניין לאותת על המדיניות שהוא צפוי לקדם. אתמול הוא שוחח עם מנהיג חמאס אסמעיל הניה, הביע תמיכה מלאה בארגוני הטרור הפלסטיניים ובחיזבאללה, וקיים מפגשים מתוקשרים עם מפקדי משמרות המהפכה. מנגד, הוא ממשיך לאותת על נכונותו לפעול מול המערב, ואולי אפילו לנסות לחדש את הסכם הגרעין.
בסוף השבוע פרסם פזשכיאן מאמר בעיתון "טהראן טיימס" על מדיניות החוץ הצפויה שלו. הוא קרא ליצירת "יחסים מאוזנים עם כל המדינות", קרא להגביר את שיתוף הפעולה עם מדינות האזור, והעביר מסר לארה"ב: "לא נגיב ללחץ נגדנו". בנוסף, הוא שיבח את היחסים הטובים של איראן עם רוסיה וסין וקרא להרחיב אותם.
תמיכה מלאה בארגוני הטרור
מאז השבוע שעבר קיים פזשכיאן שתי שיחות עם אסמעיל הניה, ראש הלשכה המדינית של ארגון הטרור חמאס. הוא חזר והביע את תמיכתו המלאה ב"התנגדות" הפלסטינית, ומהבחינה הזאת נראה כי לא צפוי שינוי ביחס למשטר הקודם – תחת נשיאותו של אברהים ראיסי.
במאמר שפרסם בסוף השבוע קרא למדינות ערב "לנצל את כל המנופים הדיפלומטיים" כדי ללחוץ ולקדם הפסקת אש במלחמה בין ישראל וחמאס. ביום רביעי בשבוע שעבר שלח פזשכיאן איגרת מיוחדת להניה, עוד לפני שיחתם אתמול, והביע את תמיכתו המלאה בהם.
בשבוע שעבר שלח פזשכיאן איגרת מיוחדת למזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה, והביע את תמיכתו בארגון הטרור הלבנוני, שנחשב לשלוחה החשובה ביותר של איראן באזור. "הרפובליקה האיסלאמית של איראן תמיד תמיכה בהתנגדות של עמי האזור נגד המשטר הציוני הלא לגיטימי", כתב פזשכיאן. "תמיכה בהתנגדות מושרשת במדיניות היסודית של הרפובליקה האיסלאמית, האידיאלים של האימאם ח'ומיני והנחייתו של המנהיג העליון, ורק תלך ותתחזק".
פגישות מתוקשרות עם משמרות המהפכה
בימים האחרונים נפגש פזשכיאן עם המפקדים הבכירים ביותר של משמרות המהפכה וכוחות הביטחון באיראן. ביום שבת נפגש עם ראשי הצבא, מפקד משמרות המהפכה ומפקד המשטרה באיראן, וביום ראשון נפגש עם רבים מהמפקדים הבכירים של משמרות המהפכה, כולל אסמעיל קא'אני, מפקד כוח קודס, שהחליף בתפקידו את קאסם סולימאני.
פגישותיו עם בכירי מערכת הביטחון באיראן, לרבות מפקדי משמרות המהפכה, מגיעות על רקע העובדה כי בניגוד לאנשים אחרים שהתמודדו מול לנשיאות איראן, כמו סעיד ג'לילי ומוחמד-באקר קאליבאף, לפזשכיאן כמעט ואין קשרים במוקדי הכוח המרכזיים באיראן. משמרות המהפכה נחשבים לאחד ממוקדי הכוח החשובים במדינה, וניכר כי הוא מבקש לפתח איתם יחסים טובים וחמים כבר מתחילת דרכו. העובדה הזאת מעלה את ההערכה כי הוא עשוי להיות נשיא חלש, ובפיקוד הבכיר של משמרות המהפכה יוכלו להנות מחופש פעולה רב אפילו יותר.
בחזרה להסכם הגרעין?
סוכנות הידיעות האיראנית "תסנים" דיווחה בשבוע שעבר כי המועמד המוביל להתמנות לשר החוץ בממשלתו החדשה של פזשכיאן הוא עבאס עראקצ'י, מי שהיה הנציג האיראני למשא ומתן להסכם הגרעין בשנת 2015 – אז נחתם ההסכם בין המעצמות לממשלתו של הנשיא לשעבר חסן רוחאני. המינוי המסתמן הזה, שכמו יתר השרים החדשים ידרוש את אישור הפרלמנט באיראן, גרם לרבים להעלות את השאלה אם בכוונתו של פזשכיאן לפעול לחזרה איראנית להסכם הגרעין – מה שלא יצא לפועל בתקופת נשיאותו של ראיסי.
בארה"ב הבהירו לאחרונה כי אין מבחינתם כוונה לחזור כעת להסכם הגרעין עם איראן, אולם דווח כי כל העת נמשכים המגעים הבלתי ישירים בין וושינגטון וטהראן באמצעות התיווך של עומאן. קיימת ביקורת רבה על האפשרות לחזרה של איראן והמעצמות להסכם הגרעין, בין השאר על רקע העובדה שאיראן כבר הפכה כמעט לגמרי ל"מדינת סף-גרעינית".
פזשכיאן הדגיש גם בקמפיין הבחירות שלו כי הוא מעוניין לחזק את היחסים מול מדינות המערב – במטרה להביא להסרה או לצמצום של הסנקציות המוטלות על איראן כדי לנסות לשפר את המצב הכלכלי. בכל מקרה, ההחלטה הסופית והרשמית באיראן בכל הקשור להסכם הגרעין תהיה חייבת לקבל את אישורו ותמיכתו של המנהיג עלי ח'אמנאי, ובלי שהוא יסכים לכך אין משמעות למאמצים של הממשלה האיראנית החדשה בנושא.