לאחר יותר מחודש – צבא רוסיה פתח במתקפת נגד רחבה ומתחיל להדוף את כוחות צבא אוקראינה שפלשו למחוז קורסק, כך מדווחים ביממה האחרונה מקורות לא רשמיים ברוסיה ובאוקראינה. על פי הדיווחים, הצבא הרוסי הצליח לרכז כוח גדול, ומתחיל לשחרר חסימות שבוצעו על ידי הצבא האוקראיני.
בשלב זה עדיין קיים מידע מוגבל בלבד על מצב מתקפת הנגד הרוסית, שהחלה בלילה שבין שלישי לרביעי. עיתונאי וול סטריט ג'ורנל המתבסס על מקורות צבאיים רוסיים ואוקראיניים דיווח שהצבא הרוסי הצליח ב-24 שעות בלבד לשחרר כעשירית מהשטח שצבא אוקראינה כבש בתחומה של רוסיה מאז הפלישה ב-6 באוגוסט, וציין כי ייתכן שהשטח ששוחרר אף גדול יותר.
קצין בכיר בצבא רוסיה אמר אתמול לסוכנות הידיעות רויטרס כי רוסיה הצליחה לשחרר בתוך יממה בלבד 10 יישובים שנכבשו על ידי אוקראינה במחוז קורסק. אם הדיווחים אכן נכונים, מדובר במכה משמעותית לצבא אוקראינה, שראה בכיבוש במחוז קורסק ברוסיה כעוגן אסטרטגי, וגורמים בקייב אותתו כי המטרה היא להישאר באזור לפרק זמן ממושך.
על פי דיווחים לא רשמיים בשבועות האחרונים, פוטין הורה לבכירי הצמרת הביטחונית במוסקווה להדוף את כל הכוחות האוקראיניים ממחוז קורסק עד 1 באוקטובר. בשבועות האחרונים העביר צבא רוסיה עשרות אלפי חיילים לכיוון מחוז קורסק, בעיקר מגזרות לחימה "רדומות" ושקטות באוקראינה. בקייב קיוו שהסטת הכוחות תבלום את התקדמות הצבא הרוסי בחזית המזרחית במחוז דונייצק, אולם זה לא קרה.
צבא רוסיה ממשיך להתקדם בקצב משמעותי במזרח מחוז דונייצק, ומגביר את הלחץ על שתי ערי מפתח חשובות בשליטת אוקראינה. צ'אסיב יאר ממוקמת מעט מערבית לעיר באחמוט, שנכבשה על ידי רוסיה לפני כשנה וארבעה חודשים. לאורך החודשים האחרונים מתנהלת לחימה קשה בפאתיה המזרחיים של העיר, וחלק גדול של האוכלוסייה האזרחית כבר פונה ממנה.
במקביל, צבא רוסיה ממשיך להתקדם לעבר העיר פוקרובסק, מדרום-מערב לעיר צ'אסיב יאר. פוקרובסק נחשבת לאחד הצמתים האסטרטגיים החשובים ביותר של אוקראינה בחזית המזרח. ההערכה היא כי נפילה של העיר לידי הצבא הרוסי תהווה מכה קשה ותפגע מאוד ביכולתו של צבא אוקראינה להמשיך ולהגן גם על נקודות ויישובים סמוכים אחרים. מפקד צבא אוקראינה אולכסנדר סירסקי אמר לאחרונה כי הפלישה האוקראינית למחוז קורסק אכן בלמה את ההתקדמות הרוסית בגזרת פוקרובסק, אולם מסתמן שמדובר בהאטה טקטית בלבד, ואין ביכולתה לעצור לחלוטין את ההתקדמות הרוסית לעבר העיר.
קורסק ברוסיה ודונייצק באוקראינה הן שתי המערכות המרכזיות והעיקריות במלחמה באוקראינה. שני הצדדים מעוניינים לשפר את עמדותיהם לקראת חודש נובמבר, אז יחל החורף ויקשה על התקדמות קרקעית של ממש, וגם ייערכו הבחירות לנשיאות ארה"ב, בעלת בריתה המרכזית של אוקראינה.
הנשיא לשעבר והמועמד מטעם המפלגה הרפובליקנית דונלד טראמפ חזר ואמר כמה פעמים כי בכוונתו להביא לסיום מהיר במיוחד של המלחמה אם ייבחר. במהלך העימות השבוע מול המועמדת קמלה האריס התחמק טראמפ מלענות על שאלה מפורשת של המנחים אם הוא רוצה שאוקראינה תנצח במלחמה. הוא אמר כי יוכל להביא לסיום המלחמה "בשיחת טלפון אחת לפוטין", אך בקרמלין הביעו אתמול חוסר שביעות רצון ואמרו כי "שיחה כזאת לא תשנה דבר". האריס תקפה את טראמפ על התכופפותו בפני דיקטטורים, לדבריה, ואמרה כי הוא אומנם "רואה בפוטין חבר, אבל מדובר בדיקטטור שהיה אוכל אותו לארוחת צוהריים והיה יושב בקייב אם הוא היה הנשיא בזמן המלחמה".
הבחירות בארה"ב שוב מדגישות וממחישות את החשיבות הרבה של הסיוע האמריקני לאוקראינה. על רקע העברת הטילים הבליסטיים מאיראן לרוסיה בשבוע שעבר, שר החוץ האמריקני אנתוני בלינקן ושר החוץ הבריטי דיוויד למי ביקרו אתמול בקייב. על פי דיווח בגרדיאן, הצעד של איראן ורוסיה הביאו את הממשלים בוושינגטון ובלונדון להסכים עקרונית לבקשתה של אוקראינה להשתמש בטילים ארוכי-טווח של ארה"ב ובריטניה נגד מטרות בעומק שטח רוסיה. על פי הדיווח, ייתכן שארה"ב ובריטניה יעניקו לאוקראינה את האישור המיוחל, גם אם לא יודיעו על כך רשמית.
כלי תקשורת שונים חשפו אתמול צילומי לוויין של הספינה שעל פי החשד העבירה את הטילים הבליסטיים מאיראן לרוסיה – שצולמה ב-29 באוגוסט בנמל אמירבאד באיראן בים הכספי, וב-4 בספטמבר צולמה בנמל פורט אוליה במחוז אסטרחאן ברוסיה. על פי דיווח בסקיי ניוז, הספינה העבירה 220 טילים בליסטיים מסוג פתח-360 היעילים לטווחים של 120-30 ק"מ. במקביל, בניו יורק טיימס דווח כי רוסיה ממשיכה לקבל משלוחים חדשים של טילים בליסטיים מצפון קוריאה, ובחודש אוגוסט זוהו באוקראינה טילים חדשים יחסית מסוג Hwasong-11, היעילים לטווח של עד 700 ק"מ.