צבא רוסיה הקים עמדה חדשה ברמת הגולן הסורית, לא רחוק מהגבול עם ישראל, כך דווח בימים האחרונים בכלי תקשורת ערביים. מתחילת שנת 2024 הקים הצבא הרוסי לפחות ארבע עמדות חדשות ברמת הגולן.
כוחותיו של פוטין, הפועלים בסוריה מאז שנת 2015, ממשיכים לבסס את שליטתם במדינה, גם בשיאה של המלחמה באוקראינה שגובה ממנה מחירים כבדים ודורשת לעיתים הסטת משאבים צבאיים. בחודש אפריל הודיע משרד ההגנה הרוסי על הקמת העמדה הצבאית השלישית השנה ברמת הגולן. בסוף חודש מאי דווח בוול סטריט ג'ורנל כי אנשי משמרות המהפכה וחיזבאללה מאמנים ברמת הגולן את אנשי הצבא הסורי בהפעלת כטב"מים איראניים עבור המלחמה באוקראינה.
בתמונות שפורסמו בסוף השבוע נראים עשרות חיילים רוסים, בפנים מטושטשות, במה שנטען שהיא העמדה הצבאית החדשה. בחודש אפריל פורסם בהודעת משרד ההגנה הרוסי כי מטרת נוכחות הכוחות בגולן היא "להגביר את הפיקוח על הסיטואציה לאורך הגבול ולפקח אחר פרובוקציות צבאיות".
לא נמסר באילו "פרובוקציות מדובר". לאורך חודשי המלחמה הגבירה ישראל מאוד את היקף ועוצמת התקיפות שלה בשטח סוריה, כולל בשטחי רמת הגולן ודרום המדינה. במקביל, לפני כמה חודשים דווח כי משמרות המהפכה של איראן משתפים פעולה עם רוסיה והקימו מפקדה בבסיס רוסי בעיר קמישלי, בצפון סוריה, ככל הנראה כדי להימנע מתקיפה ישראלית באזור.
חיזבאללה ומיליציות פרו-איראניות נוספות פעילים מאוד באזור רמת הגולן, במקביל לנוכחות של כוחות צבא אסד. בחודש נובמבר חידש הצבא הרוסי את פעילות כוחותיו בדרום סוריה, לאחר היעדרות של קרוב לשנתיים, בעקבות החזרת חלק מהכוחות הפעילים בסוריה לטובת המלחמה באוקראינה. בשנת 2018 סייע צבאו של פוטין לצבאו של אסד להחזיר את השליטה באזור רמת הגולן, אזור שהיה ידוע בלא מעט פעילות מורדים, שבין השאר תרם למבצע "שכנות טובה", במסגרתו הועברו פצועים, גם מקרב האופוזיציה הסורית, לטיפול רפואי בישראל.
מאז תחילת המלחמה חלה הידרדרות ביחסים בין ישראל ורוסיה, בין השאר על רקע הגיבוי שנותנת מוסקווה לארגון הטרור חמאס, והעמקת הקשרים עם איראן. שבועות בודדים לאחר תחילת המלחמה דיווחה רשת בלומברג כי ישראל הפסיקה לעדכן את רוסיה בתקיפות בסוריה. למרות זאת, אתמול נמסר מלשכת ראש הממשלה כי המזכיר הצבאי של נתניהו, אלוף רומן גופמן, ביקר לאחרונה ברוסיה במטרה לנסות ולקדם עסקה לשחרור חטופים.