ישראל נמצאת במוקד מחלוקת חריף ביפן בימים אלו, כך על פי דיווח ב-CNN. גורמים רבים קוראים שלא להזמין אותה לטקסי הזיכרון השנתיים להטלת פצצות האטום על הירושימה ונגסקי במלחמת העולם השנייה. ארגוני זכויות אדם וקבוצות המייצגות את ניצולי ההפצצה דורשים שנציגים ישראלים לא ישתתפו בטקס, שיתקיים בהירושימה ב-6 באוגוסט, כפי שלא הוזמנו בשנים האחרונות נציגי רוסיה ובלארוס.
"למה להזמין את ישראל אם היא מבצעת פשעים שמזכירים רצח עם, בדיוק כמו רוסיה ובלארוס?" שאל ראש הקונפידרציה היפנית לניצולי ההפצצות טצוג'י קומדה. "מאוד מאכזב שהבקשה שלנו לא מובאת בחשבון", הוסיף קומדה ואמר כי הארגון שבראשו הוא עומד כתב לרשויות בהירושימה כבר בחודש יוני שעליה לבטל את ההזמנה של ישראל לטקס.
דובר עיריית הירושימה, שלטקס בתחומיה הוזמנו נציגים מ-115 מדינות, טען כי אין כוונה להיענות לקריאות שלא להזמין את ישראל: "זה לא מוסר כפול. המדיניות שלנו היא להזמין את כל המדינות. עם זאת, רוסיה ובלארוס הוחרגו בשל הפלישה לאוקראינה".
הרשויות בנגסאקי, העיר היפנית שנפגעה מפצצת אטום ימים ספורים לאחר הירושימה ובה ייערך טקס נוסף אך קטן יותר, אמרו כי טרם החליטו אם להזמין את ישראל לטקס שלהן ב-9 באוגוסט: "ההפגנות נגד ישראל עלולות להפריע את המהלך התקין של הטקס". גורמים בעירייה הדגישו כי הדיון בעניין התקיים לא לאות מחאה אלא רק בגלל החשש שהפגנות נגד ישראל לא יאפשרו לקיים את הטקס באופן מכבד.
"הירושימה-פלסטין", קבוצה נוספת המתנגדת לנוכחותה של ישראל בטקסי ההנצחה, השיקה עצומה מקוונת הקוראת שלא להזמין את נציגי ישראל. גורם בקבוצה הדגיש כי "ההפגנות ברחבי העולם נגד ישראל עולות הן בהיקפן והן בתדירותן על המחאות נגד רוסיה". העצומה המקוונת המתנגדת להזמנה של ישראל צברה לכאורה יותר מ-30 אלף חתימות.