התקופה האחרונה מאותתת על הסלמה חמורה בהתקדמות של איראן בתוכנית הגרעין, דווקא בחסות המלחמה בישראל וההתמקדות העולמית בנעשה בעזה. בשבוע שעבר הזהיר אנתוני בלינקן, שר החוץ של ארה"ב, כי זמן הפריצה של איראן לנשק גרעיני ככל הנראה ירד לפרק זמן של שבוע בלבד. בנוסף, ג'ייק סאליבן, היועץ לביטחון לאומי בארה"ב, הזהיר כי בחודשים האחרונים ניכר שבאיראן מדברים יותר בגלוי על השגת נשק גרעיני.
שר החוץ בלינקן אמר בפורום הביטחון באספן, קולורדו, כי הזמן הדרוש לאיראן לפתח מספיק חומר בקיע (אורניום מועשר) הדרוש לפיתוח פצצה גרעינית אחת ככל הנראה עומד כעת על בין שבוע לשבועיים. מדובר בצמצום נוסף של ההערכות, לאחר שלפני יותר משנה הזהיר גנרל מארק מילי, יו"ר המטות המשולבים לשעבר בצבא ארה"ב, כי יידרשו לאיראן כ-12 יום להשיג את כמות החומר הבקיע הדרושה לפצצה.
היועץ לביטחון לאומי סאליבן התייחס אף הוא למגמה המדאיגה בכל הקשור לחשד להתקדמותה של איראן לנשק גרעיני, ואמר בפורום באספן כי מאז המתקפה האיראנית על ישראל בלילה שבין 13 ל-14 באפריל, מזהים בארה"ב עלייה של ממש בשיח על השגת נשק גרעיני. "איראן מדברת יותר על השגת פצצה גרעינית ועשתה צעדים בקידום מהלכי מפתח לקראת נשק גרעיני", אמר.
"אנו יודעים שאיראן מאוד מתקדמת בתוכנית הגרעין שלה", אמר ל-N12 ד"ר שי הר צבי, ראש התחום הבין-לאומי והמזרח התיכון במכון למדיניות ואסטרטגיה (IPS) באוניברסיטת רייכמן, ולשעבר מנכ"ל בפועל של המשרד לנושאים אסטרטגיים. "אנו רואים את זה בהתבטאויות של רפאל גרוסי, ראש סבא"א, שאומר שהפיקוח הבין-לאומי על מתקני הגרעין של איראן למעשה חסר תוחלת – ואיראן ממשיכה להסתיר ולהונות את פקחי סבא"א".
ד"ר הר צבי מדגיש כי אין חידוש גדול בדבריו של בלינקן, שכן לפני יותר משנה העריך גנרל מארק מילי, לשעבר יו"ר המטות המשולבים בצבא ארה"ב, כי איראן "יכולה להגיע לפצצה בתוך כמה חודשים". גם קולין קהאל, לשעבר תת שר ההגנה האמריקני, אמר באותה תקופה כי איראן במרחק של כ-12 יום מהשגת כמות מספקת של חומר בקיע לייצור פצצה.
האזהרות האחרונות של הבכירים בוושינגטון חשובות בעיקר בהמשך ההתרעה על התקדמותה של טהראן לעבר השגת נשק גרעיני. "כיום יש לאיראן חומר בקיע ברמה של 60% ו-20% המספיקים תיאורטית לפיתוח כשמונה פצצות גרעיניות", אומר ד"ר הר צבי. הוא מדגיש כי השאלה והסוגיה היחידה שחשובה בהקשר הזה – היא אם המנהיג העליון של איראן, עלי ח'אמנאי, ישנה את עמדתו הרשמית ויורה על התקדמות לעבר פצצה גרעינית – מה שהיום אינו על הפרק באיראן, לפחות באופן רשמי.
השאלות המרכזיות על תוכנית הגרעין האיראנית
"אני חושב שהחודשים הקרובים עשויים להיות מסוכנים בהקשרים האלה, כי ייתכן שהביטחון העצמי של איראן עולה. האסטרטגיה של איראן לא השתנתה לפי שעה, מה שיכול להיות שהשתנה הוא שהאיראנים חושבים שניתן כעת לממש את הדברים במועד קרוב יותר", אומר הר צבי. "הם רואים את ישראל, שנמצאת במציאות של מלחמה רב-זירתית, והסוף אינו נראה באופק".
הר צבי מסביר כי התקופה הקרובה מעלה לא מעט תהיות, על רקע דיווחים נוספים קודמים כי איראן מתקדמת בתוכנית הגרעין שלה בתקופה האחרונה. "האם הביטחון האיראני התחזק על רקע המצב שבו נתונה ישראל? האם בטהראן חוששים שטראמפ יעלה לשלטון ולכן ירצו להשיג התקדמות לפני כן, כדי לקבוע עובדות בשטח? עד כמה איראן תעז לנקוט כעת צעד חד-צדדי, אולי מתוך מחשבה שארה"ב מעדיפה להימנע כעת מעימות לפני הבחירות?".
"מצד שני", ממשיך הר צבי, "לאיראן אין לחץ של זמן, הם כבר מיצבו עצמם כמדינת סף גרעינית. יש הבנה בארה"ב שייתכן שאנחנו נמצאים בתקופה מאוד רגישה, ולכן הם מאוד רגישים לכל דבר שעלול להצטייר כשינוי במדיניות האיראנית".
איראן הגדילה לאחרונה את כמות הצנטריפוגות ומתקני ההעשרה בשני מתקני הגרעין המרכזיים שלה, בנתנז ובפורדו. על פי דיווח שפורסם בוושינגטון פוסט, הגברת קצב ההעשרה בפורדו בלבד עלולה להיות בעלת משמעות דרמטית. בעקבות הוספת מתקני ההעשרה, תוכל איראן להשיג בכל חודש כמות של חומר גרעיני המספיק לבנייתן של כמה פצצות גרעיניות, אם בטהראן יחליטו לפתח נשק גרעיני.
לצד הזינוק המשמעותי בקצב העשרת האורניום של איראן, וחרף העובדה כי היא מקצרת מאוד את משך הזמן הדרוש לה, אם תחליט לפתח פצצה, להעשיר אורניום ברמה הנדרשת (90%), עדיין חסר לה מרכיב מרכזי אחד. בכל תרחיש שבו איראן מחליטה לפתח פצצה גרעינית – היא זקוקה למתקן נפץ. על פי ההערכות, פיתוח שכזה עשוי להימשך בין כמה חודשים ואולי אף שנתיים.
"השאלה המרכזית", אומר ד"ר הר צבי, "היא האם באיראן מתקדמים בצורה מקבילית או טורית, כלומר אם במקביל להתקדמות בהעשרת האורניום הם מתקדמים גם בתחום פיתוח מתקן הנפץ". אין כל מידע גלוי על כך שאיראן עובדת על פיתוח מתקן נפץ, ובאופן רשמי פירקה איראן בשנת 2003 את קבוצת הנשק שלה, ומאז היא לא עוסקת בכך.
"ההבנה שלי היא שאיראן מנסה להגיע למצב שאם וכאשר המנהיג העליון יקבל החלטה לפתח פצצה גרעינית – היא תהיה בעמדת הפריצה הטובה ביותר להתקדם, מתוך הבנה שכל החלטה כזאת תגרור הרבה רעש, ביקורת ועימותים מול המערב". ד"ר הר צבי מסביר כי ממד הזמן משחק לטובתה של איראן, גם אם לא צפויות כל החלטות של ממש בתקופה הקרובה. "הם ממשיכים להתקדם בזהירות".
"איראן מציבה איום קיומי פוטנציאלי על מדינת ישראל, ולכן ישראל חייבת לבחון כיצד ניתן למקד את מרב המאמצים בהתמודדות איתה, תוך סיום המלחמה בעזה", מסכם ד"ר הר צבי. "אין ספק כי אחת הדרכים המרכזיות והחשובות ביותר היא באמצעות בריתות אזוריות ושיתוף פעולה אסטרטגי עם ארה"ב ומדינות נוספות בזירה הבין-לאומית. החיוניות של בריתות אלו הומחשה לפני כשלושה חודשים בבלימת המתקפה האיראנית, והיא בוודאי חיונית לבלום את המשך החתירה האיראנית לגרעין".
שלושת המרכיבים ההכרחיים לפיתוח נשק גרעיני יעיל ואקטיבי בידי איראן
- חומר בקיע ברמה וכמות מספקות (אורניום מועשר): לפי אחת מההערכות, הרפובליקה האיסלאמית רחוקה ימים בודדים מהשגת היעד - אם וכאשר המנהיג העליון עלי ח'אמנאי יקבל החלטה מפורשת. היכן איראן עומדת? קרובה מאוד להשגת היכולת, בהינתן החלטה ברורה
- אמצעי לנשיאת הפצצה: מה שיכול לשאת פצצה גרעינית הוא טיל בליסטי או מטוס. "אנו יודעים שלאיראן יש היכולת לשגר לוויינים לחלל, ונשיאה של לוויין או פצצה – רכיב רגיש בעל אלקטרוניקה מסובכת – דומה מהבחינה הזאת", אמר האלוף (במיל') תמיר הימן, מנהל המכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS), לשעבר ראש אמ"ן. "כיום אין לאיראן מטוס שיוכל להטיל פצצה, אולם אם אכן תצא לפועל עסקת מטוסי הקרב הרוסיים SU-35 בתמורה לסיוע האיראני במלחמה של רוסיה באוקראינה, אז תהיה לאיראנים גם היכולת הזאת". היכן איראן עומדת? יש לה את היכולת
- מתקן נפץ – הרכיב המסובך ביותר בתוכנית הנשק מבחינת האיראנים. מדובר במתקן מיוחד שיוכל להביא לידי פיצוץ מדויק של החומר הבקיע ולגרום פיצוץ גרעיני עז. היכן איראן עומדת? אין לה את היכולת הזו. בתרחיש הגרוע - איראן תוכל לפתח מתקן כזה בתוך כמה חודשים.