ליאור סטרנפלד, פרופסור להיסטוריה איראנית ולימודים יהודיים באוניברסיטת פן סטייט, נכח אתמול (שלישי) במפגש עם נשיא איראן מסעוד פזשכיאן במהלך אירוע בשולי העצרת הכללית של האו"ם. סטרנפלד קיבל הזמנה רשמית מהנשיא האיראני להגיע מפגש והעיד בשיחה עם שלומי אלדר מערוץ רלוונט שהנשיא "רוצה לשפר את היחסים עם המערב".
המפגש היה עם כמה רבנים ואנשי דת נוצרים ומוסלמים ומטרתו הייתה לקיים דיאלוג דתי לבניית שלום במזרח התיכון. גורמים רשמיים בישראל אישרו לסטרנפלד להגיע למפגש ואחרי כמה ימים הוא מסכים להגיע.
סטרנפלד סיפר שהדיאלוג במפגש היה מגוון והמלחמה בעזה הייתה אחד הנושאים שעלו הכי הרבה במהלך המפגש. "בשיחה נאמר שהשלום במזרח התיכון חייב לכלול את ישראל בתוכו", סיפר המרצה. "נאמר שהקורבנות של המלחמה הזו הם בלתי נסבלים משום צד".
הוא המשיך וסיפר על הנושאים שעלו בשיחה: "דיברנו על צעדים שניתן לעשות על מנת לבנות קואליציות עבודה ולא רק דיאלוג. דובר גם על החטופים, ונאמר שזה מצב הומניטרי שחייבים לפתור, לצד כל הזוועות של המלחמה הזו".
הפרופסור ציין שפזשכיאן לא דיבר באופן ישיר על נושא החטופים אבל הוא דיבר על כך ששיח דתי צריך להיות בין אבני היסוד של פתרון צודק. "ביקשתי ממנו לחזור על העמדה הרשמית של איראן שהרבה מקודמיו בתפקיד חזרו עליה שברגע שישראל והפלסטינים יגיעו להסכם על סיום הסכסוך שמקובל על רוב העם הפלסטיני, איראן לא תישא את דגל המאבק הפלסטיני", העיד סטרנפלד.
סטרנפלד סיפר שביקש מהנשיא לשקול לחזור על מה ששר החוץ הקודם אמר באו"ם, על כך שאיראן רוצה לשמש בתפקיד מתווך בעניין החטופים. בתגובה לכך, אמר הנשיא כי "איראן עושה את הצד שלה אבל הפעולה של ישראל נגד הסכם הגרעין והקריסה שלו, מעבירות את הכדור לצד של המערב".
הנשיא דיבר במפגש על המלחמה בעזה וגם על הלחימה מול חיזבאללה בלבנון ועל כך שמדובר ב"מלחמה נוראית שחייבת להיפסק". בהתייחס לחיסול הנייה, אמר פזשכיאן כי "איראן לא הגיבה לפרובוקציות האחרונות".
סטרנפלד אמר שלדעתו יש כרגע פנים חדשות לאיראן, עם ההנהגה של פזשכיאן. "זה לא המשך של המשטר של ראיסי מבחינת מדיניות חוץ", אמר הפרופסור. "הנשיא אמר שהתפקיד שלו זה לחדש את הדיאלוג עם המערב".
לדעתו של סטרנפלד המערב אינו יכול לחכות עד שאיראן תמלא שורה של תנאים בשביל להתחיל את ההתקשרות איתה: "חייבים לקחת עכשיו את ההזדמנות כי עכשיו יש את התנאים - צריך לבנות את האמון צעד אחד צעד".
סטרנפלד אמר כי הנשיא האיראני ידע שבחדר נוכח ישראלי. "למען הסר ספק עדכנתי את הנציגות האיראנית באו"ם שאני אזרח ישראלי בשביל למנוע מבוכה וזה לא ביטל את ההזמנה שלי לפגישה", הוא העיד. "הרגשתי מוזר. זה היה מעניין וקשה, אבל מכובד. אני לא רוצה להיות נאיבי מדי, אבל אני מקווה שיהיה אפשר לראות בפגישה הזו פגישה של רצון טוב. הייתה בחדר הרבה כנות".