במערב מביעים דאגה חריפה בעקבות פרסום הדיווחים על כך שאיראן החלה לספק לרוסיה מאות טילים בליסטיים לטווח קצר. ראש ה-CIA ביל ברנס התייחס אתמול (שבת) לאפשרות הזאת, ולמרות שלא אישר רשמית את הדיווח, אמר: "מדובר בהסלמה דרמטית בנוגע לשותפות הביטחונית". הבוקר, גורם רשמי בפרלמנט האיראני אישר כי איראן אכן העבירה טילים בליסטיים לרוסיה.

על פי דיווח ברשת סקיי ניוז הבריטית, איראן כבר העבירה לרוסיה יותר מ-200 טילים מדגם פתח-360. על פי הדיווח, הטילים הועברו במשלוח ימי דרך הים הכספי, והועבר לנמל בשטח רוסיה, כך לפי מקור אוקראיני המעורה בפרטי העסקה. אתמול, גורם ביטחוני בקייב איים על איראן באופן תקיף, ואמר לטיימס הבריטי על העברת הטילים: "אם אזרחים באוקראינה ימותו מהטילים האלה – איראן תשלם מחיר כפול והתגובה תהיה חריפה".

אחמד ארדסטני, חבר ועדת החוץ והביטחון בפרלמנט האיראני, אישר לכלי תקשורת מקומי כי טהראן העבירה לרוסיה טילים בליסטיים. בתשובה על השאלה אם באיראן לא חוששים מסנקציות כתוצאה מהעברת הטילים, השיב: "זה לא יכול להיות גרוע יותר ממה שקורה עכשיו. אנחנו מספקים טילים לחיזבאללה, חמאס וחשד א-שעבי (המיליציות בעיראק), למה שלא נספק גם לרוסיה?" אתמול פרסמה שגרירות איראן באו"ם הכחשה רשמית לדיווחים.

טילים בליסטיים איראניים (צילום: רויטרס)
טילים בליסטיים איראניים|צילום: רויטרס

טילי פתח-360 יעילים לטווחים של 120-30 ק"מ, ונושאים ראש נפץ כבד של 150 ק"ג. מומחה ביטחוני בבריטניה העריך בשיחה עם סקיי ניוז כי העברת הטילים מסוג זה עלולה להעיד על מצוקה של רוסיה בתחום הטילים הבליסטיים הרוסיים מסוג איסקנדר, היעילים לטווח של עד 500 ק"מ. הוא העלה את האפשרות כי רוסיה מעוניינת לשמור את טילי האיסקנדר, בזמן שהיא משגרת לכל היותר כמה בודדים מהם בכל מתקפה בתקופה האחרונה, לתקיפות לטווחים רחוקים יחסית.

עלי ח'אמנאי (צילום: AP)
עלי ח'אמנאי|צילום: AP

לאורך כל הימים האחרונים חלה הסלמה חמורה במתקפות האוויריות של רוסיה נגד אוקראינה. ההסלמה בתקיפות מגיעה במקביל לפלישה של צבא אוקראינה למחוז קורסק ברוסיה לפני מעט יותר מחודש, וכמעט בכל לילה או שני לילות משגר צבא רוסיה עשרות טילים וכטב"מים איראניים מדגם שהאד. ההסלמה בתקיפות מגיעה בשעה שרוסיה ממשיכה להתקדם בקצב איטי אך יציב בחזית המזרח, ובימים האחרונים מנסה לרשום התקדמות בגזרת העיר האסטרטגית פוקרובסק במחוז דונייצק.

ולדימיר פוטין (צילום: רויטרס)
ולדימיר פוטין|צילום: רויטרס

סוכנות הידיעות רויטרס דיווחה כבר בחודש פברואר כי איראן החלה לספק לרוסיה מאות טילים בליסטיים, כולל טילים בליסטיים לטווח ארוך מדגמי פתח-110 (יעילים לטווח של 300 ק"מ) וזולפיקאר (יעילים לטווח של 750 ק"מ). למרות זאת, הדיווח הזה אז לא קיבל אישור מגורמים נוספים, בניגוד לדיווח הנוכחי – שקיבל אישור ותמיכה מגורמים אמריקניים רשמיים שצוטטו כמעט בכל כלי התקשורת הגדולים בארה"ב.

מטוסי ה-F-16 של צבא אוקראינה (צילום: רויטרס)
מטוסי ה-F-16 של צבא אוקראינה|צילום: רויטרס

לאורך החודשים האחרונים הבהירו במערב כי יטילו על איראן סנקציות כבדות וחמורות, בעיקר בתחום פיתוח הטילים והנשק, אם אכן תספק טילים בליסטיים לרוסיה. יחד עם זאת, ניכר כי המערב עלול להיתקל כעת באתגר שיסבך את העניין מבחינתו, ויקשה על הטלת הסנקציות. על פי דיווח בניו יורק טיימס, במערב חוששים לפגוע בנשיא איראן החדש מסעוד פזשכיאן, "ולהכניס אותו לפינה" שתקשה עליו לקדם את מדיניותו. הנשיא הרפורמיסט החדש, יחד עם חברי ממשלתו, אותת כמה וכמה פעמים כי יפעל לקידום הדיאלוג מול המערב, ואולי גם לחדש את הסכם הגרעין, וניכר כי בוושינגטון ובבירות אירופה מעדיפים שלא לנקוט צעדים שעלולים לפגוע בו ברמה הפנימית באיראן.

משמעות נוספת שעלולה להיות לאספקת הטילים הבליסטיים מאיראן לרוסיה קשורה לתמיכה המערבית באוקראינה. ההערכה היא שוולודימיר זלנסקי ובכירי ממשלתו באוקראינה יפעלו כעת להגברת הלחץ על וושינגטון להותיר לקייב לתקוף בעומק שטח רוסיה באמצעות טילים אמריקניים. במקביל, ייתכן שייעשה ניסיון נוסף לשכנע את הממשלה הגרמנית לאשר להעביר לאוקראינה טילי טאורוס ארוכי-טווח.