לקראת הפסקת אש זמנית? גורמים בלשכת ראש הממשלה מאשרים הבוקר (חמישי) כי ניתן האור הירוק להפסקת אש לצורכי משא ומתן עם חיזבאללה בתיווך מדינות המערב. עם זאת, בכירים בממשלה מבהירים כי לישראל יש תנאים משלה להפוגה וההערכה היא שנסראללה לא צפוי להסכים להם. במקביל, ברקע המגעים, נתניהו הורה לצה"ל למתן את התקיפות בלבנון. אחרי שתדרכו על הפסקת אש, לשכת נתניהו מכחישה: "הידיעה על הפסקת אש לא נכונה". דיווח ערבי: ישראל וחיזבאללה דחו את ההצעה להפסקת אש.
הלילה פרסמו נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן ונשיא צרפת עמנואל מקרון הצהרה משותפת שבה קראו להפסקת אש בת 21 ימים בין ישראל ללבנון. לפי בכירים בממשל ביידן, "הפסקת האש בין ישראל לחיזבאללה תיכנס לתוקף בתוך שעות".
"הגיע הזמן להסכם בגבול בין ישראל ללבנון, שיבטיח את החזרת ביטחונם של התושבים שיוכלו לשוב אל בתיהם. חילופי האש מאז 7 באוקטובר ובמיוחד בשבועיים האחרונים, מאיימים על אזרחים ומסלימים את הסכסוך בגבול. בעקבות כך, אנחנו עובדים בימים האחרונים כדי להביא להפסקת אש זמנית שתתן לדיפלומטיה הזדמנות להצליח למנוע הסלמה נוספת בגבול", נכתב בהצהרה שפורסמה בזמן שראש הממשלה בנימין נתניהו נמצא בטיסה לניו יורק לקראת נאומו באו"ם.
ההצהרה שפרסמו שני הנשיאים נתמכת בידי 11 מדינות והאיחוד האירופי, שקוראים להפסקת אש רחבה ומיידית מצד שני הצדדים בעימות. עוד נכתב בהצהרה: "המצב הפך להיות בלתי נסבל מאז 8 באוקטובר בין לבנון לישראל, והסיכון להסלמה נהפך לבלתי מתקבל על הדעת. לאף אחד אין אינטרס בהסלמה כזו, לא לאנשים בישראל ולא לאלו בלבנון".
לשכת ראש הממשלה: הידיעה על הפסקת אש לא נכונה. מדובר בהצעה אמריקנית-צרפתית, שראש הממשלה אפילו לא הגיב לה. הידיעה על הנחיה כביכול למתן את הלחימה בצפון גם היא הפוכה מן האמת. ראש הממשלה הנחה את צה״ל להמשיך את הלחימה במלא העוצמה, ולפי התכניות שהוצגו לו. כמו כן, גם הלחימה בעזה תימשך עד להשגת כל מטרות המלחמה.
שר החוץ ישראל כ"ץ התייחס בחשבון הטוויטר שלו לדיווחים על הפסקת אש: "לא תהיה הפסקת אש בצפון. נמשיך להילחם נגד ארגון הטרור חיזבאללה בכל העוצמה עד לניצחון והשבת תושבי הצפון בביטחון לבתיהם".
ההסלמה בין ישראל ללבנון - סיקור N12
- בדרך להפוגה בלבנון? הלחץ הפוליטי על נתניהו, וההסתייגויות בישראל מהמגעים
- הרמטכ"ל בצפון: "מתכוננים לאפשרות של תמרון קרקעי בלבנון"
- לראשונה מתחילת המלחמה: חיזבאללה ירה טיל קרקע-קרקע לעבר גוש דן
- תיעוד דרמטי: הרגעים הראשונים אחרי הפגיעה בצפת
בהצהרה המשותפת, קראו הנשיאים ל"הפסקת אש בת 21 יום שתוכל לאפשר אפשרות לסיים את הסכסוך וההסלמה בדרך דיפלומטית, שתכיל את החלטה 1701 של האו"ם ואת החלטה 2735, הנוגעת בהפסקת האש ברצועת עזה". מקרון וביידן הודיעו שייתמכו בצורה מוחלטת במאמצים דיפלומטיים להביא להסכם בין הצדדים בתקופת הזמן המוצעת להפסקת האש, על מנת "לסיים את המשבר הזה אחת ולתמיד".
בכיר בבית הלבן הבהיר הבוקר מה כוללת הצעת הממשל להפסקת אש בצפון בתדרוך לכתבים. "הפסקת האש תהיה למשך 21 ימים לאורך הקו הכחול (גבול ישראל-לבנון מראש הנקרה במערב ועד הר דוב במזרח). במהלך אותם 21 ימים, הצדדים ינהלו משא ומתן לקראת פתרון פוטנציאלי של הסכסוך הנמשך מאז שחיזבאללה פתח במתקפה ב-8 באוקטובר, ולחתור להסכם כולל לאורך הקו הכחול שיאפשר לתושבים לחזור לבתיהם בלבנון ובישראל. זה מאמץ כולל מצד הממשל להגיע לרגע הזה, ואנו מודים הן לממשלת ישראל והן לממשלת לבנון על עבודתן הבלתי נלאית להגיע לרגע הזה. זוהי קריאה להפסקת אש בלבנון במהלך 21 הימים הללו, ובזמן שאנחנו מנהלים משא ומתן בלבנון ובישראל, נעבוד גם עם שותפינו לבחון את מה שהשגנו בחודשים האחרונים בעקביות".
הבכיר הוסיף: "כבר זמן רב היה ברור לנו שאנו רוצים לזהות רגעי הזדמנות כדי להיות מסוגלים להגיע לפתרון כאן. אמרנו באופן עקבי שלבסוף פתרון שיאפשר להחזיר את התושבים לבתיהם בשלום ולהשיג ביטחון לאורך זמן, יושג רק באמצעות פתרון דיפלומטי. אנחנו מאמינים, בלי קשר למה שקרה בשדה הקרב בשבועות ובימים האחרונים, שהרגע המתאים לפתרון דיפלומטי הגיע עכשיו, וכדי להגיע לשם, אמצעים צבאיים לבדם לא יוכלו להשיג זאת. זו הייתה המדיניות שלנו שהוצהרה בפומבי, ואני חושב ששני הצדדים מסכימים עם זה, ולכן אנו נמצאים היום ברגע הזה".
המתווה שמציעה הקואליציה של ביידן ומקרון
- לפי המתווה, ההפוגה תהיה בת כמה שבועות, וגם חמאס יודיע באותו זמן שהוא מניח את נשקו באופן זמני.
- כוחות צה"ל יישארו בזמן ההפוגה ברצועה, ובלבנון תימנע כניסה קרקעית.
- הרעיון שעומד מאחורי המתווה הוא תוספת להחלטה 1701, שמפרטת איך לפקח על אי הימצאותם של חמושים מלבד צבא לבנון באזור הגבול עם ישראל - על כך יהיה משא ומתן קשה.
נשיא ארצות הברית ביידן אמר בחזרתו לבית הלבן לעיתונאים: "הגשנו הצעה ל-21 ימים של הפסקת אש בגבול בין לבנון לישראל. הצלחנו לגייס תמיכה רחבה להצעה, גם מאירופה וגם ממדינות ערב. חשוב מאוד שהמלחמה לא תתרחב. יהיה לנו מה להוסיף בנושא מחר".