9,500 חיישנים מתקדמים לאורך מאות קילומטרים, זו התשובה של אוקראינה לאיום הכטב"מים האיראניים של צבא רוסיה, כך חשף בסוף השבוע בכיר בצבא ארה"ב. לאורך חודשים ארוכים מציג חיל האוויר של אוקראינה נתונים מרשימים ביותר של יירוט כטב"מים איראניים מרוסיה, לעיתים בשיעור של 100%. 

גנרל ג'יימס האקר, מפקד כוחות האוויר של ארה"ב באירופה ובאפריקה חשף מידע חדש על התמודדותה של אוקראינה עם האיום במסגרת כנס מקצועי בתחום התעופה הבין-לאומית שנערך ביום שבת בבריטניה. "אוקראינה עוברת לחלק הנכון של העקומה", אמר פצחן (האקר). "הם עושים עבודה טובה מאוד".

"הם נמצאים עם הגב אל הקיר", המשיך, "אז הם חייבים להתפתח". הוא סיפר כי כוחות ההגנה האווירית של אוקראינה פרסו מערכת בשם "מצודת שמיים", של לא פחות מ-9,500 חיישנים מתקדמים, אך לא יקרים מדי, וכך הם מצליחים להשיג תוצאות טובות של גילוי הכטב"מים.

מל
מל"ט איראני מדגם שהאד-136 בשמי אוקראינה|צילום: רויטרס

"הרעיון הוא פשוט להציב טלפון סלולרי על עמוד בגובה שני מטרים, ולהפעיל את המיקרופון שלו ולהאזין לכטב"מים שחולפים בסמוך", אמר לעיתונאים. "הם מצליחים לקלוט מידע מדויק מאוד שמעובד לתוך מחשב מרכזי, ששולח אותות לצוותים בשטח המצוידים ב-iPad שמראה את נתיב ההתקדמות של כלי הטיס".

לדבריו, המערכת כה פשוטה שהיא מאפשרת להגיע למצב שגם מגויסים טריים שעברו הכשרה ואימונים קצרים של כמה שעות בלבד - מסוגלים לעבוד איתה בצורה טובה ולהצליח ליירט את הכטב"מים. האקר אמר כי המערכת כבר הוכיחה עצמה כמה פעמים, כולל במתקפה מסיבית אחת שכללה לא פחות מ-84 כלי טיס - שמתוכם יורטו 80. כל אחד מהמגדלים של המערכת עולה 500-400 דולר.

מתקפת טילים וכטב
מתקפת טילים וכטב"מים של רוסיה בקייב, אוקראינה|צילום: רויטרס

במסגרת המאבק באיום הכטב"מים, יש חשיבות גדולה לזיהוי מוקדם של המטרות האוויריות. בניגוד למצב בגבול הצפוני של ישראל, באוקראינה הכטב"מים משוגרים לטווח של מאות קילומטרים, וכך יש זמן רב לזהות וליירט אותם לפני הפגיעה במטרה.

מאז ספטמבר 2022 סיפקה איראן לרוסיה אלפי כטב"מים מתאבדים מסוג "שהאד", שהסבו נזק כבד למטרות רבות באוקראינה. במהלך השנה האחרונה החלה רוסיה לייצר בעצמה את הכטב"מים האלה, במפעל מיוחד שהקימה, בשיתוף פעולה עם איראן, במחוז טטרסטן בעומק המדינה.