שלושה ימים לאחר חיסולו של ראש הלשכה המדינית של חמאס יחיא סינוואר, מקורות בארגון הטרור אמרו היום (שבת) לעיתון א-שרק אל-אווסט הסעודי כי הנהגת הארגון מתקדמת לקראת בחירת זהותו של יורשו. עם זאת, לפי הדיווח ככל הנראה הארגון ישמור הפעם את שמו של מחליפו של סינוואר בסוד, בשל האפשרות שישראל תחסל אותו.
לדברי המקורות, קיימת כמעט תמימות דעים בהנהגת חמאס בעזה ובחו"ל בעניין זה. "צעד זה נועד לתת לראש הלשכה החדש מקום לעבוד, לחסוך ממנו רדיפה ישראלית ולהקשות על ישראל שפועלת לחיסול רוב מנהיגי הארגון", נטען.
חיסול יחיא סינוואר - סיקור N12:
סופו של רב המרצחים - פרויקט מיוחד
כמה זמן לקח לישראל לחסל את הנהגת חמאס?
המכתבים שהחליף סינוואר עם בנו - ונמצאו ליד גופתו
לטענת המקורות בארגון, צעד זה "יאפשר גם לעבוד בצורה חלקה יותר ולשמור על הסדר הכללי, הלכידות וההיררכיה בתוך הארגון ". לפי הדיווח, חמאס רוצה לבלבל את ישראל באשר לקבלת ההחלטות, אם יתחדש המשא ומתן להפסקת אש ועסקת חטופים.
חמישה יורשים פוטנציאלים, כולם מחוץ לעזה
לפי העיתון הסעודי, יש חמישה מועמדים לרשת את סינוואר.
- מוחמד דרוויש - ראש מועצת השורא של חמאס נחשב לאיש צללים שהחל להופיע בפומבי בפגישות רשמיות שתועדו רק לאחרונה. הוא חי בחו"ל והיה מקורב לאחים המוסלמים.
- ח'ליל אל-חיה - סגנו של סינאוור שנחשב לדמות ניצית. הוא מוביל את צוות המשא ומתן בפגישות השונות ואתמול הוא זה שאישר את חיסול סינוואר בנאומו.
- ח'אלד משעל - משעל בן ה-68 משמש כיום כמנהיג חמאס בחו"ל, וכן כיהן כראש הלשכה המדינית של חמאס במשך יותר מ-20 שנה, בין השנים 2017-1996. ישראל ניסתה להתנקש בעבר במשעל – אך ללא הצלחה.
- מוסא אבו מרזוק - בכיר חמאס בחו"ל ששימש כראש הלשכה המדינית של חמאס בשנים 1995-1992 בעת שהותו בעמאן. בשנת 1999 אבו מרזוק גורש בשנית מירדן, עם שובו מאיראן. בהמשך הוא התגורר בדמשק ולאחר מכן גר במשך תקופה בקהיר. על פי הערכות, הונו מוערך בכ-2-3 מיליארד דולר.
- מוחמד נזאל - חבר הלשכה המדינית של חמאס שנמצא מחוץ למדינה.
הסיבות שבגללן סינוואר נשאר מעל לקרקע
מקורות יודעי דבר בחמאס אמרו אתמול לעיתון הסעודי: "חיסולו של סינוואר היה צפוי ולכן הארגון הסדיר את הליך החזקת החטופים על פי פרוטוקול ביטחוני המתחדש מעת לעת - הנחיות יוצאות על בסיס קבוע לאחראים על החזקתם".
מקורות בחמאס ציינו כי לארגון "עדיין יש את היכולת להקשיח את עמדותיו בנוגע לעסקת חילופי שבויים, דבר שישראל אינה מאמינה בו. ישראל סבורה שהנהגת הארגון תהיה מפוררת יותר לאחר חיסול סינוואר, ולא תהיה לה יכולת לדעת את מקום המצאם של החטופים".
לדבריהם, בתחילת המלחמה, לפני שנה, עבר סינוואר בין כמה מנהרות באזורים שונים במרכז ובדרום רצועת עזה. אבל לאחר החיסולים של בכירים מהדרג המדיני והצבאי בחמאס, בתוך המנהרות, כמו גם התקיפות וההרס של אותן מנהרות, הוא נעשה תלוי יותר בהישארות מעל הקרקע.
המקורות טענו כי סינוואר מילא תפקיד מודיעיני מרכזי בהסתתרותו, אך לא בגלל שחשש שיחוסל, אלא כדי להטעות את הכוחות הישראליים שניסו להשיג תדמית של ניצחון באמצעות חיסולו. זה מצביע על כך שהוא הסתמך רק על שניים או שלושה אנשים כדי לאבטח את תנועותיו, לספק את צרכיו ולתקשר עם מנהיגי הארגון ואחרים.
סגן מנהיג חמאס ח'ליל אל-חיה הדגיש אתמול שעמדת חמאס בנושא עסקת החטופים לא תשתנה אחרי החיסול: "מותו של סינוואר והמפקדים האחרים רק יוסיפו כוח ונחישות להמשיך ללכת בדרכיהם. חמאס ימשיך ללכת בדרך שהתוו המייסדים והמפקדים שחוסלו, עד למימוש שאיפות העם הפלסטיני לשחרור מלא של פלסטין והקמת מדינה שבירתה ירושלים".
"החטופים לא יחזרו - אלא אם תיפסק התוקפנות נגד עזה, תהיה נסיגה מוחלטת ממנה והאסירים שלנו ישוחררו מבתי הכלא. אנחנו ממשיכים לפעול לפי רוח מבול אל-אקצא", הבטיח אל-חיה.