יותר מ-48 שעות לאחר התקיפה הישראלית באיראן – הולכים ומתבררים ממדי הנזק. בישראל פגעו בצורה קשה במערך ההגנה האווירית של איראן וביכולתה להמשיך ולייצר טילים בליסטיים לקראת מתקפות עתידיות אפשריות על ישראל. צילומי לוויין מיעדי התקיפות ממשיכים להתפרסם ולשפוך אור על התוצאות.
לצד המטרות שהותקפו שמאותתות על הכנה ישראלית אפשרית לתקיפות נוספות באיראן במקרה של הסלמה, הותקפו גם יעדים של משמרות המהפכה ואפילו מטרה סמלית שקשורה לפרויקט הגרעין של איראן. על פי דיווחים שונים, ישראל תקפה באיראן 23-20 יעדים שונים.
המתקנים הרגישים שנפגעו
פרצ'ין: לפחות שלוש פגיעות נרשמו במתקן הרגיש והסודי של איראן בפרצ'ין, ממזרח לטהראן. על פי הדיווחים השונים, הותקפו בפרצ'ין מערבלים פלנטריים שאחראים על פיתוח הדלק המוצק לטילים הבליסטיים של איראן. מסתמן כי יכולתה של איראן לייצר דלק מוצק נפגעה בצורה קשה, ובארה"ב אמרו לוול סטריט ג'ורנל כי נגרעו לאיראן יכולות שיידרשו שנים כדי לשחזר.
One of the first confirmed Israeli targets:
— Fabian Hinz (@fab_hinz) October 26, 2024
Iran's new solid-propellant rocket motor plant in Parchin, inaugurated only in 2021. https://t.co/gV0rovvoCM pic.twitter.com/dFC0uQEv6a
חוג'יר: לא רחוק מהמתקן בפרצ'ין הותקף מתקן צבאי רגיש נוסף של איראן, בחוג'יר. במקום הזה נפגעו לפחות שני מבנים שהיו חלק ממפעל לייצור מנועים רקטיים – שקשור ישירות אף הוא לתעשיית הטילים הבליסטיים של איראן.
היעד הסמלי של תוכנית הגרעין
לצד הפגיעה ביכולות ייצור הטילים הבליסטיים, במתקן בפרצ'ין הותקף יעד נוסף בשם תאלקאן-2 (Taleghan-2). במבנה הזה נטען על פי פרסומים זרים כי איראן ביצעה בשנים עברו ניסויים גרעיניים ופעולות שונות כחלק מתוכנית הגרעין, בדגש על תוכנית הנשק "אמאד" שנעצרה בשנת 2003.
ניתן לראות את הפגיעה במתקן תאלאקן בחלקה הימני של התמונה, ובחלקה השמאלי את הפגיעות במתקן ערבול הדלק המוצק בפרצ'ין.
Gif’ing together. @obretix your BDA (as always) checks out. https://t.co/rr3S8VQAdI pic.twitter.com/6zmuiWcY1N
— Aurora Intel (@AuroraIntel) October 26, 2024
יעד קריטי נוסף בתוכנית הטילים הבליסטיים
צילומי לוויין שנחשפו אתמול חושפים נזק חד-משמעי למבנה המרכזי במתקן הצבאי של משמרות המהפכה בשרהוד (Shahrud) שבמחוז סמנאן באיראן. החל משנת 2020 הפך המתקן הזה לנקודת מפתח בתהליך הפיתוח של טילים לטווח קצר ובינוני. הוא שימש תפקיד מפתח בייצור מאיצים לטילים (בייחוד ח'יבר-שכן ופתאח-1), ונקשר גם לתוכנית של משמרות המהפכה לפתח טילים בליסטיים בין-יבשתיים. בצילומי לוויין קודמים של המקום ניתן לראות מבנים שנקשרו לתהליך פיתוח מנועים רקטיים, וכן בונקרים לאחסון מוצרים.
According to sentinel, it appears the reports of explosions in Shahrud were true. Wow. pic.twitter.com/dDtBNCXGFw
— Relic (@RelicHq) October 27, 2024
יעד שנקשר לפיתוח כטב"מים
יעד נוסף שהותקף הוא מפעל תעשייתי של חברה בשם "טקסאז" (Taksaz). על פי חלק מהדיווחים, במקום מיוצרים חלקים ורכיבים הקשורים לתעשיית הכטב"מים של איראן. יחד עם זאת, על פי חלק מהדיווחים ישראל לא פגעה כלל בתעשיית הכטב"מים של איראן, ובטהראן טוענים כי במקום מיוצרים רק רכיבים הנדסיים למטרות אזרחיות, כמו לדוגמה חקלאות.
— | Video is doing its rounds showing damage to a factory from Shams Abad industrial town, claiming to be related to Iran's drone parts manufacturing facilities.
— Arya - آریا (@AryJeay) October 26, 2024
However, this factory is unrelated to drones. It’s a factory by the Navaran Teksaz Sanat Engineering Company… pic.twitter.com/uXjM6mo7aj
יכולות הגנה אווירית
על פי דיווחים בוול סטריט ג'ורנל ובניו יורק טיימס, ישראל השמידה בתקיפה בסוף השבוע את כל ארבע סוללות ההגנה האווירית של איראן מסוג S-300 מתוצרת רוסיה, בעיקר באזור טהראן ובמערב איראן. כזכור, ישראל תקפה סוללת הגנה אווירית מסוג S-300 גם בתקיפה הקודמת באזור אספהאן באיראן בחודש אפריל.
יעד נוסף שהופצץ הוא עמדה מכ"ם וגילוי של איראן באזור ההררי שנמצא כ-12 ק"מ מדרום-מערב לעיר עילאם במערב איראן, לא רחוק הגבול עם עיראק. סמוך למערכת המכ"ם שהותקפה באזור נמצא מתקן חשוב להפקת גז.
IDF also targeted a radar installation in the hills about 12km southwest of Ilam https://t.co/ssox21AtgD last Friday night (h/t @AuroraIntel) pic.twitter.com/qPQAwgdml3
— Samir (@obretix) October 27, 2024
לתקיפה מהסוג הזה יש משמעות גדולה ליכולתה של ישראל להמשיך ולפעול בעתיד באיראן ובמרחב האווירי הסמוך לה. בשל מיקומה של העמדה באחד מהחלקים המערביים ביותר של איראן – סביר שהיא נועדה להתריע ולגלות על אפשרות של מתקפה על איראן מכיוונה של ישראל.
סוללות הגנה אווירית בכמה מתחמים חשובים של איראן בתחום האנרגיה בדרום-מערב המדינה, שם גם נהרגו לפחות שניים מארבעת חיילי הצבא האיראני כתוצאה מהתקיפות.
- מתחם האנרגיה הפטרו-כימי בנדר אימאם ח'ומיני במחוז חוזיסטאן.
- הנמל הכלכלי הגדול הסמוך, גם הוא בשם בנדר אימאם ח'ומיני
- בית הזיקוק הגדול בעיר אבדאן
בסיסים של משמרות המהפכה
על פי דיווח בניו יורק טיימס, בתקיפה הישראלית באיראן בסוף השבוע הותקפו גם שלושה בסיסי ייצור טילים של משמרות המהפכה בשמות פאלאק, שהיד ע'אדירי ועבדול פתאח.
הסלמה באופי התגובות באיראן
באיראן נרשמות תגובות מעורבות למתקפה, ואין בהכרח קריאה חד-משמעית לתגובה ונקמה. המנהיג העליון עלי ח'אמנאי השמיע אתמול דברים מעורפלים בנוגע לצורך בתגובה, ואמר כי "השלטונות יחליטו על הדרך הנכונה". בניגוד לאירועים קודמים, כמו למשל חיסול הנייה בטהראן, ח'אמנאי לא קרא מפורשות לתקוף בישראל, והשאיר פתח לעצירת ההסלמה והתקיפות ההדדיות. יחד עם זאת הוא אמר: "יש לגרום לישראל להבין את הטעות בשיקול הדעת שלה".
מפקד משמרות המהפכה חוסין סלאמי השמיע הבוקר קול אחר ואמר כי "התוצאות לישראל יהיו מרות ובלתי נתפסות". דובר משרד החוץ של איראן אסמעיל בקא'אי אמר הבוקר כי "איראן תשתמש בכל האמצעים העומדים לרשותה כדי להגיב" על התקיפה של ישראל.
בלילה שבין שבת לראשון אמר נשיא איראן מסעוד פזשכיאן כי "איראן אינה מעוניינת במלחמה, אך תגיב באופן הולם לתקיפה". יו"ר הפרלמנט של איראן מוחמד-באקר קאליבאף, לשעבר בכיר במשמרות המהפכה, אמר אתמול כי "התגובה תהיה נחרצת בהתאם לדרישות".