בקאזאן שברוסיה התכנסו 36 מדינות לפסגת בריקס, במה שהקרמלין הגדיר כ"אירוע המדיני הגדול ביותר" שנערך אי פעם במדינה. הפסגה, שסימנה את כישלון המאמצים האמריקניים לבודד את רוסיה, התמקדה במיוחד במשבר במזרח התיכון, תוך הצגת עמדה חד-צדדית בנוגע למצב.

בהצהרה הרשמית שיצאה מהפסגה, הביעו המדינות החברות עמדה נחרצת בנוגע למצב בעזה. "אנו מביעים דאגה חמורה מההידרדרות במצב והמשבר ההומניטרי בשטח הפלסטיני הכבוש, במיוחד ההסלמה חסרת התקדים באלימות ברצועת עזה ובגדה המערבית כתוצאה מהמתקפה הצבאית הישראלית, שהובילה להרג המוני ופציעת אזרחים, עקירה בכפייה והרס נרחב של תשתיות אזרחיות". נכתב בהצהרה. 

ההצהרה הרשמית של הפסגה נמנעה מלהזכיר את טבח 7 באוקטובר בידי מחבלי חמאס, ולא התייחסה כלל לסוגיית החטופים המוחזקים בידי ארגון הטרור.

פסגת בריקס (צילום: reuters)
36 מדינות השתתפו בפסגת הבריקס|צילום: reuters

בנאומו של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין היום (חמישי), הוא התייחס למצב במזרח התיכון, ואמר: "אנחנו נדון בסיום הסכסוכים בדרכי שלום ובמצב המזרח התיכון". פוטין הוסיף שהמלחמה בעזה זלגה ללבנון ושהעימות בין איראן לישראל מציב את המזרח התיכון בפתחו של מלחמה. 

פסגת בריקס (צילום: reuters)
פסגת בריקס|צילום: reuters
פוטין ומסעוד פזשכיאן בפסגת בריקס (צילום: reuters)
פוטין: העימות בין איראן לישראל מציב את המזרח התיכון בפתחו של מלחמה. מסעוד פזשכיאן בפסגת הבריקס|צילום: reuters

המדינות החברות התייחסו בחריפות למצב בגבול הצפון, אך באופן סלקטיבי. "אנחנו מביעים דאגה מהמצב בדרום לבנון", נכתב בהצהרה. "אנו מגנים את אובדן חיי האזרחים והנזק העצום לתשתיות אזרחיות כתוצאה מהתקפות ישראליות באזורי מגורים בלבנון וקוראים להפסקה מיידית של הפעולות הצבאיות". המדינות נמנעו מלהזכיר את פתיחת העימות על ידי חיזבאללה ואת המציאות הקשה של עשרות אלפי אזרחים ישראלים שנאלצו להתפנות מבתיהם בצפון המדינה.

נרנדרה מודי בפסגת בריקס (צילום: reuters)
ראש ממשלת הודו, נרנדה מודי, בפסגת הבריקס|צילום: reuters
אבו מאזן ופוטין בפסגת בריקס (צילום: reuters)
פוטין: הסדרת הסכסוך צריך להיות מבוסס על הקמת מדינה פלסטינית עצמאית. גם אבו מאזן הגיע לפסגה|צילום: reuters

ביקורת על המערב

פוטין ניצל את הפסגה להוביל מתקפה על השימוש שעושה ארה"ב בדולר ככלי כלכלי. "זו טעות גדולה מצדם", הצהיר פוטין. "זה לא אנחנו שמסרבים להשתמש בדולר, אבל אם הם לא נותנים לנו לעבוד, מה אנחנו יכולים לעשות? אנחנו מאולצים לחפש חלופות".

מזכ
מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש|צילום: Eduardo Munoz, reuters

נקודת ציון משמעותית בפסגה הייתה ביקורו של מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש, ביקור ראשון ברוסיה מזה למעלה משנתיים. למרות ביקורת חריפה מצד אוקראינה, שטענה כי "זו בחירה שגויה שאינה מקדמת את עניין השלום", הדגיש דובר האו"ם כי "יש כאן מפגש בעל חשיבות רבה לעבודת האומות המאוחדות, כאשר מדינות בריקס מייצגות כמחצית מאוכלוסיית העולם".

טורקיה, אזרבייג'ן ומלזיה כבר הגישו בקשות רשמיות להצטרף לארגון, הגדל במהירות. גם אבו מאזן אמר שהוא  "מביע תקווה שפלסטין תתקבל כחברה בבריקס בעתיד הקרוב".פוטין הדגיש כי "האסטרטגיה של בריקס בזירה הגלובלית תואמת את השאיפות של החלק המרכזי בקהילה הגלובלית, מה שמכונה הרוב הגלובלי", הוא הוסיף כי "גישה זו רלוונטית במיוחד בתנאים הנוכחיים כאשר שינויים רדיקליים באמת מתרחשים ברחבי העולם".