במקומות רבים בעולם נערכו הבוקר אירועי זיכרון לציון יום השנה לטבח 7 באוקטובר. המונים התכנסו בגרמניה, ארה"ב, צרפת, ברזיל, קולומביה, איטליה, הונגריה ועוד מקומות רבים ברחבי העולם לקיום עצרות זיכרון שקטות ובקריאה להחזרת החטופים. מנהיגים רבים בעולם פרסמו הודעות זיכרון ותמיכה בישראל.

עצרות תמיכה שקטות רבות התקיימו בשורה ארוכה של ערים ברחבי העולם, גם באירופה, וגם באמריקה ובאפריקה, בהובלת ארגון March of Life, ארגון של צאצאי הנאצים. עשרות ומאות בני אדם התכנסו הבוקר ב-6:29, שעון ישראל בטיבינגן, ברלין, לייפציג (גרמניה), ניו יורק (ארה"ב), בודפשט (הונגריה), ז'נבה (שווייץ), וורוצלאב, ורשה (פולין), רומא (איטליה), בלפסט (אירלנד הצפונית), לימה (פרו), לה פאס (בוליביה), רסיפה (ברזיל) ובוג'ומבורה (בורונדי).

עצרת זיכרון במינכן, גרמניה (צילום: Manuel Wormer)
עצרת זיכרון במינכן, גרמניה|צילום: Manuel Wormer
עצרת זיכרון במינכן, גרמניה (צילום: Manuel Wormer)
עצרת זיכרון במינכן, גרמניה|צילום: Manuel Wormer

במסגרת העצרות הונפו תמונות הנרצחים והחטופים, והוקראו שמותיהם של 1,170 בני אדם שנרצחו, נהרגו ונחטפו לעזה. יובסט ביטנר, מייסד הארגון ומיוזמי העצרות, אמר: "אם לא די בכך שמראות 7 באוקטובר החזירו לחיים את הטראומות הקשות ביותר של רדיפה ושואה, אז גם גל של אנטישמיות ושנאת ישראל שטף את הרחובות והקמפוסים ברחבי העולם. במדינות מסוימות, יהודים תוהים אם הם עוד יכולים לחיות בהן. נראה שהמוסדות הבין-לאומיים שוכחים את 7 באוקטובר. בזמן שישראל נלחמת על קיומה בעזה, היא מואשמת ברצח עם תוך היפוך התפקידים בין עבריין לקורבן".

בעצרת הזיכרון שנערכה במינכן השתתפו אתמול כ-30 אלף משתתפים, וזו ככל הנראה ההפגנה הגדולה ביותר באירופה לציון הטבח. גם שגריר ישראל בגרמניה רון פרושאור השתתף בה, לצד ראש ממשלת בוואריה מרקוס זודר ונשיא המועצה המרכזית של יהודי גרמניה דוקטור שוסטר.

הערב ייערך בברלין אירוע זיכרון מיוחד של הקהילה היהודית בגרמניה, בנוכחות נשיא גרמניה פרנק-וולטר שטיינמאייר. בברלין ייערכו כמה אירועים של הקראת עדויות שורדים על ידי שחקנים, וגם לאורך השבוע הקרוב יימשכו אירועי זיכרון דומים במדינה.

עצרת זיכרון במינכן, גרמניה (צילום: Manuel Wormer)
עצרת זיכרון במינכן, גרמניה|צילום: Manuel Wormer
עצרת זיכרון בפילדלפיה (צילום: מרק אייזנברג)
עצרת זיכרון בפילדלפיה|צילום: מרק אייזנברג

בפילדלפיה התכנסו יותר מאלף ישראלים ויהודים אמריקנים ברחבה שמול מוזיאון וייצמן להיסטוריית היהדות האמריקנית לציון יום השנה לטבח. רחבת המוזיאון כוסתה ב-1,681 פנסים סיניים, כמספר הנרצחים והנופלים מאז תחילה המלחמה. כל פנס נשא דגל ישראל ותמונה ושם של נופל או נרצח.

במהלך הטקס נאמה דניאל גוטמן, קרובת משפחת יהלומי, ששיתפה את סיפורה של המשפחה שעדיין ממתינה לשובו של האב אוהד. גם שרון טרייגר חנוך נאמה ושיתפה את סיפור הגבורה של אחיינה, גל נבון, שנרצח יחד עם חברו הטוב סיפ ג'ניס, בשעה שניסו להימלט ממסיבת הנובה והצילו אישה במיגונית כשבחרו להילחם במחבלים בידיים חשופות.

עצרת זיכרון בפילדלפיה (צילום: מרק אייזנברג)
עצרת זיכרון בפילדלפיה|צילום: מרק אייזנברג
עצרת זיכרון בפילדלפיה (צילום: מרק אייזנברג)
עצרת זיכרון בפילדלפיה|צילום: מרק אייזנברג

האירועים הרבים בעוד מדינות נוספות בעולם נערכים בצל המשך המגמה האנטישמית והאנטי-ישראלית שמורגשת במקומות רבים במהלך השנה האחרונה. לצד אירועי הזיכרון לטבח נערכו בערים רבות בעולם גם אירועים לציון "שנה לרצח העם" בקריאות קשות נגד ישראל והמלחמה בעזה.

נשיא ארה"ב ג'ו ביידן וסגנית הנשיא קמלה האריס פרסמו הודעות הזדהות עם האבל בישראל ביום הזיכרון לציון הטבח ב-7 באוקטובר. "ביום השנה הזה, נזכור את האכזריות הבלתי נתפסת של פיגועי ה-7 באוקטובר, אך גם את יופיים של החיים שנלקחו באותו יום. שנה לאחר מכן, סגנית הנשיא ואני נשארנו מחויבים לחלוטין לביטחון העם היהודי, לביטחון ישראל ולזכות הקיום שלו. אנו תומכים בזכותה של ישראל להגן על עצמה מפני התקפות של חיזבאללה, חמאס, החות'ים ואיראן".

הנשיא גינה את האנטישמיות בארה"ב וברחבי העולם, והבהיר כי "זה לא מקובל. כולנו חייבים לעמוד מאוחדים נגד אנטישמיות ונגד שנאה על כל צורותיה". ביידן הוסיף כי "אנו מכבדים את רוחו הבלתי מתפשרת של העם היהודי ומתאבלים על קורבנות ה-7 באוקטובר".

 

 

נשיא צרפת עמנואל מקרון כתב הבוקר ברשת X בעברית: "שבעה באוקטובר, הכאב עודנו כאן, חריף כמו לפני שנה. כאבו של העם הישראלי, כאבנו שלנו, כאבה של האנושות הפצועה. לא נשכח את הנספים, את החטופים ואת המשפחות שליבן שבור מההיעדר או מהציפייה לשיבה. מחשבותיי נתונות להן בהזדהות".

 

 

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר כתב: "7 באוקטובר היה היום האפל ביותר בהיסטוריה היהודית מאז השואה. שנה מאז מהמתקפות המחרידות אנו חייבים לעמוד באופן חד-צדדי לצד הקהילה היהודית ולהתאחד כמדינה. לא נעצור במאבקנו להשיג שלום, וביום זה של צער וכאב אנו מוקירים את אלו שאבדו, וממשיכים בנחישות להחזרת החטופים, לעזור לאלו שסובלים ולהבטיח עתיד טוב יותר במזרח התיכון".

 

 

 

 

אנלנה ברבוק, שרת החוץ של גרמניה, כתבה גם היא בעברית: "מתקפת הטרור ב-7 באוקטובר היוותה נקודת מפנה עבור האנשים בישראל. גם עבור רבים כל כך במזרח התיכון ואצלנו. מאז, הזמן עצר מלכת עבור בני משפחותיהם של החטופים שבידי חמאס. לא נוותר עד שכל החטופות והחטופים ישתחררו ויתאחדו עם יקיריהם".

 

 

חירט ווילדרס, מנהיג מפלגת השלטון בהולנד, כתב ברשת X: "היום אנו מכבדים את הקורבנות התמימים של מתקפת הטרור האיסלאמי הברברי בישראל ב-7 באוקטובר אשתקד. אבל כבוד אינו התחייבות – הוא מקבל ערך רק כאשר נתמוך בישראל באופן מלא במאבק ההישרדות הקיומי שלה, וכאשר המבצעים – ארגוני הטרור חמאס וחיזבאללה וכל שלוחיהם – יושמדו. בשנים האחרונות שונאי יהודים קיבלו הרבה יותר מדי דרור בהולנד על ידי ממשלות שהעלימו עין ודאגו להכניס את כולם, אבל אין יותר מקום לשנאת יהודים בהולנד. אני אוהב את ישראל ואת העם היהודי, אף פעם לא אכזבנו אותם!"