עוד מידע וצילומי לוויין ממשיכים להיחשף וללמד פרטים חדשים על המתקפה של חיל האוויר בסוף השבוע באיראן. אמש (שני) התבררו פרטים נוספים על אחד מיעדי התקיפה באזור טהראן, שמהווה פגיעה נוספת ביכולתה של איראן לקדם את תעשיית הטילים הבליסטיים שלה. בנוסף, זוהה נזק גם בתשתית נפט בדרום-מערב איראן - ככל הנראה מפגיעת רסיסים או תוצר לוואי של המתקפה - שלא כוונה למתקני נפט ואנרגיה.

ביממה האחרונה ניכרת הסלמה ברטוריקה באיראן בנוגע לאפשרות של תגובה נגד ישראל. אם ביום שבת דיבר המנהיג העליון עלי ח'אמנאי על "טעות החישוב של המשטר הציוני", הוא גם לא קרא מפורשות לנקמה בישראל כפי שעשה בעבר. אתמול נרשמה עלייה בגובה הלהבות באיראן, עם איום של מפקד משמרות המהפכה חוסין סלאמי כי התוצאות לישראל יהיו "מרות ובלתי נתפסות". אתמול גם השמיעה איראן הרשמית אזהרה נוספת.

שגריר איראן באו"ם אמיר אירוואני אמר במהלך דיון במועצת הביטחון של האו"ם על התקיפה הישראלית באיראן כי איראן ממשיכה "לשמור לעצמה את הזכות הטבעית והלגיטימית" להגיב על המתקפה. בדבריו הוא גם איים ישירות על ארה"ב, ואמר כי וושינגטון "שותפה לתוקפנות" הישראלית ואיים כי היא "תישא בהשלכות".

הבוקר אמר בכיר משמרות המהפכה מוחמד-רזא נקאדי: "בימים הקרובים תראו אילו מכות קשות יונחתו על המשטר הציוני, והציונים יופתעו עם פעולות חדשות, יוזמות ויצירתיות והם יסבלו ממפלות גדולות יותר". נקאדי לא פירט ואמר אם הוא מתכוון לאפשרות של תגובה ישירה מאיראן נגד ישראל, או אולי המשך פעולות ארגוני הטרור השונים במזרח התיכון.

השמדת מכ"ם של מערך ההגנה האווירית באהוואז

אתמול נחשף כי צה"ל השמיד מטרה חשובה נוספת של מערך ההגנה האווירית של איראן. בצילום לוויין שפורסם על ידי הבלוגר Obretix, נראית פגיעה מדויקת בעמדת מכ"ם של מערך ההגנה האווירית באזור העיר אהוואז במחוז חוזיסטאן בדרום-מערב איראן.

 

 

הפגיעה בעמדת המכ"ם, בעלת חשיבות לגילוי איומים מרוחקים מכיוון מערב לאיראן, מהווה מכה נוספת ביכולת ההתגוננות העתידית של איראן מפני מתקפות נוספות. בתמונת לוויין מ-21 באוקטובר היא נראית תקינה, ובתמונה מיום ראשון 27 באוקטובר העמדה נראית פגועה ומפויחת.

 

 

נזק לתשתית נפט באבדאן

רשת BBC חשפה צילום לוויין שבו נראית פגיעה במכל נפט בבית זיקוק הנפט הגדול של איראן בעיר אבדאן. המכל, שצמוד לעוד מכלים רבים נוספים ומקושר אליו בתשתית צנרת, הוא הפרט היחיד בתמונה שנראה שנפגע.

 

 

בשל העובדה שאף מכל אחר לא נפגע, גוברת ההערכה שהוא והכלים סביבו היו ריקים. בתמונת לוויין מיום שישי 25 באוקטובר הוא נראה במצב תקין, ובתמונה נוספת מיום ראשון הוא נראה שרוף ומפויח. ההערכה היא כי הוא נפגע מרסיס יירוט או תוצר לוואי אחר של התקיפה.

אפשרויות נוספות שעלו הן כי אולי המכל נפגע משיגור כושל של סוללת ההגנה האווירית, או שבצה"ל תקפו אותו ישירות, תוך שהם יודעים שהוא ריק ובסכנה נמוכה לגרום נזק גדול, לכאורה להעביר מסר אזהרה לאיראן שגם מתקני הנפט על הכוונת. למרות זאת, הסבירות לכך נמוכה מאוד, ובהודעת דובר צה"ל על התקיפה לא נמסר על פגיעה במתקני נפט ובדיווחים רבים לאחר התקיפה נטען שישראל נמנעה מלפגוע בתשתיות אנרגיה באיראן.

 

 

המתקן שנפגע - קריטי לתעשיית הטילים של איראן

מידע חדש נוסף שהולך ומתברר מאז אמש: אחת המטרות שצה"ל תקף מדרום לטהראן קשורה ככל הנראה אף היא לתחום ערבול הדלק המוצק של איראן לטובת תעשיית הטילים הבליסטיים. במקביל לדיווחים על פגיעה של חיל האוויר במתקן הרגיש בפרצ'ין, שם הושמדו מערבלים פלנטריים לפיתוח דלק מוצק עבור תעשיית הטילים, מסתמן כי הותקף גם מפעל שקשור בייצור ופיתוח של מערבלים דומים.

 

 

המפעל התעשייתי שהותקף בשאמסאבאד, מדרום לטהראן, של חברת TIECO, זוהה בתחילה בטעות כקשור לתחום ייצור הכטב"מים של איראן. גורמים שונים הבהירו כי ישראל לא תקפה תשתיות הקשורות לתחום הכטב"מים של איראן, וגורמים איראניים טענו כי מדובר במפעל לייצור ציוד חקלאי והנדסי.

 

 

בלוג המודיעין אינטלי טיימס בעריכת האנליסט רונן סולומון פרסם לראשונה כי במפעל הזה, שמוכר כמפעל למיכון תעשייתי, נהגו לייצר גם מערבלים פלנטריים שהכרחיים לתעשיית הטילים הבליסטיים של איראן. "ההערכה שלנו שזה היה חלק בשרשרת האספקה או יכול היה לשמש חלק בשיקום התוכנים ליייצור מערכות שמעורבות בייצור מנועים רקטיים", נכתב בבלוג אינטלי טיימס.

על פי דיווחים שונים, איראן צפויה להתקשות מאוד לחדש את מלאי המערבלים הפלנטריים שברשותה בעקבות התקיפה הישראלית – מה שצפוי לעכב מאוד את יכולתה לייצר טילים בליסטיים בזמן הקרוב. גולש איראני נוסף הדגיש: חברת TIECO התמחתה גם בתחזוקה של מכשירים מהסוג הזה.