נוח פדרמן הוא סטודנט יהודי באוניברסיטת קולומביה שהותקף פיזית לפני כשנה על ידי מפגין פרו-פלסטיני בעת שעזב הפגנה למען ישראל, וגם לאחר שניסה להתלונן לקצין הבטיחות באוניברסיטה הוא נתקל באטימות. בשנה שחלפה מאז הוא המשיך לחוות את האנטישמיות על בשרו, עם הפגנות רבות בשטח הקמפוס של האוניברסיטה היוקרתית. אך כעת, עם כניסתו של הנשיא טראמפ לבית הלבן ותחילת יישום תוכנית המאבק באנטישמיות, נוח יכול לזהות ניצנים של תקווה בקהילה היהודית: "אנחנו רואים בשבועות האחרונים הרבה יותר צעדים נגד אנטישמיות מאשר לפני כן. הקהילה היהודית אופטימית יותר בעקבות הצעדים של טראמפ".

בשיחות עם N12, מספרים נוח, סטודנטים נוספים ובכירים בארגונים יהודיים על הרוח החדשה שנושבת מהפעולות האחרונות של הממשל, שכללו שלילת מימון מאוניברסיטת קולומביה, מעצר של פעיל פרו-פלסטיני בולט ושליחת אזהרה לעשרות קמפוסים ופעילים נוספים, והכרזה על התוכנית למאבק באנטישמיות.

"ממשל טראמפ הרבה יותר אגרסיבי וממוקד מהממשל הקודם, אנחנו אופטימיים מאוד מהצעדים האלו", אמר אריק פינגרהוט, נשיא ומנכ"ל ארגון הפדרציות היהודיות של צפון אמריקה (JFNA). "הצעדים שבהם נקט טראמפ הם צעדים חזקים וחשובים מאוד, כי אם אין השלכות לאוניברסיטאות ולסטודנטים שמשתתפים בפעילות אנטישמית, שום דבר לא ישתנה". 

"אנחנו רואים מאמצים בחלקים רבים של הממשל - בבית הלבן, במשרד המשפטים, במשרד החינוך, וגם בקונגרס. אם הגורמים האנטישמיים יבינו שינקטו נגדם צעדים, הם יחשבו מחדש על הפעילות שלהם", הוא מוסיף.

אריק פינגרהוט, נשיא הפדרציות היהודיות של צפון אמרי (צילום: JFNA)
אריק פינגרהוט, נשיא הפדרציות היהודיות של צפון אמריקה|צילום: JFNA
הפגנה פרו-פלסטינית באוניברסיטת קולומביה  (צילום: (Photo by Eduardo Munoz Alvarez/VIEWpress), Getty Images)
תקווה בקהילה היהודית מהצעדים של טראמפ נגד אנטישמיות|צילום: (Photo by Eduardo Munoz Alvarez/VIEWpress), Getty Images

גם דן גרנות, מנהל מדיניות המאבק באנטישמיות של הליגה נגד השמצה (ADL), שיבח את הצעדים החדשים של ממשל טראמפ, וכינה אותם "צעדים בכיוון הנכון". לצד זאת הדגיש גרנות שהעיקר הוא היישום וההטמעה של אותם הצעדים: "קראנו במשך זמן רב לתגובה ממשלתית כוללת, וכעת אנחנו מברכים על הצעדים הנועזים וההחלטיים של הממשל, אך עלינו לראות כיצד הם מיושמים".

"חייבים לתעדף את המאבק באנטישמיות. אנחנו מאמינים שהצעדים העוצמתיים של הממשל יכולים להביא לשינוי הנדרש", הוא מוסיף, ומשתף שהקמת צוות פדרלי למאבק באנטישמיות זה צעד שה-ADL קרא לו במשך שנים, ויצא לפועל תחת ממשל טראמפ. גרנות הדגיש גם שהוא מקווה שהצעדים שנקט הממשל נגד האוניברסיטאות יבהירו שעל הגורמים האנטישמיים לשאת באחריות למעשיהם.

שושנה אופזיין (סטודנטית שנה ראשונה בסניף של אוניברסיטת קולומביה) ונוח פדרמן שניהם הבהירו שהם לא מעוניינים שאוניברסיטת קולומביה בה הם לומדים תיפגע, אך שלשנה וחצי של תגובה רפה לאנטישמיות המשתוללת בשטחה צריכה להיות השלכות: "הצעדים של טראמפ צריכים להיות קריאת השכמה לאוניברסיטאות. אני לא רוצה שקולומביה תיסגר - אני מקווה שאובדן המימון הפדרלי יוביל את האוניברסיטה לנקוט צעדים החלטיים. הגיע הזמן לרפורמה במדיניות של הקמפוסים", אומרת אופזיין ל-N12.

נוח מוסיף: "קולומביה לא ביצעה צעדים נגד האנטישמיות לבד, ולכן היה צריך שהממשל הפדרלי ייקח את העניינים לידיים. "זה עצוב שהפעולות של קבוצה מוגדרת ותומכת טרור פוגעת באוניברסיטה כולה. אני מקווה שהצעדים של הממשל יעודדו את האוניברסיטה להגן על הסטודנטים היהודים, מתוך הבנה שהם יאבדו את התקציב שלהם אם הם ימשיכו במדיניות הנוכחית".

הפגנות פרו-פלסטיניות בארצות הברית (צילום: רויטרס)
הפגנות פרו-פלסטיניות בארצות הברית|צילום: רויטרס
שבוס קסטנבאום (צילום: באדיבות המצולם)
שבוס קסנטבאום, מבקר את ממשל ביידן|צילום: באדיבות המצולם

גם שבוס קסטנבאום, שהפך לאחד הפעילים הבולטים במאבק באנטישמיות לאחר שסבל ממנה בהרווארד לאחר 7 באוקטובר, טען שהצעדים של ממשל טראמפ רק ממחישים את עומק הרפיון של ממשל ביידן :""הצעדים הראשונים של ממשל טראמפ הם קודם כל 'כתב אישום' נגד ממשל ביידן, שסירב להקשיב לקהילה היהודית, ובמיוחד לסטודנטים יהודים בקמפוסים. הנשיא טראמפ משתמש בכוח הנשיאותי שלו בצורה שביידן יכול היה להשתמש בה. עידן האחריותיות החל".

לפני כשבועיים נחשפה ב-N12 התוכנית המלאה של ממשל טראמפ להיאבק באנטישמיות. התוכנית כוללת בין היתר מאבק כלכלי באוניברסיטאות ועיריות שלא יגנו על יהודים, גירוש סטודנטים זרים שלקחו חלק בפעילות אנטישמית בלתי חוקית, הגשת כתבי אישום על פשעי שנאה ברמה הפדרלית ובחינת השיח האנטישמי ברשתות.

מאז החל ממשל טראמפ ליישם את התוכנית. בימים האחרונים הודיע הממשל שהוא שולל מימון בשווי 400 מיליון דולר מאוניברסיטת קולומביה, פעיל פרו-פלסטיני בולט נעצר, והממשל הזהיר עשרות אוניברסיטאות מפני פעולות אכיפה אם לא יגנו על הסטודנטים היהודים מפני אנטישמיות בקמפוסים.