דונלד טראמפ יושבע היום (שני) לנשיא ה-47 של ארצות הברית ויחל את הכהונה השנייה שלו בבית הלבן עם תוכניות ושאיפות גדולות – מהמאבק בהגירה, דרך עידוד תעשיית הנפט ועד עיצוב המזרח התיכון. לצד טראמפ עצמו, אלפי מינויים של הנשיא הנבחר צפויים להיכנס לתפקידם בחודשים הקרובים, כולל שרי הקבינט הבכירים. כמו בכל ממשל, טראמפ לא יפעל לבדו ולמינויים המרכזיים שלו צפויה להיות השפעה גדולה על אופיו של הממשל החדש. כך צפויים המינויים הבכירים של טראמפ לעצב את המדיניות האמריקנית.
התלבושות, האירועים והעדכונים לפני ההשבעה
שר ההגנה פיט הגסת'
שר ההגנה המיועד פיט הגסת' שירת בצבא ארה"ב כלוחם בעיראק ובאפגניסטן, לפני שפתח בקריירה כסופר וכמגיש ברשת פוקס. לאחר מינויו נפוצו דיווחים על נטייתו לשתות אלכוהול בהפרזה והוא ספג ביקורת בעקבות תלונה על תקיפה מינית שהוגשה נגדו ב-2017, והסתיימה בהסכם פשרה בינו לבין המתלוננת.
במרכז התוכנית של הגסת' למשרד ההגנה האמריקני עומדת ההבטחה שלו "להחזיר את תרבות הלוחם" לצבא ארה"ב. לדבריו, הצבא הוריד את הסטנדרטים שלו כדי להיות מגוון ושוויוני יותר, והוא טוען שעל הצבא לעלות את הסטנדרטים בחזרה גם במחיר של פגיעה בערכים אלו. "לא יהיה יותר צדק חברתי ופוליטיקלי קורקט", אמר הגסת', והוסיף שהדגש יהיה על "קטלניות ומוכנות". כמו כן, הגסת' התייחס בבוז בעבר לכללים ולאמנות שנוגעות למלחמה ונועדו להגביל את הלוחמים, כמו הדין הבין-לאומי, והביע תמיכה בלוחמים אמריקנים שהואשמו בפשעי מלחמה.
הגסת' אף עשוי לנסות ולשנות את הנהגת הצבא האמריקני. בספרו הוא טען שגנרלים פרוגרסיביים החלישו את הצבא מאחר והם קידמו גיוון ושוויון, וכתב ש"הנשיא הבא יצטרך לנקות את השולחן". הוא התחייב לפטר גנרלים שקידמו מדיניות שלהגדרתו היא "woke". בעבר הגסת' התנגד במפורש לשירות קרבי של נשים, אך בשימוע שנערך לו בסנאט הוא ריכך את עמדתו ואמר שהוא תומך בשירות קרבי של נשים אם הן עומדות בסטנדרטים אחידים.
הגסת' תומך מוצהר בישראל, ובשימוע שלו בסנאט הוא אמר שהוא "תומך לגמרי במדינת ישראל, ובכך שישראל תהרוג את כל מחבלי חמאס". בדומה לנשיא הנבחר טראמפ, שר ההגנה המיועד הביע ביקורת על ברית נאט"ו, וכינה את החברות בברית "מדינות צדקניות וחסרות יכולת שרוצות שנקיים הסכמים לא רלוונטיים וחד-צדדיים שהן בעצמן לא מקיימות". גם בנוגע לאוקראינה הדהד הגסת' את עמדתו של טראמפ, ואמר שעל אף שהוא תומך באוקראינה, המלחמה בה חייבת להסתיים.
מזכיר המדינה מרקו רוביו
טראמפ בחר בסנאטור הוותיק מרקו רוביו להנהיג את מדיניות החוץ של ארה"ב. רוביו נחשב לנץ מדיני ובעל קו תקיף במיוחד כלפי איראן וסין, וכאחד שתומך בהתערבות אמריקנית בנעשה בעולם, זאת אל מול הכוחות בממשל טראמפ שינסו למנוע מארה"ב להתערב בסכסוכים בין מדינות אחרות. "אנחנו לא רוצים לחיות בעולם ללא התערבות אמריקנית", אמר רוביו ב-2016.
רוביו נחשב לעוין במיוחד לסין, והוא צפוי לתמוך בהטלת מכסים גבוהים על סחורה סינית, כפי שטראמפ הבטיח בקמפיין הבחירות שלו. הביקורת העזה של רוביו על סין במהלך כהונתו בקונגרס הובילה לכך שהוטלו עליו סנקציות מטעם הממשל הסיני. מזכיר המדינה המיועד לא הביע עמדה ברורה לגבי היקף תמיכתו באוקראינה, והדהד את קריאתו של טראמפ שהמלחמה באוקראינה חייבת להסתיים.
![מזכיר המדינה מרקו רוביו (צילום: reuters)](https://img.mako.co.il/2025/01/20/marco2001_autoOrient_i.jpg)
במזרח התיכון, רוביו הוא תומך ישראל מובהק והוא מחזיק בקו תקיף כלפי איראן. הוא אמר שהוא מצפה מישראל "להשמיד כל היבט בחמאס", והשווה בין הפעולה הישראלית ברפיח למרדף של בעלות הברית אחר היטלר. בתגובה לחיסול נסראללה אמר רוביו שישראל ביצעה שירות לאנושות", ואמר שלישראל "אין ברירה אלא להגן על עצמה".
יש לציין שלצד רוביו טראמפ ביצע שורה של מינויים פרו-ישראליים מובהקים לעמדות מפתח במדיניות החוץ והביטחון האמריקניות. השגריר לישראל מייק האקבי הוא אחד מתומכי ישראל הבולטים בפוליטיקה האמריקנית, שאמר בעבר שישראל צריכה לשלוט ביהודה ושומרון והתבטא נגד פתרון שתי המדינות. השגרירה לאו"ם אליס סטפניק הציבה את עצמה בחזית המאבק נגד אנטישמיות בארה"ב, היועץ לביטחון לאומי מייקל וולץ אמר שהמשך שלטון חמאס ברצועה "לחלוטין לא מתקבל על הדעת", ושממשל טראמפ יתמוך בישראל אם חמאס יפר את ההסכם. כמו כן, טראמפ מינה 4 שליחים מיוחדים למזרח התיכון.
"טראמפ מוקף באנשים פרו-ישראלים, כמו מרקו רוביו, מייקל וולץ ואחרים", אמר ל-N12 ג'ון בולטון, לשעבר היועץ לביטחון לאומי האמריקני בממשל טראמפ הראשון. "טראמפ מינה 4 שליחים מיוחדים למזרח התיכון וגם את מייק האקבי, שעומד להיות שגריר יוצא מן הכלל עבור ישראל. אני חושב שזה מבהיר כמה טראמפ רציני לגבי חיזוק היחסים בין ישראל וארה"ב וייצוב המזרח התיכון", הוסיף פרד פלייץ, שכיהן כראש הסגל של המועצה לביטחון לאומי בזמן כהונת טראמפ.
התובעת הכללית פאם בונדי
פאם בונדי מונתה על ידי טראמפ לעמוד בראש מערכת המשפט האמריקנית, ומינויה עורר חשש כבד בארה"ב מכך שהיא תחליש את העצמאות של משרד המשפטים ותיכנע לתכתיבים מהבית הלבן. בונדי היא בעלת בריתו של טראמפ במשך שנים והייתה אחת מהתומכות הבולטות ביותר שלו במהלך הליכיו המשפטיים. היא אף הגיעה לבית המשפט בניו יורק בו הורשע בפרשת דמי השתיקה, ותקפה את הפסיקה. בונדי גם לקחה חלק פעיל בצוות ההגנה של טראמפ במשפט ההדחה שלו.
"התובעים הרעים יעמדו לדין והחוקרים יחקרו", אמרה בונדי בעבר בתגובה להליכיו המשפטיים של טראמפ, במה שעשוי לשקף את המדיניות הצפויה שלה במשרד המשפטים. בשימוע שלה בקונגרס סירבה בונדי להתחייב לכך שלא תציית להוראה עתידית של טראמפ לסגור תיק מסוים או להתחייב שלא תחקור את התובע המיוחד לשעבר במשפטו של טראמפ.
![התובעת הכללית פאם בונדי (צילום: reuters)](https://img.mako.co.il/2025/01/20/pam2001_autoOrient_i.jpg)
התובעת הכללית המיועדת מחזיקה בעמדות שמרניות - לדוגמה, כתובעת הכללית של פלורידה היא נאבקה למען שימור האיסור על נישואים חד-מיניים, ונאבקה במגפת האופיואידים. בקדנציה הראשונה של טראמפ הוא מינה את ג'ף סשונס לתפקיד התובע הכללי, וזעם עליו מאוחר יותר שלא הגן עליו מפני חקירות. גם התובע הכללי השני שמינה טראמפ סיים את כהונתו בטון צורם לאחר שסירב לתמוך בטענותיו של טראמפ על זיוף הבחירות.
שר הבריאות רוברט קנדי
אחת הדמויות הצבעוניות והשנויות במחלוקת ביותר שמינה טראמפ לממשלו הוא רוברט קנדי, שבצעד מתוקשר פרש מהמרוץ לנשיאות והביע את תמיכתו בטראמפ באוגוסט. טראמפ אמר שהוא יעניק לקנדי יד חופשית בענייני בריאות, תחום עיסוק מרכזי של קנדי כאקטיביסט ב-20 השנים האחרונות.
קנדי נודע כמתנגד חיסונים בולט, מפיץ תיאוריות קונספירציה והוא מחזיק בעמדות שסותרות את הקונצנזוס המדעי במספר סוגיות בריאותיות. בזמן מגפת הקורונה קנדי הוביל קבוצה של מתנגדי חיסונים שצברה תאוצה ותמיכה רבה בארה"ב. למרות שטען שאינו מתנגד לחיסונים, קנדי אמר ש"אין חיסון שהוא בטוח ואפקטיבי" והביע התנגדות להנחיות ההתחסנות של הרשויות האמריקניות.
גם בסוגייה נוספת נקט קנדי בעמדה לא שגרתית - הוא אמר שהוא ימליץ לספקי המים להפסיק להכניס פלואוריד למים, למרות שהוכח שהפלרת המים מסייעת לבריאות השיניים. קנדי התחייב להילחם בחברות התרופות ובמנהל המזון והתרופות האמריקני, שאחראי לפיקוח בתחום התרופות - ולנקוט צעדים כמו איסור על שיווק תרופות בטלוויזיה.
השר המיועד מתכנן לפטר מאות עובדים בסוכנויות הבריאות השונות בניסיון לחולל רפורמה אמיתית במדיניות הבריאות האמריקנית. כמו כן, קנדי תומך ברגולציה גדולה יותר על מזון מעובד ותוספי מזון וקרא להוציא מזון מעובד מבתי הספר.
"צאר הגבול" טום הומאן
הטיפול בהגירה בלתי חוקית הוא אולי הנושא המשמעותי ביותר עבור טראמפ, והוא הודיע על מינויו של טום הומאן לכהן בתור "צאר הגבול" - האחראי לטיפול בהגירה הבלתי חוקית. הומאן כיהן במשך שנים רבות במערכת אכיפת החוק ובמערכת ההגירה.
כצפוי, הומאן מחזיק בעמדות שנחשבות לקיצוניות יחסית כלפי הגירה, ותומך בקו קשוח ואגרסיבי כלפי מהגרים בלתי חוקיים. "הגירה היא נקודת התורפה הביטחונית החמורה ביותר מאז אסון התאומים, ואנחנו חייבים לטפל בזה", אמר הומאן.
בראיונות שונים הדגיש הומאן שהמדיניות האמריקניות תחתיו תתמקד קודם כל בגירוש מהגרים מסוכנים, ולאחר מכן הוא יפעל גם נגד מהגרים בלתי חוקיים אחרים. "אנחנו עומדים להסיר את האזיקים מרשות אכיפת ההגירה. אנחנו עומדים להגיד להם לאכוף את החוק בלי להתנצל. אנחנו עומדים להתמקד קודם כל באלו שמסכנים את ביטחון הציבור, אבל אף אחד לא מוגן - אם אתה במדינה באופן לא חוקי, אתה בבעיה", הוא התחייב. תחתיו, רשויות ההגירה צפויות להגביר באופן ניכר את פעילותן ומספר המהגרים המגורשים צפוי לעלות.
![צאר ההגירה טום הומן (צילום: reuters)](https://img.mako.co.il/2025/01/20/tzaar2001_autoOrient_i.jpg)
בארה"ב דווח שכבר בימים הראשונים של טראמפ בתפקיד הומאן מתכנן להורות על מעצרים של מאות מהגרים בלתי חוקיים, בעיקר בשיקגו, כאשר המבצע הראשון מתוכנן כבר למחר. הומאן הביע תמיכה במבצעי מעצרים רחבים במקומות עבודה, שממשל ביידן הפסיק לבצע, והוא תקף את "ערי המקלט" בארה"ב, שמספקות הגנה למהגרים בלתי חוקיים, והתחייב לפגוע בתקציבים שלהן.
טראמפ הבטיח במהלך קמפיין הבחירות שלו להוציא לפועל את מבצע הגירוש ההמוני הגדול בהיסטוריה של ארה"ב. בריאיון לרשת NBC בימים האחרונים אמר טראמפ שגירושי ענק הם בראש סדר עדיפויות של הממשל, והבטיח שהם "יקרו מהר מאוד".
ראש המחלקה ליעילות ממשלתית אילון מאסק
המיליארדר אילון מאסק, שהפך לאחד התומכים הבולטים והעוצמתיים ביותר של טראמפ במהלך קמפיין הבחירות, מונה לעמוד בראש המחלקה ליעילות ממשלתית, לצד ויווק רמסוואמי. מדובר בתפקיד זוטר יחסית וללא סמכויות ביצועיות משמעותיות, אך מאסק התחייב לחולל באמצעותו מהפכה של ממש בממשל האמריקני, ולנוכח יחסיו הקרובים עם טראמפ וכוחו הגדול בציבור ובקונגרס, סביר שכוחו לא יוגבל רק לתחומי המחלקה שבראשה הוא עומד.
מטרתה המרכזית של המחלקה ליעילות ממשלתית היא לקצץ באגרסיביות את ההוצאות של הממשל האמריקני. מאסק אמר שהוא שואף לקצץ "לפחות 2 טריליון" מהתקציב הממשלתי של ארה"ב - כ-30%. "הכסף שלכם מבוזבז, והמחלקה ליעילות ממשלתית עומדת לטפל בזה. אנחנו עומדים להוריד את הממשל מהגב שלכם ולהוציא אותה מהכיס שלכם", אמר המיליארדר בעצרת בחירות בניו יורק.
אחת הדרכים בהן מאסק מתכנן לקמץ בהוצאות הממשל היא להקטין את מספר העובדים הממשלתיים. בארה"ב דווח שאחת הדרכים בהן מאסק מתכנן להוציא את המדיניות לפועל היא לחייב את העובדים להגיע למשרד 5 פעמים בשבוע, ובכך להביא להתפטרותם. כמו כן, מאסק התחייב לפטר עובדים שקשורים למדיניות הגיוון והשוויון בממשל.
צעד נוסף שמאסק מעוניין לקדם הוא קיצוץ ברגולציה הממשלתית, שלטענתו פוגעת ביעילות. בניו יורק טיימס דווח שלפי התוכנית של מאסק לכל משרד ממשלתי יהיו שני נציגים של המחלקה ליעילות ממשלתית, שמטרתם תהיה לייעל אותו ולקצץ בהוצאות שלו. כמו כן, לפי הדיווח במחלקה מתכוונים להשתמש בבינה מלאכותית כדי למצוא הזדמנויות לקצץ בהוצאות.
שר האוצר סקוט בסנט
סקוט בסנט, בכיר בעולם קרנות הגידור שבמשך שנים עבד עבור המיליארדר ג'ורג' סורוס, נבחר על ידי טראמפ להוביל את כלכלת ארה"ב. בסנט טען בעד המדיניות הכלכלית המרכזית שטראמפ התחייב לבצע - מכסים גבוהים ממדינות עוינות ובעלות ברית מערביות כאחד. במאמר לפוקס ניוז טען בסנט שהמכסים שהציע טראמפ הם "כלי במשא ומתן עם שותפות המסחר שלנו", והתייחס אליהן כאל "כלי להשית סנקציות בלי באמת להטיל סנקציות".
בסנט התחייב להוביל מדיניות שכוללת הורדות מס, קיצוץ בהוצאות הממשלתיות והקטנת החוב של ארה"ב. "לטראמפ יש הזדמנות נדירה לפתוח 'עידן זהב' כלכלי חדש", אמר בסנט.
שר האנרגיה כריס רייט
טראמפ החליט למנות את כריס רייט, מנכ"ל אחת מחברות קדיחת הנפט הגדולות באמריקה, להנהיג את מדיניות האנרגיה האמריקנית. באופן לא מפתיע, רייט תומך בעידוד תעשיית הנפט על חשבון מקורות אנרגיה אחרים וידידותיים יותר לסביבה. לפי הקונצנזוס המדעי, תעשיית הנפט היא אחת התעשיות המזהמות ביותר שתורמת למשבר האקלים.
"הנשיא טראמפ חולק את התשוקה שלי לתחום האנרגיה, אני אעבוד כדי להטמיע את המדיניות הנועזת שלו לעודד את כל מקורות האנרגיה שניתן לסמוך עליהם", אמר רייט לאחר מינויו. בשימוע שלו בסנאט רייט הכיר בכך שתעשיית הנפט תורמת למשבר האקלים, ואמר ש"אין אנרגיה מלוכלכת ואנרגיה נקייה", אלא שיש סוגים שונים של אנרגיה עם יתרונות וחסרונות שונים.
שרת החינוך לינדה מקמהון
טראמפ הפתיע רבים בכך שמינה לתפקיד שרת החינוך את לינדה מקמהון, לשעבר המנהלת והמייסדת של חברת הבידור הנודעת WWE. לאחר שעזבה את החברה היא הפכה לתורמת פוליטית בולטת, ותרמה מיליונים לטראמפ ב-2016. מקמהון אף כיהנה בתפקיד יחסית זוטר בממשל הראשון של טראמפ, כאחראית על העסקים הקטנים, וסייעה לטראמפ לשמור על כוחו בציבור ובמפלגה הרפובליקנית לאחר שהפסיד בבחירות.
אחת ההבטחות המרכזיות של טראמפ בתחום החינוך הייתה לסגור את משרד החינוך, כך שייתכן שהמשימה העיקרית של מקמהון תהיה לסגור את המשרד שהיא מונתה לעמוד בראשו, אם כי לא ברור אם טראמפ יוציא לפועל את הבטחתו. מקמהון הביעה תמיכה בעצמאות של בתי ספר, ובזכות של הורים לבחור את בתי הספר של ילדיהם.
השרה לביטחון המולדת קריסטי נואם
קריסטי נואם כיהנה בעבר כחברת קונגרס ומושלת דקוטה הדרומית, וכעת היא מונתה לעמוד בראש המשרד לביטחון המולדת. היא ידועה כתומכת מובהקת של טראמפ, ושמה נקשר במספר פרשיות שנויות במחלוקת. באחת מהן היא כתבה בספרה על כך שירתה למוות בכלב שלה.
מתוקף תפקידה צפויה נואם להשפיע באופן נרחב על מדיניות ההגירה של טראמפ. בשימוע שלה בסנאט היא התחייבה להילחם בהגירה באמצעות טיפול ב"אזור המלחמה", לדבריה, בגבול מקסיקו-ארה"ב. "עלינו להגן על המולדת מפני הגירה וסחר לא חוקיים", אמרה, והתחייבה לתקן את הרשויות ה"שבורות" לטיפול בהגירה.
![השרה לביטחון המולדת קריסטי נואם (צילום: reuters)](https://img.mako.co.il/2025/01/20/noem2001_autoOrient_i.jpg)
בנוסף, נואם התחייבה להפוך את השירות החשאי, שספג ביקורת חריפה בארה"ב בעקבות ניסיון ההתנקשות בטראמפ לפני הבחירות. "זה לא היה צריך להתרחש. השירות החשאי צריך רפורמות דרמטיות", אמרה. היא טענה גם שרשויות המודיעין והביטחון האמריקניות אינן עובדות בתיאום מספק כדי להיאבק בטרור.
המינויים הבכירים בממשל טראמפ צפויים להשפיע מאוד על עיצוב המדיניות של הממשל, ולנסות להותיר את חותמם. עם תחילת כהונתו השנייה טראמפ יקווה להנהיג ממשל אפקטיבי ומתואם יותר מאשר בניסיונו הראשון, ולהוביל לשינוי אמיתי בחברה האמריקנית, כפי שהבטיח בקמפיין הבחירות שלו.