מאות אלפי בני אדם השתתפו אתמול (שבת) בהפגנה אדירה שארגנה באיסטנבול מפלגת האופוזיציה - נגד ממשלתו של הנשיא רג'פ טייפ ארדואן ונגד מעצרו של ראש עיריית איסטנבול המודח אכרם אימאמאולו. המארגנים טוענים כי בהפגנה השתתפו 2.2 מיליון בני אדם, אך הגורמים השונים בטורקיה, שרובם ככולם כפופים לחלוטין לארדואן, עושים ככל יכולתם כדי למזער את חשיבות ההפגנה והאירוע, ורבים מערוצי הטלוויזיה המרכזיים אף בחרו להתעלם מאירוע הענק.

"האם העם הזה, שמעולם לא התכופף בפני מעצמות גדולות, יתכופף כעת בפני אלה שברחו מהקלפי וגנבו את רצון העם?" נשמע במסגרת ההפגנה הגדולה. המילים הללו נכתבו על ידי אימאמאולו בעצמו - בקריאה לציבור בטורקיה להמשיך במחאה ובהפגנות הקשות. מאות בני אדם נעצרו בימים האחרונים במסגרת הניסיון של הרשויות לדכא את המחאה, בהם צעירים וסטודנטים רבים.

בימים הראשונים של המחאות בשבוע שעבר נרשם סיקור נרחב של כלי התקשורת בטורקיה לאירועים השונים, אולם מאז החלה הממשלה להפעיל לחץ כבד על עיתונאים וכלי התקשורת שלא לסקר את המתרחש - מחשש שהדבר עלול לעורר מתנגדים רבים לצאת לרחובות ולהצטרף למחאה. נראה שהמסר הזה עבר היטב, ואתמול ערוצי החדשות הגדולים במדינה התעלמו לחלוטין מההפגנה הגדולה.

 

 

כתב מגזין האקונומיסט בטורקיה בדק באופן אקראי מה שודר בטלוויזיה בזמן שמאות אלפים הפגינו נגד הממשלה - ורשת CNN בטורקית למשל בחרה לשדר דיווח חדשותי תחת הכותרת "מדוע ישראל חוששת מטורקיה". רשת NTV עסקה בהרחבה ברעידת האדמה במיאנמר, רשת האבר עסקה בהתחדשות עירונית ורשת אנאבר עסקה במתכונים מומלצים לממתקים ומעדנים לחגיגות עיד אל-פיטר.

 

 "היו ערוצים אופוזיציוניים ששידרו מהמחאה הגדולה, אבל בודדים בלבד", אמר ל-N12 ד"ר אסא אופיר, מומחה לטורקיה מהמחלקה ללימודי המזרח התיכון ומדעי המדינה באוניברסיטת אריאל. "חלק מערוצי האופוזיציה ששידרו בימים האחרונים קיבלו קנסות כספיים, התרעות על עצירות שידור, ובכירים שונים איימו שהם עוקבים אחר השידורים".

במסגרת המאבק הקשוח של ממשלתו של ארדואן נגד התקשורת וסיקור המחאה, בימים האחרונים נעצרו לפחות שמונה עיתונאים שעסקו בסיקור המחאות, בהם גם צלם חדשות של סוכנות הידיעות הצרפתית AFP. בסוף השבוע הודיעה רשת BBC הבריטית כי מארק לואן, העיתונאי שלה באיסטנבול, נעצר בשבוע שעבר בגין סיקור המחאה וגורש מהמדינה לאחר שנכלא למשך 17 שעות ברציפות.

בטור דעה שפרסם בסוף השבוע בניו יורק טיימס כתב אימאמאולו כי ארדואן פעל לעצור אותו עם עשרות שוטרים חמושים, משל היה טרוריסט מסוכן. הוא הדגיש שהמהלך בוצע ארבעה ימים בלבד לפני הפריימריז בבחירת המועמד לבחירת לנשיאות, והוסיף כי ארדואן פועל להדיח אותו מתפקידו ולמנוע את התמודדותו - מכיוון שאינו מסוגל לנצח אותו בבחירות דמוקרטיות.

אימאמאולו תיאר את המצב הקשה שנוצר בטורקיה - הכולל את השתקת התקשורת, החלפת ראשי ערים ובעלי תפקידים נבחרים בפקידים, צמצום כוחה של הרשות המחוקקת ושליטה במערכת המשפט וזיוף בחירות. הוא הגדיר את טורקיה כ"רפובליקה של פחד" שבה "איש עוד אינו בטוח".