בשנת 2024, המגזר התיירותי של טורקיה מצא את עצמו מתמודד עם פרדוקס: למרות דיווח על נתוני הכנסות שוברי שיאים, שוק התיירות החל לדעוך, והמדינה עומדת בפני מספר מדאיג של סגירת מלונות. בעוד שבתחילה נראה היה שהתיירות נמצאת בעלייה, החששות הגוברים מעליית המחירים וחוויות תיירותיות לא מספקות גרמו למטיילים רבים לחפש מקום אחר, והם הותירו יעדים פופולריים, כמו אנטליה, שוממים להחריד.
תעשיית התיירות של טורקיה עלתה על הציפיות ב-2024, כאשר המכון הסטטיסטי הטורקי (TÜİK) דיווח כי המדינה קיבלה 62 מיליון מבקרים ויצרה הכנסות מרשימות של 61.1 מיליארד דולר מתיירות – עלייה של 8.3 אחוזים מהשנה הקודמת. הפריחה הזו בהכנסות התחזקה על ידי עלייה במספר המבקרים, במיוחד מאזורים כמו אירופה. עם זאת, למרות הנתונים הללו, המצב בשטח מספר סיפור אחר, כאשר מוקדי תיירות עדים לירידה משמעותית בתנועת המבקרים.
אחת הדוגמאות הבולטות היא אנטליה, עיר ששגשגה עם תיירים מכל העולם, אך לאחרונה תייר בריטי תיאר את אותה כ"עיר רפאים". ג'וש דאלי, פרסם סרטון בטיקטוק על החוויה שלו בינואר, והוא תיאר את הניגוד המוחלט בין העבר התוסס של אנטליה למצבה הנוכחי. בסרטון שלו, דאלי מביע את ההפתעה שהתגלתה לו בקשר לעובדה שהעיר הפכה ריקה, ואמר: "אז זה כבר בטוח לומר שאנטליה כנראה מתה. אנחנו כאן בינואר, וזו עיר רפאים ושום דבר לא קורה. במלון למעשה אין אף אחד, אז אם אתם רוצים צאת לחופשה לבד, זו כנראה הדרך הטובה ביותר לעשות את זה".
@joshdxly Antalya, Turkey is dead in 2025… #turkey #antayla #tourism #travel #holiday ♬ Bounce When She Walk - Ohboyprince
>> "אנשים שאומרים 'הפעם באמת לא אחזור לטורקיה', הם כמו אלה שאומרים 'הפעם באמת אפסיק לעשן'"
>> "אין כמו איסטנבול": למרות האזהרות החמורות הישראלים חוזרים לטורקיה
סרטון הטיקטוק של דאלי עורר גל של תגובות, כאשר רבים הגיבו שהנושא לא נובע רק מכך שמדובר בחודש ינואר החורפי. מטיילים רבים הצביעו על העלויות כסיבה העיקרית לחוסר הרצון שלהם לבקר בטורקיה. אחד המגיבים ציין, "ביקרתי בטורקיה פעמים רבות בשנים האחרונות מכיוון שהיא הייתה זולה יותר מיוון, איטליה וכו'. מכיוון שהאינפלציה השתגעה שם היא עכשיו יקרה מדי. מצרים היא המדינה הבאה שלי עכשיו בזכות התמורה לכסף". הסנטימנט הזה הדהד על פני פלטפורמות מרובות, כאשר מטיילים מציינים את העלויות הגבוהות של מקומות הלינה כאחת הסיבות המרכזיות לכך שהתיירים מתרחקים מטורקיה.
אחד המרכיבים הנוספים לבעיות בתיירות בטורקיה היא חוסר שביעות הרצון הגובר מתשתית התיירות של המדינה. משרד התרבות והתיירות של טורקיה החל לסגור אלפי בתי מלון שלא עמדו בסטנדרטים התיירותיים של המדינה. יוזמת סגירה זו היא חלק ממאמץ רחב יותר לשיפור מתקני התיירות של טורקיה, בעקבות שורה של תקריות בטיחות וחששות רגולטוריים. תוכנית הממשלה לסגור 17 אחוזים מהמלונות – 4,380 בתי מלון קשורה לאי עמידה בתקנות המעודכנות המחייבות את כל בתי המלון לקבל רישיון עסק תיירותי, כלל שרבים מהם לא עמדו בו. רוב הסגירות הללו מתרכזות בערים תיירותיות גדולות כמו איסטנבול, איזמיר וסאקריה, כאשר איסטנבול לבדה עתידה לאבד 767 מלונות בתהליך.
בעוד שסגירות המלונות שואפות לשפר את הבטיחות והאיכות, הן גם מפחיתות את מספר מקומות הלינה הזמינים לתיירים, ומרתיעה עוד יותר מטיילים שכבר חוששים מעליית המחירים. מלונות רבים באזורים פופולריים, כולל הרובעים ההיסטוריים של איסטנבול ואזורי הנופש של אנטליה, ייאלצו להיסגר עקב אי ציות לתקנות בטיחות אש והיעדר רישיונות הפעלה מתאימים.
באשר לתיירים הישראלים, מתחילת המלחמה הופסקו לחלוטין הטיסות בין המדינות וטורקיה הפכה למעשה ליעד שאין להתקרב אליו בהתאם לאזהרות המסע של המל"ל. זאת לאחר שבשנים האחרונות שוק התיירות הישראלי בטורקיה החל לזנק עם מספרים של מאות אלפי מבקרים שהגיעו בעיקר לאיסטנבול ולאנטליה. בעקבות המצב ישראלים רבים בחרו להעתיק את החופשות שלהם ליעדים אחרים כמו יוון, בולגריה וגאורגיה, אליהן הגיעו גם התיירים האחרים מהעולם, בעיקר בגלל עליית המחירים.