שר החוץ האיראני עבאס עראקצ'י הגיב על הצעת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ "לנקות" את רצועת עזה ולהעביר משם פלסטינים למדינות אחרות. בריאיון לרשת סקיי ניוז שפורסם היום (שלישי), לעג עראקצ'י להצעת טראמפ והציע שיעביר את הישראלים לגרינלנד - האי שהנשיא מאיים להשתלט עליו.
"אני מציע משהו אחר", אמר שר החוץ האיראני על הצעת טראמפ. "במקום פלסטינים - נסה לגרש ישראלים, קח אותם לגרינלנד כדי שיוכלו להרוג שתי ציפורים במכה אחת".
![נשיא ארה](https://img.mako.co.il/2025/01/28/TRUMP2801_autoOrient_i.jpg)
בימים האחרונים מנסה טראמפ לקדם תוכנית שאפתנית להעברת יותר ממיליון וחצי פליטים פלסטינים מרצועת עזה למדינות שכנות. הוא מתעקש שירדן ומצרים יקלטו את הפליטים "מההריסות בעזה, כדי שאפשר יהיה לנקות את כל המקום הזה". הוא הציע תוכנית מקיפה הכוללת בניית מתחמי דיור ופתרונות קליטה.
ההצעה עוררה תגובות זועמות בעולם הערבי, ובעיקר במצרים וירדן. משרד החוץ המצרי פרסם הודעה חד-משמעית המתנגדת "לכל גירוש כפוי של פלסטינים" תוך אזהרה כי "פעולות כאלה מאיימות על היציבות ומסכנות את הרחבת הסכסוך באזור". שר החוץ הירדני איימן ספדי היה נחרץ לא פחות בהצהרתו: "סירובנו לגירוש היא עמדה איתנה שלא תשתנה. ירדן היא לירדנים, ופלסטין היא לפלסטינים".
תקיפה במתקני הגרעין? "זה טירוף, הם לא יעשו את זה"
בריאיון, שר החוץ האיראני הזהיר את ישראל וארה"ב מפני תקיפה במתקני הגרעין של איראן. "הבהרנו שכל התקפה במתקנים הגרעיניים שלנו תגרור תגובה מיידית ומכריעה", אמר עראקצ'י. "אני לא חושב שהם יעשו את הדבר המטורף הזה. זה טירוף מוחלט. זה יביא אסון נורא על האזור כולו".
עראקצ'י התייחס גם לאפשרות של הסכם גרעין חדש בין איראן למעצמות. ארה"ב פרשה מההסכם הקודם ב-2018, בתקופת כהונתו הראשונה של טראמפ, ואיראן בתגובה הגבירה את קצב העשרת האורניום.
![המתקן הגרעיני באספהאן, איראן (צילום: רויטרס)](https://img.mako.co.il/2024/04/20/IRAN_NUCLEAR_ISFAHAN_FILE_re_autoOrient_i.jpg)
בטהראן אותתו לאחרונה כי הם מעוניינים לחדש את המשא ומתן על הסכם חדש, וגם טראמפ הפתיע כשהצהיר בספטמבר כי בכוונתו להגיע עם איראן להסכם על תוכנית הגרעין שלה. בשבוע שעבר, אחרי שחזר לבית הלבן, אמר טראמפ כי "יהיה נחמד לפתור את הבעיות עם איראן בלי שישראל תתקוף את המתקנים בשטחה".
"המצב שונה וקשה בהרבה מהפעם הקודמת", אמר עראקצ'י. "המון דברים צריכים להיעשות על ידי הצד השני כדי לקנות מחדש את האמון שלנו. לא שמענו שום דבר מלבד המילה 'נחמד', וכנראה שזה לא מספיק".
עראקצ'י הודה שבעלות ברית של איראן נחלשו בעקבות המלחמה והשינויים במזרח התיכון. "חמאס וחיזבאללה נפגעו", הוא אמר. "אבל במקביל, הם בונים את עצמם מחדש, זה רעיון, זו סיבה , זה אידיאל שתמיד יהיה שם".