אחרי 15 חודשים של מלחמה, יותר מחצי מיליון עזתים חזרו לצפון הרצועה בשבוע האחרון - אלא שרבים מהם גילו את ממדי ההרס והבינו שאין להם יותר מדי מה לעשות שם. גורם ברצועה ששוחח היום (ראשון) עם N12 ומעורה בפרטים העריך כי כ-30% מהתושבים שבו דרומה בחזרה.

"היינו בדרום, הלכנו לנצרים ועכשיו חוזרים לדרום", סיפר תושב הרצועה בריאיון לתקשורת הפלסטינית. "אתמול הלכנו והיום חזרנו. חורבן, חורבן, חורבן. חורבן מוחלט, הבתים מופגזים והרחובות מלאים בהריסות. סיכנו את עצמנו, אבל הלכנו לראות את הבתים שלנו. אין בתים".

"הכול חול, ערימות חול", המשיך העזתי שהחליט לחזור דרומה. "אנחנו רוצים שמישהו ימצא פתרון לדבר הזה. אנחנו רוצים לחיות, לישון, למצוא מחסה מהדבר הזה. אין מים, אין אוכל, אין שתייה, אין חיים".

הסיבות העיקריות לחזרת העזתים דרומה - על פי גורם ברצועה

  • מחסור באוהלים
  • מחסור במים
  • אי-תפקוד העיריות באזור בשל מחסור בדלקים
  • העלייה במחירים בצפון הרצועה לעומת בדרומה

תושב רצועת עזה שהגיע לבית חאנון, סיפר ל-N12: "השווקים פעילים ויש תנועה ערה באופן יחסי. אבל עם החזרה שלנו לצפון הרצועה, הסוחרים ניצלו את זה והעלו את המחירים של חלק גדול מהסחורות. המחירים בדרום הרצועה זולים יותר מהצפון, ולא רק במחירי המזון בשווקים. למשל, מחיר ליטר סולר בדרום עולה 20 שקלים לעומת כ-45 שקלים בצפון".

לדבריו, מרבית התושבים ששהו בימים האחרונים בשכונה שבה הוא גר, עזבו את האוהלים, והשכונה התרוקנה בחזרה. "לא קיים מחסור במזון בצפון הרצועה, אבל יש מחסור בולט במים ובאוהלים", הוא טען.

ברקע נשמעת ביקורת חריפה של תושבי רצועת עזה נגד חמאס, שהשקיע מאמצים רבים להעלאת התושבים צפונה, אך לא נערך לקליטתם והם משלמים על כך את המחיר. "המגדלים הלכו. אין, נגמר", אמר עזתי שחזר לבית חאנון וגילה שביתו נהרס. "מי שבדרום, שיישאר בדרום. שאף אחד לא יבוא", הפציר.

"איפה הבתים שלנו? הלכו", הצטרף עזתי אחר שחזר לצפון הרצועה וזעם על מה שראה שם. "אנחנו לא מצליחים להבדיל בין הבית של השכן, לבין הבית שלנו לבין המגדלים. הבתים נמחקו עד היסוד. אפילו אין תנאי מחיה בסיסיים".

"זקוקים לאנשים שיפתחו לנו את הכבישים, שהעירייה תפתח לנו כבישים. איפה הבתים שלנו? אין בתים", הוא המשיך. ויש מי שהצטרף עם בקשה אחרת: "הכי חשוב שתספקו לנו אינטרנט".

עם פתיחת ציר נצרים לפני שבוע, החלה תנועה המונית של עזתים. שיירות המתינו במעבר כבר בשעות הלילה, וחיכו לפתיחתו. מאז, לפי דיווחים פלסטיניים, מאות אלפים כבר עשו את דרכם באמצעות הציר לצפון הרצועה.

בתיעוד שהגיע ל-N12 נשמעים הלוחמים האחרונים שנותרו בציר - מדברים במכשיר הקשר: "כאן קודקוד, אנחנו נמצאים על חורבות היישוב נצרים. אנחנו הכוח הצבאי האחרון שעוזב פה את היישוב - בפעם השנייה, הלב כואב. עוד נחזור לכאן". חייל נוסף ששהה שם, בן היישוב נצרים שפונה מביתו לפני 20 שנה, אמר: "הקדוש ברוך הוא מנהל את העניינים. אני אופטימי, כמו שחזרנו לפה אחרי 20 שנה אנחנו נחזור לפה שוב בע"ה".