ממשל טראמפ ממשיך במאמציו להתמודד ביד קשה עם ההגירה הבלתי חוקית בארה"ב, ולצרף מדינות נוספות למעגל גירוש המהגרים מהמדינה. לאחר קולומביה, ונצואלה, ברזיל ומדינות נוספות באמריקה הלטינית שכבר התחילו לקלוט מהגרים מגורשים מארה"ב - הלילה (בין שני לשלישי) קיבלו בוושינגטון הצעה שהוגדרה "חסרת תקדים".

נשיא אל סלוודור נאיב בוקלה אמר במהלך פגישה במדינה עם שר החוץ של ארה"ב מרקו רוביו כי ארצו תסכים לקלוט פליטים ומהגרים רבים, במסגרת מבצע הגירושים הנרחב שמוביל הנשיא דונלד טראמפ. לצד זאת, הודיע בוקלה כי אל סלוודור תרצה לקבל מארה"ב גם "פושעים מסוכנים", כולל אזרחי ארה"ב שהורשעו בפלילים, ולשכן אותם בבתי הכלא המתקדמים שהקימה, במסגרת הקמפיין הנרחב לחיסול הפשיעה בשנים האחרונות.

 

 

"כל מהגר בלתי חוקי בארה"ב שהוא פושע מסוכן, בין אם מכנופיות MS-13, טראן דה אגווה או כל דבר אחר - הוא (בוקלה) הציע את בתי הכלא שלו, וכך נוכל לשלוח אותם והוא ישים אותם מאחורי סורג ובריח", אמר רוביו. שר החוץ של ארה"ב מבקר במדינות מרכז אמריקה, וחלק מהניסיונות שלו ממוקדים במטרה לקדם "הסכמי מדינה שלישית" עם גורמים שיסכימו לקלוט מהגרים מארה"ב.

 

 

 

 

בוקלה הציע את מערך בתי הכלא המתקדמים במדינתו, שהוקמו בשנים האחרונות במסגרת המאבק הנרחב בפשיעה באל סלוודור, מה שהפך אותה מאחת המדינות המסוכנות בעולם לאחת המדינות הבטוחות בעולם, עם צניחה חסרת תקדים בנתוני הפשיעה. יותר מ-80 אלף בני אדם נכלאו בשנים האחרונות באל סלוודור במסגרת המאבק בכנופיות האלימות ומצב החירום המרכזי שהוגדר. בוקלה התהדר לא פעם ברמה הגבוהה של בתי הכלא שהקים ממשלו כדי להתמודד עם התופעה.

אסירי הכנופיות בבית הכלא באל סלוודור (צילום: רויטרס)
אסירי הכנופיות בבית הכלא באל סלוודור|צילום: רויטרס

משרד החוץ של ארה"ב הגדיר את התנאים בבתי הכלא באל סלוודור כ"קשוחים ומסוכנים". בוקלה כתב בפוסט ברשת X כי הציע לארה"ב את "ההזדמנות לעשות מיקור חוץ לחלק ממערכת הכליאה שלה". נשיא אל סלוודור הבהיר כי מדינתו מוכנה לעזור לארה"ב להתמודד עם בעיית המהגרים והעבריינים, בתמורה לתשלום. "המחיר יהיה נמוך יחסית עבור ארה"ב, אבל מהותי עבורנו, ויהפוך את בתי הכלא שלנו לרווחיים".

בהודעתו הבהיר בוקלה כי אל סלוודור תקלוט גם עבריינים כבדים אזרחי ארה"ב. על פי החוק בארה"ב, לא ניתן לגרש את אזרחי המדינה גם אם הם ביצעו פשעים חמורים, ולא ברור לפי שעה מה היא עמדת הממשל בעניין.

בית הכלא המתקדם באל סלוודור (צילום: רויטרס)
בית הכלא המתקדם באל סלוודור|צילום: רויטרס

נאיב בוקלה בן ה-43 הוא אחד מתומכיו ומעריציו הגדולים ביותר של טראמפ בקרב מנהיגי העולם, ונהנה מיחסים טובים איתו. בוקלה נחשב לפורץ דרך גם בתחום מטבעות הקריפטו, לאחר שהפך את הביטקוין למטבע רשמי בארצו, מהלך שנשא חן רב בעיניו של טראמפ. 

אסירי הכנופיות בבית הכלא באל סלוודור (צילום: רויטרס)
אסירי הכנופיות בבית הכלא באל סלוודור|צילום: רויטרס

בוקלה הוא אחד המנהיגים השנויים במחלוקת ויוצאי הדופן ביותר בעולם, ובמיוחד באמריקה הלטינית. הוא שולט ביד רמה בפרלמנט באל סלוודור, נהנה מתמיכה כמעט אבסולוטית במהלכיו - מה שמאפשר לו לבצע שורת פעולות שנויה במחלוקת כמו הגדרת מצב החירום לאורך קרוב לשלוש שנים ברציפות. בשל כוחו הרב הצליח לקדם "מיני מהפכה משפטית" בארצו, להשפיע מהותית על מינוי שופטי בית המשפט העליון - שבתמורה הסכימו לערוך התאמות בחוקת המדינה ולאפשר לו באופן חסר תקדים להיבחר לכהונה שנייה כנשיא.

אסירי הכנופיות בבית הכלא באל סלוודור (צילום: רויטרס)
אסירי הכנופיות בבית הכלא באל סלוודור|צילום: רויטרס

בשנת 2024 רשמה אל סלוודור רק 114 מעשי רצח, בשיעור של 1.9 רציחות לכל מאה אלף איש. לשם השוואה, בשנת 2015 הודיעה על 6,656 מעשי רצח. בוקלה כתב על הנתונים האלה כי הם הופכים את ארצו ל"מדינה הבטוחה ביותר בחצי הכדור המערבי".