מדינות נאט"ו באירופה מתחילות להתרגל למצב החדש תחת ממשלו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, ולהבנה כי יידרשו להגדיל מאוד את השקעתן בתחום הביטחוני, על רקע החשש מהסלמה ביטחונית נגד רוסיה במהלך השנים הקרובות. במקביל לשיחות על סיום המלחמה באוקראינה, מדינות האיחוד האירופי מנסות לגבש עמדה ביטחונית חדשה, בהובלתם של כמה מנהיגים ובעיקר נשיא צרפת עמנואל מקרון.

הנשיא הצרפתי אמר השבוע במסגרת כינוס האיחוד האירופי בבריסל כי אירופה תהיה חייבת להגביר יותר את הסתמכותה על עצמה בלבד בכל הקשור לאסטרטגיה הביטחונית בשנים הקרובות. מי שמיהר לסייג את דבריו הוא מארק רוטה, מזכ"ל נאט"ו, שהבהיר כי "ההגנה על אירופה לא תעבור בלי ארה"ב". טראמפ עצמו לא ממהר לנטוש את אירופה, אך הדגיש כי ידרוש ממדינותיה להגביר את השקעתן בתחום הביטחוני.

נשיא צרפת עמנואל מקרון (צילום: רויטרס)
נשיא צרפת עמנואל מקרון|צילום: רויטרס

על פי דיווח בפייננשל טיימס, ממשלות אירופה פועלות להכליל גם את בריטניה ונורווגיה ב"קואליציית הרצון" - שהוקמה כחלק מהמהלך להגברת אמצעי ההגנה ביבשת. בריטניה ונורווגיה אינן חברות באיחוד האירופי, אך חברות בברית נאט"ו. נציבות האיחוד האירופי מעריכה בחצי טריליון דולר את הפער שבין מה שמוציאות כיום ממשלות אירופה על ביטחון לעומת הערכת הצורך מול האיום הרוסי הגובר, ומול דרישות טראמפ להגדיל את ההוצאות. מדינות מזרח אירופה, בדגש על פולין והמדינות הבלטיות, הן אלו שמובילות את המהלך להגדלת שיעור ההוצאה המינימלי בקרב חברות לנאט"ו - מ-2% כיום ועד לשיעור תאורטי של 5% כפי שהציע טראמפ.

ממשל טראמפ חידש את הסיוע הביטחוני לאוקראינה

לאחר הפסקה של כמה ימים - ממשל טראמפ חידש את העברת הסיוע הביטחוני לאוקראינה, כך דווח אתמול ברויטרס. על פי הדיווח, העברת הסיוע הצבאי מארה"ב לאוקראינה הופסקה לכמה ימים לאחר השבעתו של טראמפ, אולם מאז חודשה שוב. אתמול דווח ברויטרס כי ממשל ביידן בעצמו לא הצליח לעמוד בכל היעדים שקבע לעצמו להעברת כל הסיוע הביטחוני לאוקראינה, ואמצעים רבים שהובטחו פשוט לא הגיעו ליעדם.

עד היום ממשל טראמפ טרם הודיע על חבילות סיוע ביטחוני חדשות לאוקראינה, אך ממשיך להעביר את חבילות הסיוע שנחתמו על ידי ביידן בשלהי הכהונה שלו בשבועות האחרונים. ממשל טראמפ עצמו טרם גיבש מדיניות ברורה ורשמית כיצד לפעול בנוגע למלחמה באוקראינה, אך ניכר שהוחלט לפי שעה להמשיך את המצב הקיים, ולא לכפות על אוקראינה מהלכים חדשים לפני גיבוש מדיניות ברורה.

הסיוע הביטחוני של ארה
הסיוע הביטחוני של ארה"ב לאוקראינה, ארכיון|צילום: רויטרס

על פי דיווח באוקראינה, קית' קלוג, שליחו המיוחד של טראמפ למלחמה באוקראינה, צפוי לבקר באמצע החודש בקייב ולאחר מכן להמשיך לביקורים בכמה מבירות אירופה. את ביקורו הוא צפוי לחתום בוועידת מינכן לביטחון שתיערך ב-16-14 בפברואר. טראמפ עצמו אמר בימים האחרונים כי הוא צפוי להיפגש בקרוב עם פוטין, וזלנסקי הזהיר כי "כל החלטה בנוגע לאוקראינה שתתקבל מאחורי גבה של אוקראינה היא מסוכנת מאוד".

מחצבים נדירים: הדרישה החדשה של טראמפ מאוקראינה

טראמפ אמר אתמול בשיחה עם כתבים בחדר הסגלגל כי הוא מצפה לקבל מאוקראינה מחצבי ומשאבי טבע נדירים. "אנחנו מחפשים לעשות איתם עסקה שבה הם הולכים להבטיח את מה שאנחנו נותנים להם באמצעות האדמה הנדירה שלהם ודברים אחרים". למרות שבתחילה הדבר היה עלול להישמע כניסיון לסחוט את אוקראינה מאוצרותיה הייחודיים, ניכר כי הדבר מתואם עם קייב וזלנסקי.

מקורב לנשיא אוקראינה אמר לפייננשל טיימס כי ניכר שדבריו של טראמפ "מתכתבים" עם "תוכנית הניצחון" שהוצגה לו על ידי זלנסקי בביקורו בארה"ב בספטמבר. המקורב אמר שאוקראינה הציעה לטראמפ ולבעלות ברית נוספות שיתוף פעולה בתחום המחצבים ומשאבי הטבע הנדירים שמאפיינים את אוקראינה. 

זלנסקי נפגש בפריז עם טראמפ ומקרון (צילום: רויטרס)
זלנסקי נפגש בפריז עם טראמפ ומקרון|צילום: רויטרס

"כמובן, אנחנו מוכנים לעבוד יחד עם אמריקה", אמר אותו מקור. בין השאר נהנית אוקראינה ממרבצים של טיטניום, עופרות ברזל ופחם, וכן כחצי מיליון טונות של ליתיום לא מנוצל. ההערכה היא שכלל המחצבים הללו מגיעים לערך של עשרות טריליוני דולרים.

המצוקה בשדה הקרב

הלחימה בין צבאות רוסיה ואוקראינה נמשכת במגמה דומה לזו שנרשמת לאורך החודשים האחרונים. צבא רוסיה ממשיך לשמור את ידו על העליונה, ולכבוש כפרים ויישובים רבים במזרח אוקראינה, במטרה להשלים את השתלטותו על מרבית חבל דונבאס לפני כל הסכם על סיום המלחמה. במקביל, ממשיך צבא רוסיה להפציץ מהאוויר בטילים ובכטב"מים מטרות רבות, גם אזרחיות, בעומק שטח אוקראינה.

בימים האחרונים נהרגו באוקראינה בני אדם רבים מהפצצות רוסיות, למשל בעיר איזיום במחוז חארקוב, במחוזות פולטבה, סומי ועוד רבים אחרים. בין ההרוגים האזרחים בימים האחרונים גם ילדים וקשישים. רוסיה ממשיכה לטעון כי היא מכוונת לאתרי צבא ותשתית, אך בפועל היא פוגעת לעיתים קרובות במבני מגורים באוקראינה.

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין (צילום: רויטרס)
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין|צילום: רויטרס

סוגיה נוספת שממשיכה לאפיין מאוד את אופי הלחימה היא משבר כוח האדם בצבא אוקראינה. מתרבים הדיווחים באוקראינה על אילוצים שונים שמביאים את הצבא למהלכים יוצאי דופן, והבוקר דווח כי צבא אוקראינה ריכז כוח של כ-50 אלף חיילים מכל זרועות הצבא, בדגש על חיילים לא קרביים, שנאלצו לעבור הסבה קרבית ונשלחו לחזית הלחימה כדי לתגבר את הכוחות.