משרד ההגנה של ארה"ב נערך להסיג את הצבא האמריקני מסוריה בתוך חודשים בודדים, כך דווח הבוקר (רביעי) ברשת NBC. הדיווח מגיע על רקע ההצהרות האחרונות של טראמפ על הנעשה בסוריה לאחר המהפכה והפלת משטר אסד, שבין השאר אמר כי "זו לא המלחמה שלנו".

בסביבתו של טראמפ נערכים להתחיל במבצע הנסיגה הצבאית המלאה מסוריה בתוך פרק זמן של 30, 60 או 90 ימים בלבד. בימים האחרונים החלו בפנטגון לגבש ולנסח את פרטי הנסיגה המלאים. מייק וולץ, יועצו של טראמפ לביטחון לאומי, בילה במהלך יום שישי במטה סנטקום, פיקוד המרכז של צבא ארה"ב במזרח התיכון, בעיר טמפה שבפלורידה.

כוחות צבא אמריקניים בצפון-מזרח סוריה (צילום: ap)
כוחות צבא אמריקניים בצפון-מזרח סוריה|צילום: ap

למרות הביקור של וולץ, מקור בבית הלבן אמר לחדשות NBC כי הסגת כוחות צבא ארה"ב מסוריה לא היה הנושא של ביקורו של וולץ. "זה דבר טוב עבור המועצה לביטחון לאומי שוולץ יבקר במפקדת סנטקום כדי לקבל מושג על המצב באזור", אמר המקור, כל זאת על רקע ביקורו של נתניהו כעת בוושינגטון ולפני ביקורו בשבוע הבא של מלך ירדן עבדאללה השני.

ביום חמישי נשאל טראמפ על דיווחים לפיהם עדכן את ממשלת ישראל על כוונתו לסגת מסוריה, והשיב: "אני לא יודע מי אמר את זה. אני מתכוון, אני לא יודע מי אמר את זה - אבל אנחנו נחליט בעניין. אנחנו לא מעורבים בנעשה בסוריה, לסוריה יש את הבלגן שלה, הם סבלו ממספיק בלגן שם, הם לא צריכים אותנו מעורבים בכל דבר".

נשיא טורקיה ארדואן עם נשיא סוריה א-שרע באנקרה (צילום: רויטרס)
נשיא טורקיה ארדואן עם נשיא סוריה א-שרע באנקרה|צילום: רויטרס

בשנת 2019 התפטר שר ההגנה של טראמפ ג'יימס מאטיס על רקע הוראתו של הנשיא אז להסיג את כוחות צבא ארה"ב מסוריה. בסופו של דבר, טראמפ אז חזר בו מהחלטתו וכוחות צבא ארה"ב המשיכו לפעול במדינה ברצף.

צבא ארה"ב פועל במהלך העשור האחרון בסוריה, עוד מתקופתו של הנשיא אובמה, במסגרת המאבק של הקואליציה הבין-לאומית נגד דאעש. הצבא האמריקני ממוקם בבסיסים רבים, בעיקר בצפון סוריה ובמזרחה, ופועל בקשר הדוק עם כוחות ה-SDF הכורדיים, שבשבועות האחרונים סופגים מפלות עזות על רקע המאבק של הכוחות הסוריים הפרו-טורקיים נגדם ועל רקע הקמפיין הישיר שמנהלת ממשלת טורקיה נגדם.

כוחות ה-SDF הכורדיים בסוריה (צילום: רויטרס)
כוחות ה-SDF הכורדיים בסוריה|צילום: רויטרס

נשיא סוריה אחמד א-שרע הבהיר כי הוא מצפה שכל הכוחות במדינה, כולל הכוחות הכורדיים החמושים, יתפרקו מנשקם וישתלבו באופן מלא בפעילות משרד ההגנה החדש של סוריה תחת צבא סוריה החדש, למרות שהכורדים עצמם מאוד חוששים ממצב כזה שבו לא תהיה להם ישות צבאית עצמאית שתוכל להגן עליהם ועל האוטונומיה שהקימו בצפון-מזרח סוריה. בתחילת דצמבר, עוד לפני הפלת משטר אסד, אמר טראמפ כי "סוריה בבלגן, אבל זו לא המלחמה שלנו" וכי לארה"ב בראשותו לא יהיה אינטרס להתערב בנעשה במדינה.

החשש המרכזי מאפשרות של נסיגה של צבא ארה"ב מסוריה, על אחת כמה וכמה בשעת משבר של כוחות ה-SDF הכורדיים, היא התחזקות מחודשת של ארגון הטרור דאעש. כוחות ה-SDF הם אלו שמנהלים בפועל את בתי הכלא במזרח סוריה שבהם כלואים אלפי מחבלי דאעש, ומתקני המעצר שבהם מוחזקים עוד עשרות אלפי נשותיהם וילדיהם של מחבלי דאעש, שמדינות רבות בעולם מסרבות לקלוט בחזרה. נשיא טורקיה ארדואן אמר כמה פעמים כי טורקיה תוכל לסייע למשטר החדש בסוריה להילחם בדאעש, אך כעת קיים חשש שארגון הטרור ינצל את המצב להתחזקות מחודשת במזרח התיכון בפרט וגם בניסיון לפגוע ביעדים במערב.

מפקד משמרות המהפכה חוסין סלאמי ב
מפקד משמרות המהפכה חוסין סלאמי ב"עיר הטילים" התת-קרקעית|צילום: רויטרס

הצעד המסתמן של טראמפ לנסיגה צבאית של ארה"ב מסוריה מגיע בשעה שהמדינה מנסה להשתקם מעשורים של שלטון אכזר של שושלת אסד. בעקבות המהפכה לפני כחודשיים עזבו כוחות משמרות המהפכה של איראן את סוריה, וגם צבא רוסיה נסוג דה-פקטו מהמדינה, על אף שהוא ממשיך להחזיק כוחות ברצועת החוף. חשש נוסף מנסיגת צבא ארה"ב ממזרח סוריה היא שהמהלך יאפשר קרקע פורייה יותר להחזרת ההשפעה האיראנית במדינה, בין אם על ידי כוחות צבאיים איראניים או על ידי כוחות שלוחים של המיליציות, למשל מעיראק. אתמול אמר מפקד משמרות המהפכה חוסין סלאמי: "האויבים השיגו תוצאות מסוימות בסוריה, אך המצב הזה לא יימשך".