צבא רואנדה פלש עם אלפי לוחמים למזרח הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו, בהסלמה חמורה במלחמה במהלך הימים האחרונים. מועצת הביטחון של האו"ם צפויה להתכנס היום ולדון בנעשה באחד מאזורי הקרבות הקשים בלב ליבה של יבשת אפריקה, עם לא מעט הרוגים מבין כוחות שמירת השלום של האו"ם המוצבים במקום.

הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו הודיעה על החזרת הנציגים הדיפלומטיים שלה מרואנדה השכנה ממזרח, והורתה על הנציגים של רואנדה בבירתה קינשאסה להמשיך ולבצע את עבודתם. על פי דיווח בגרדיאן, אלפי חיילים מצבא רואנדה פלשו בימים האחרונים לאזור מזרח קונגו, במטרה לכבוש ולהשתלט על עיר המפתח האזורית גומה.

 

 

לפחות 13 חיילי שמירת השלום של האו"ם המוצבים במזרח קונגו, בהם תשעה מדרום אפריקה שלושה ממלאווי ועוד אחד מאורגוואי, נהרגו בקרבות שמנהל ארגון המורדים הבדלני הקונגולזי M23 (תנועת 23 במרץ). צבא רואנדה תומך בכוחות ה-M23 נגד הממשלה בקונגו הגדולה, וממחיש את מידת הסיוע לארגון הבדלני, סיוע ותמיכה שלעיתים הממשלה ברואנדה בראשות הנשיא הכל-יכול פול קגאמה מנסה להסתיר.

כוחות ה-M23 בלחימה בקונגו (צילום: AP)
כוחות ה-M23 בלחימה בקונגו|צילום: AP

גורמים שונים סיפרו לגרדיאן כי צבא רואנדה ריכז כוחות גדולים בצד הרואנדי של הגבול, כמה מאות מטרים מהעיר גומה. על פי דיווח ב-AP, הבוקר נשמעו קולות ירי וקרבות גדולים באזור העיר, וההערכה היא כי צבא רואנדה וה-M23 ינסו לכבוש אותה ולהשתלט עליה עוד לפני הדיון שייערך היום במועצת הביטחון של האו"ם, ובכך לקבוע עובדות ברורות בשטח.

עוד דווח ב-AP כי המוני ילדים ומבוגרים נאלצו לברוח מהעיר, שמונה בימים כתיקונם כמיליון בני אדם, בשל הקרבות שהתחדשו בה. בגרדיאן דווח גם כי בכירי המפקדים והקצינים בצבא הרואנדי נשלחו לאזור לקחת חלק בקרבות. צבא קונגו פרסם אתמול הצהרה שבה הבהיר כי הוא ממשיך לשלוט בעיר. דובר ארגון ה-M23 הודיע הבוקר כי נסגר המרחב האווירי של העיר גומה בשל הקרבות בה.

כוחות צבא קונגו במזרח המדינה (צילום: reuters)
כוחות צבא קונגו במזרח המדינה|צילום: reuters

במסגרת הקרבות שמתנהלים באזור ביתר שאת בימים האחרונים, נהרג אחד המפקדים הבכירים ביותר של צבא קונגו. ה-M23, ארגון בדלני מבני שבט הטוטסי שלפני יותר מעשור התפצל מצבא קונגו, נלחם במזרח המדינה באופן אינטנסיבי, ומנצל את קשריו הענפים עם הממשלה והעם ברואנדה. בשנת 2012 כבש הארגון את העיר גומה בקונגו, אך נאלץ לסגת בשל לחץ בין-לאומי. האו"ם העריך כי עוד לפני פלישת הכוחות הכבדים כעת - צבא רואנדה החזיק באזוור כ-4,000 לוחמים.

בשבוע שעבר ה-M23 הצליח לכבוש עיירה מרכזית באזור גומה, השולטת על נתיב הגישה אליה. אחת הסיבות לקרבות הקשים באזור היא שפע משאבי הטבע והמחצבים באזור - בעיקר זהב, קולטן ויהלומים.