בישראל אישרו היום (חמישי) רשמית שנערכו אתמול לראשונה שיחות מול טורקיה ליצירת ערוץ תיאום כדי למנוע חיכוכים ועימותים בין הצבאות במסגרת הפעילות הצבאית בסוריה. בישראל אישרו שהשיחות נערכו באזרבייג'אן – לאחר שנשיא אזרבייג'אן אילהאם אלאייב חשף את הדברים לראשונה במסגרת כנס מומחים שהוביל אתמול בבאקו.

בשקט ומאחורי הקלעים, הפכה אזרבייג'אן, בעלת קשר חשוב לישראל ומדינה קרובה מאוד לטורקיה, לגורם חשוב מאוד ולמתווכת מפתיעה. "שתי המדינות הן חברות קרובות של אזרבייג'אן", אמר אלאייב. "עם טורקיה אנחנו בעלי ברית, וישראל היא מדינה ידידותית לאזרבייג'אן, ובמשך שנים רבות הוכחה ידידות הדדית זו בזמנים קשים עבור שנינו. לכן, מבחינתנו המתח הזה בין שתי המדינות האלה מטריד מאוד".

אלאייב חשף אתמול כי מאמצי התיווך של אזרבייג'אן בין ישראל לטורקיה כעת אינם הראשונים מסוגם. הוא חשף כי אזרבייג'אן עמדה גם מאחורי התיווך בין המדינות במשבר לפני שנתיים – מה שהוביל אז לביקור של הנשיא הרצוג בטורקיה ופגישה עם ארדואן ולפגישה של ראש הממשלה נתניהו עם ארדואן בשולי עצרת האו"ם בספטמבר 2023.

הנשיא יצחק הרצוג עם נשיא אזרביג'ן אלאייב (צילום: חיים צח, לע
הנשיא יצחק הרצוג עם נשיא אזרביג'ן אלאייב|צילום: חיים צח, לע"מ

"זה היה מאחורי הקלעים, ומעולם לא פרסמנו את זה", אמר אלאייב. "מעולם לא ניסינו לשבח את עצמנו על כך שרצינו לעזור לבעלת בריתנו טורקיה וחברתנו ישראל כדי לבנות מחדש את מערכת היחסים שלהן", הוסיף.

אזרבייג'אן, שמקיימת יחסים דיפלומטים מלאים עם ישראל והייתה למדינה המוסלמית-שיעית הראשונה שפתחה שגרירות בישראל. בימים האחרונים שב ועולה שמה של אזרבייג'אן בנושא קידום היחסים עם ישראל.

נשיא איראן ראיסי בפגישה עם נשיא אזרבייג'אן  (צילום: reuters)
נשיא איראן ראיסי בפגישה עם נשיא אזרבייג'אן לפני ההתרסקות|צילום: reuters

המהלך המרכזי שעל הפרק: צירופה להסכמי אברהם, לצד מדינות כמו איחוד האמירויות וסעודיה, ושדרוג היחסים עם ישראל לרמה גבוהה אפילו יותר. לפני פחות מחודש, לאחר ביקורו של השליח המיוחד סטיב וויטקוף במוסקווה ופגישתו עם פוטין, הוא הגיע לבאקו.

 חשיפתו של נשיא אזרבייג'אן אלאייב אתמול, החל מ-55:50

 

ביקורו של וויטקוף בבאקו נשמר באופן יחסי מתחת לרדאר התקשורתי, ודווח רק בעקבות עדכונים באפליקציות מיוחדות למעקב אחר תנועת מטוסים, שזיהו את נחיתתו בבאקו. במסגרת ביקורו דן השליח האמריקני עם הנשיא אלאייב באפשרות של צירופה של אזרבייג'אן להסכמי אברהם.

נשיא אזרבייג'אן ליד מל
נשיא אזרבייג'אן ליד מל"ט הרמס של אלביט|צילום: אלביט מערכות

אחת המשמעויות המרכזיות של צירופה של אזרבייג'אן להסכמי אברהם בעת הזו היא איתות נוסף לאיראן. בימים שנראה כי תקיפה נגד מתקני הגרעין קרובה מתמיד, ובמיוחד לאחר התבטאותו בנושא הלילה של טראמפ, חיזוק היחסים בין ירושלים לבאקו עלולה להוות אצבע בעין לטהראן.

נשיא טורקיה ארדואן עם נשיא סוריה א-שרע באנקרה (צילום: רויטרס)
נשיא טורקיה ארדואן עם נשיא סוריה א-שרע באנקרה|צילום: רויטרס

אזרבייג'אן היא ספקית הנפט הגדולה ביותר לישראל, וממשיכה להזרים אותו באופן עקבי למרות מחאות עזות של טורקיה במהלך חודשי המלחמה. ישראל, מנגד, מספקת לאזרבייג'אן באופן תדיר משלוחי נשק גדולים, בכמות ובאיכות גבוהות במיוחד, כך על פי שורת דיווחים ופרסומים בשנים האחרונות. על פי הדיווחים וההערכות, אמצעי הלחימה הישראליים שיחקו תפקיד מכריע בניצחונה של אזרבייג'אן על ארמניה במלחמת נגורנו-קרבאך השנייה בשנת 2020.

"זה תמיד רע כאשר לחברים שלך יש קשר רע", סיכם אלאייב את דבריו על התיווך בין ישראל לטורקיה. "זה רע להם, זה רע לנו ורע עבור העולם, כי אני חושב שלמרות הדאגות הלגיטמיות ולמרות הרמה הגבוהה למדי של חוסר האמון, עדיין ניתן למצוא בסיס לנורמליזציה ותחומים של אינטרסים הדדים. אזרבייג'אן עושה כל שביכולתה כדי לאפשר את התהליך".