בישראל מגבירים את המאמצים לפגוע כמה שיותר בתשתיות קריטיות בבסיסים אסטרטגיים בסוריה, וחוששים כי צבא טורקיה קרוב להשיג שליטה בכמה מהם. היום (רביעי) אישר שר החוץ של טורקיה הקאן פידאן כי "טורקיה וישראל מנהלות שיחות טכניות ליצירת ערוץ למניעת עימותים בסוריה". לאחר הפרסום, גורם ישראלי אישר את המגעים לחדשות 12, והסביר: "ייבנה מנגון כפי שנבנה בין ישראל לרוסיה".
אמש דיווחנו כי מקורות מערביים צוטטו בדיווח אומרים כי ראש הממשלה בנימין נתניהו מעריך שחלה התקדמות בשיחות מול טורקיה ליצירת ערוץ "מניעת עימות", אך המשא ומתן עדיין נמשך. בישראל מתעקשים על כך שיתאפשר לה להביא לפירוז מלא של אזור דרום סוריה, לרבות נוכחות צבאית טורקית.

עוד דווח כי ראש הממשלה נתניהו אמר בשיחות סגורות כי לישראל יש "חלון הזדמנויות מוגבל" לתקוף את בסיס T4 בחומס ובסיס האוויר בחמאה – לפני שטורקיה תיכנס אליהם ותציב בהם את נכסיה האסטרטגיים. על פי הדיווח, בישראל מעריכים כי ברגע שטורקיה תיכנס אליהם – הם יהיו "מחוץ לתחום" לפעילות צבאית ישראלית, מכיוון שפגיעה של ישראל בכוחות טורקיים בטורקיה עלולה להצית עימות נרחב.
נזכיר כי שלשום אמר נשיא ארה"ב דונלד טראמפ בפגישה עם נתניהו בבית הלבן: "יש לי יחסים נהדרים עם ארדואן, אני אוהב אותו והוא אוהב אותי. אמרתי לראש הממשלה – ביבי, אם יש לך בעיה עם טורקיה – אני אעזור לך לפתור אותה, אני לא חושב שזו תהיה בעיה".
נשיא אזרבייג'ן המתווכת במגעים: "שתיהן חברות קרובות, המתיחות ביניהן מטרידה אותנו"
אילהם אלייב, הנשיא האזרי חשף היום בפורום השנתי עם מומחים זרים למדיניות חוץ שהתקיים בבאקו כי מדינתו מתווכת במגעים בין שתי המדינות. בנוסף, חשף אלייב שלאזרבייג'ן היה תפקיד קריטי בהסדרת היחסים בין שתי המדינות לאחר נתק ארוך שהסתיים לפני כשנתיים בסדרת פגישות שקיים ארדואן עם נשיא המדינה יצחק הרצוג וראש הממשלה נתניהו.
"שתי המדינות הן חברות קרובות של אזרבייג'ן. עם טורקיה אנו בעלי ברית וישראל היא מדינה ידידותית לאזרבייג'ן ובמשך שנים רבות הוכחה ידידות הדדית זו בזמנים קשים עבור שנינו. לכן מבחינתנו המתח הזה בין שתי מדינות מטריד מאוד ועניין של דאגה", הסביר אלייב.
"כפי שכבר ידוע, הפיוס הראשון המוצלח בין טורקיה לישראל התאפשר במידה מסוימת על ידי אזרבייג'ן. מכיוון שמה שקרה עכשיו בין שתי מדינות אינו המשבר הראשון, אלא השני. במהלך המשבר הראשון מילאנו תפקיד פעיל כדי לנסות ולקרב את המדינות הללו. זה לא היה רק אנחנו אבל אזרבייג'ן הובילה את התהליך הזה. שוב, זה היה מאחורי הקלעים ומעולם לא פרסמנו את זה. מעולם לא ניסינו לשבח את עצמנו על כך שרק רצינו לעזור לבת בריתנו טורקיה וחברתנו ישראל כדי לבנות מחדש את מערכת היחסים שלהם".

"כנראה שאתם יודעים, הסימנים הנראים לעין לנורמליזציה הזו היו ביקורו של נשיא ישראל מר הרצוג בטורקיה ופגישתו עם הנשיא ארדואן", הסביר אלייב והדגיש ש"גם לפגישה בין ארדואן וראש הממשלה נתניהו בניו יורק. זה היה לפני שנתיים".
"אז עכשיו אנו מתמודדים עם מה שנקרא דה ז'ה-וו, כך שאנו מכירים את האלגוריתם של מעשינו ואני יכול להבטיח לכם שאנחנו לא חוסכים מאמצים כדי לנסות להועיל. ככל הנראה בשלב זה לומר משהו יותר מזה לא יהיה הדבר הנכון לעשות מכיוון ששוב, מדובר במערכת יחסים בין שתי מדינות וזה תלוי בהן באיזו מידה הם רוצים לפרסם כל סוג של תהליך, אם בכלל, מה שקורה בינינו. שוב, במהלך סבב הנורמליזציה הראשון שתקנו לחלוטין ועבדנו מאחורי הקלעים".
"כך שתוכלו לדמיין שאנחנו עושים את אותו הדבר עכשיו ואנחנו מקווים שהתהליך יוביל לנורמליזציה. זה תמיד רע כאשר לחברים שלך יש קשר רע, זה רע להם, זה רע לנו ורע עבור העולם כי אני חושב שלמרות הדאגות הלגיטימיות ולמרות הרמה הגבוהה למדי של חוסר אמון, עדיין ניתן למצוא בסיס לנורמליזציה ותחומים של אינטרסים הדדיים, כך שלדעתי התהליך לא צריך לעצור ואזרבייג'ן עושה הכל ביכולתה להתייחס לתהליך כדי לאפשר את התהליך".