פרידריך מרץ, מנהיג המפלגה הנוצרית-דמוקרטית (CDU) נחל היום (שלישי) כישלון מפתיע ודרמטי בניסיונו להיבחר לקנצלר גרמניה בהצבעה הראשונה בבונדסטאג (הבית התחתון בפרלמנט הגרמני). מרץ, בן ה-69, קיבל רק 310 קולות מתוך 630 חברי הפרלמנט, שישה קולות פחות מהרוב המינימלי הדרוש של 316.
התוצאה המביכה מבחינתו של מרץ היא תקדים היסטורי – זו הפעם הראשונה בתולדות הרפובליקה הפדרלית של גרמניה שמועמד לקנצלר נכשל בסיבוב ההצבעה הראשון.
לאחר כישלונו של מרץ - מנהיגת מפלגת הימין הקיצוני AfD אליס ויידל אומרת: "באנו להפוך את המדינה על פיה, אנחנו מוכנים לאחריות הממשלה. מרץ צריך להתפטר, יש ללכת לבחירות חדשות"
מה קרה בהצבעה?
מרץ, שהוביל את מפלגות האיחוד הנוצרי-דמוקרטי (CDU) והאיחוד הנוצרי-חברתי (CSU) לניצחון בבחירות בפברואר האחרון עם 28.5% מהקולות, הצליח לאחרונה להשיג הסכם קואליציוני עם המפלגה הסוציאל-דמוקרטית (SPD) שזכתה רק ב-16.4% מהקולות – התוצאה הגרועה ביותר שלה מאז מלחמת העולם השנייה.
הקואליציה החדשה אמורה להחזיק ברוב של 328 מושבים בפרלמנט, אך בהצבעה החשאית שנערכה היום היו חסרים למרץ 18 קולות. מכיוון שידוע שחלק מחברי האופוזיציה העתידית נעדרו מההצבעה – עולה כי כמה מחברי הקואליציה שלו הצביעו נגדו, ככל הנראה כהצבעת מחאה. נשיאת הבונדסטאג, יוליה קלקנר, הודיעה על הפסקה בישיבה כדי לאפשר לסיעות להתייעץ לגבי המשך התהליך.
מה קורה עכשיו?
על פי החוקה הגרמנית, לבונדסטאג יש כעת 14 ימים לבחור את מרץ או מועמד אחר לתפקיד הקנצלר ברוב מוחלט. יש אפשרות לקיים הצבעה נוספת כבר היום.
אם גם הסיבוב השני ייכשל, תיכנס בחירת הקנצלר לשלב שלישי, שבו המועמד שיקבל את מספר הקולות הגבוה ביותר (רוב יחסי) ייבחר לתפקיד. במקרה זה, לנשיא גרמניה יש סמכות או למנות את הקנצלר הנבחר תוך שבעה ימים או לפזר את הבונדסטאג ולהכריז על בחירות חדשות.
אתגרים לממשלה החדשה
הקואליציה החדשה בהובלת מפלגתו של מרץ מתכננת לעודד צמיחה כלכלית, להגדיל את תקציב הביטחון, לנקוט בגישה נוקשה יותר בנושא ההגירה ולהשלים פערים בתחום המודרניזציה שהוזנחו זמן רב. עוד לפני השבעת הממשלה החדשה, הצליח מרץ לסחוף את הכנס היוצא של הבונדסטאג לאשר חקיקה נרחבת שתאפשר להקצות סכומי עתק לתחומי ההגנה והתשתיות.
אם ייבחר, מרץ יתמודד עם סוגיות מורכבות כמו המלחמה באוקראינה, מדיניות הסחר של ממשל טראמפ, הכלכלה המקרטעת וכן עלייתה של מפלגת הימין הקיצוני AfD. בסקרים שנערכו לאחרונה לאחר הבחירות, זכתה ה-AfD להפוך למפלגה הגדולה ביותר, סוגיה שתעמוד למבחן במקרה של הליכה לבחירות חדשות.
לאחר ניצחונו בבחירות שוחח מרץ עם ראש הממשלה בנימין נתניהו והזמין אותו לבקר בגרמניה למרות צו המעצר הבין-לאומי נגדו, ללא חשש שייעצר.